To Biryani jest ulubionym mojego męża i chciałby żebym je robiła conajmniej dwa razy w tygodniu..ale nie ma tak dobrze 😈
Jak już je przygotuję to pół garnka znika w jeden dzień, tak jak i tym razem...została1/4 garnka.
Zapraszam na przepyszne Biryani z dodatkiem suszonych śliwek.
ZACZYNAMY.
SKŁADNIKI
NA MASALĘ Z KURCZAKA:
- 1 mały kurczak w kawałkach, lub podwójna pierś z kurczaka
- 3 cebule
- 1/3 szklaki oleju
- 2 łyżki pasty imbirowo czosnkowej
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 10 goździków (cloves)
- 3 czarne kardamony (black cardamon)
- kawałek cynamonu
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu(peppercorn)
- 1 łyżeczka ziaren kuminu(cumin seeds)
- 10 zielonych kardamonów(green cardamon)
- zielone chilli
- 5 śliwek suszonych
- łyżeczka soli, lub dla smaku wedle uznania
- pół łyżeczki chilli w proszku, lub dla smaku wedle uznania
- 1 łyżeczka kolendry w proszku (coriander powder)
- cytryna
SKŁADNIKI NA RYŻ:
- 2,5 szklanki ryżu basmati, wypłukanego kilka razy
- 0,5 łyżeczki ziaren kuminu (cumin seeds)
- 10 goździków
- 1,5 łyżki soli
1. Zaczynamy od ugotowania ryżu na sypko ze wszystkimi przyprawami. Po ugotowaniu ryżu przekładamy na tacę :
2. Smażymy cebulę na brąz
3. 3/4 Cebuli mieszamy z jogurtem naturalnym i odstawiamy na bok
4. Blendujemy 10 kardamonów i również odstawiamy na bok
5. Teraz robimy przyprawę do Biryani blendujemy :
- 10 goździków (cloves)
- 3 czarne kardamony (black cardamon)
- kawałek cynamonu
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu(peppercorn)
- 1 łyżeczka ziaren kuminu(cumin seeds)
6. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy kurczaka i smażymy aż zmieni kolor
7. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy mieszając kilka minut
8. Teraz dodajemy naszą zblendowaną przyprawę do biryani, oraz sól, chilli w proszku i kolendrę w proszku. Dokładnie mieszamy.
9.Teraz gotujemy na małym ogniu ok.25 minut
10. Następnie wlewamy jogurt wymieszany z cebulą, oraz suszone sliwki
11. Gotujemy kolejne 5 minut i odkładamy na bok, teraz zajmiemy się składaniem naszego Biryani
w garnku umieszczamy odrobinę wody i 1/2 łyżeczkę cumin seeds
wykładamy połowę ugotowanego ryżu
wlewamy całą masalę z kurczakiem, układamy kawałki chilli, cytryny, można też pomidora
na wierzch wykładamy pozostały ryż i posypujemy zblendowanym wcześniej zielonym kardamonem
jeśli chcesz dodaj barwnik czerwony, kurkumę. Zakrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut
GOTOWE :) Polecam polać sosem jogurtowo miętowym na talerzu
recipe adapted from thismuslimgirlbakes
Awwww wyglada pysznie ������
OdpowiedzUsuńDziękuję Annie :) Smakuje jeszcze lepiej!
Usuń