piątek, 10 marca 2017

DAKTYLOWA HAŁWA(KHAJOOR HALVA)

Daktyle kojarzą mi się z Ramadanem, wtedy jemy ich spore ilości na zakonczenie postu, tak jak nakazał Prorok: “Zakończ swój post jedząc daktyle, ponieważ jest to oczyszczające ” (Ahmad). 
W kolejnym Prorok mówi: “Jeśli masz daktyla, zakończ nim swój post, jeśli go nie masz,zakończ swój post wodą, to jest oczyszczające ” (Abu Dawood)
 Daktyle Ajwah są z nieba .” (Al-Tirmidhi) 
Ajwah jest jedną z najlepszych odmian daktyli, rosnących w obszarze Medyny. 
Również w Koranie, w surze Maria, Allah ofirował jej świeże daktyle  Potrząśnij ku sobie pień palmy, ona ci zrzuci świeże, dojrzałe daktyle”  Jest tego o wiele więcej, zarówno w Hadisach jak i w Koranie. 
 Są one zdrowe, słodkie jednym słowem pyszne. Można dodawać je zamiast cukru do deserów.








SKŁADNIKI:
  • 200G daktyli, bez pestek, posiekanych (przed krojeniem można je namoczyć przez jakiś czas w ciepłej wodzie) 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (można użyć zwykłego białego) dodaj tyle cukru ile chcesz, jeśli wolisz mniej słodkie dodaj mniej 
  • 1/4 szklanki ghee (klarowanego masła) 
  • 100g orzechów nerkowca(cashew nuts) posiekanych
  • 1/4 tsp mielonego kardamonu (elaichi) 
  1.  Mleko,wraz z daktylami umieszczamy w rondelku i gotujemy 
  2. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż masa zgęstnieje
  3. Smażymy orzechy na połowie ilości masła klarowanego
  4. Kiedy mikstura z daktyli jest już gęsta i wygląda na zblendowaną dodajemy cukier, masło klarowane,orzechy i mieszamy. Gotujemy nadal aż całośc będzie odchodzić od boków patelni, lub rondla w którym gotujesz
  5. Dodaj kardamon, wymieszaj i przełóż do małego naczynia lekko nasmarowanego masłem i zostaw do ostygnięcia.
  6. Kiedy wystygnie krój na kawałki (albo jak mój mąż wyjadaj łyżką) 
  SMACZNEGO ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz