W kolejnym Prorok mówi: “Jeśli masz daktyla, zakończ nim swój post, jeśli go nie masz,zakończ swój post wodą, to jest oczyszczające ” (Abu Dawood)
“ Daktyle Ajwah są z nieba .” (Al-Tirmidhi)
Ajwah jest jedną z najlepszych odmian daktyli, rosnących w obszarze Medyny.
Również w Koranie, w surze Maria, Allah ofirował jej świeże daktyle “Potrząśnij ku sobie pień palmy, ona ci zrzuci świeże, dojrzałe daktyle” Jest tego o wiele więcej, zarówno w Hadisach jak i w Koranie.
Są one zdrowe, słodkie jednym słowem pyszne. Można dodawać je zamiast cukru do deserów.
- 200G daktyli, bez pestek, posiekanych (przed krojeniem można je namoczyć przez jakiś czas w ciepłej wodzie)
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (można użyć zwykłego białego) dodaj tyle cukru ile chcesz, jeśli wolisz mniej słodkie dodaj mniej
- 1/4 szklanki ghee (klarowanego masła)
- 100g orzechów nerkowca(cashew nuts) posiekanych
- 1/4 tsp mielonego kardamonu (elaichi)
- Mleko,wraz z daktylami umieszczamy w rondelku i gotujemy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy aż masa zgęstnieje
- Smażymy orzechy na połowie ilości masła klarowanego
- Kiedy mikstura z daktyli jest już gęsta i wygląda na zblendowaną dodajemy cukier, masło klarowane,orzechy i mieszamy. Gotujemy nadal aż całośc będzie odchodzić od boków patelni, lub rondla w którym gotujesz
- Dodaj kardamon, wymieszaj i przełóż do małego naczynia lekko nasmarowanego masłem i zostaw do ostygnięcia.
- Kiedy wystygnie krój na kawałki (albo jak mój mąż wyjadaj łyżką)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz