Wilgotne, owocowe i z orzeszkami. Pewien Pan nawet wyjadał je łyzką prosto z blachy :)
Idealnie sprawdzi się do kawy, lub herbaty. Świetne do zrobienia na weekend, zaczynamy!
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka posiekanych orzechów (jakiekolwiek)
- 2 szklanki owoców tropikalnych z syropem , owoce z puszki (fruit cocktail)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki brązowego cukru
NA POLEWĘ:
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki skondensowanego mleka niesłodzonego (evaporated milk )
CIASTO:
1. Miksujemy razem biały cukier, jajka, owoce wraz z syropem, proszek do pieczenia i mąkę, przelewamy do blaszki 22x33 cm
2. Mieszamy posiekane orzeszki z brązowym cukrem i posypujemy na wierzch ciasta
3.Pieczemy 40 minut w 170 stopniach
4. Polewę rozprowadzamy na cieście kiedy jest jeszcze gorące
POLEWA:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy 2 minuty, polewamy na jeszcze gorące, upieczone ciasto i kroimy, kiedy wystygnie całkowicie
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz