środa, 8 marca 2017

Wilgotne ciasto z owocami, orzechami i polewą kokosową

Ciasto, na które przepis zaraz poznacie jest jednym z najlepszych jakie kiedykolwiek zrobiłam.
 Wilgotne, owocowe i z orzeszkami. Pewien Pan nawet wyjadał je łyzką prosto z blachy :)
 Idealnie sprawdzi się do kawy, lub herbaty. Świetne do zrobienia na weekend, zaczynamy!



SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (jakiekolwiek) 
  • 2 szklanki owoców tropikalnych z syropem , owoce z puszki (fruit cocktail)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki brązowego cukru 
NA POLEWĘ:
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru 
  • 1/2 szklanki skondensowanego mleka niesłodzonego (evaporated milk )
CIASTO:
1. Miksujemy razem  biały cukier, jajka, owoce wraz z syropem, proszek do pieczenia i mąkę, przelewamy do blaszki 22x33 cm 
2. Mieszamy posiekane orzeszki z brązowym cukrem i posypujemy na wierzch ciasta
3.Pieczemy 40 minut w 170 stopniach
4. Polewę rozprowadzamy na cieście kiedy jest jeszcze gorące 
POLEWA:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy 2 minuty, polewamy na jeszcze gorące, upieczone ciasto i kroimy, kiedy wystygnie całkowicie 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz