środa, 15 marca 2017

Aromatyczne BIRYANI z kurczakiem i śliwkami

Mmm...nie ma nic bardziej pachnącego niż Biryani, nawet dla moich sąsiadów.
To Biryani jest ulubionym mojego męża i chciałby żebym je robiła conajmniej dwa razy w tygodniu..ale nie ma tak dobrze 😈

Jak już je przygotuję to pół garnka znika w jeden dzień, tak jak i tym razem...została1/4 garnka.
Zapraszam na przepyszne Biryani z dodatkiem suszonych śliwek.

ZACZYNAMY.
SKŁADNIKI
NA MASALĘ Z KURCZAKA:

  • 1 mały kurczak w kawałkach, lub podwójna pierś z kurczaka
  • 3 cebule 
  • 1/3 szklaki oleju
  • 2 łyżki pasty imbirowo czosnkowej
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 10 goździków (cloves)
  • 3 czarne kardamony (black cardamon)
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu(peppercorn)
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu(cumin seeds)
  • 10 zielonych kardamonów(green cardamon)
  • zielone chilli 
  • 5 śliwek suszonych
  • łyżeczka soli, lub dla smaku wedle uznania
  • pół łyżeczki chilli w proszku, lub dla smaku wedle uznania
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku (coriander powder)
  • cytryna 

SKŁADNIKI NA RYŻ:

  • 2,5 szklanki ryżu basmati, wypłukanego kilka razy 
  • 0,5 łyżeczki ziaren kuminu (cumin seeds) 
  • 10 goździków
  • 1,5 łyżki soli 

1. Zaczynamy od ugotowania ryżu na sypko ze wszystkimi przyprawami. Po ugotowaniu ryżu przekładamy na tacę : 
2. Smażymy cebulę na brąz 




3. 3/4 Cebuli  mieszamy z jogurtem naturalnym i odstawiamy na bok
4. Blendujemy 10 kardamonów i również odstawiamy na bok
5. Teraz robimy przyprawę do Biryani blendujemy : 
  • 10 goździków (cloves)
  • 3 czarne kardamony (black cardamon)
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu(peppercorn)
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu(cumin seeds)

6. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy kurczaka i smażymy aż zmieni kolor 
7. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy mieszając kilka minut

8. Teraz dodajemy naszą zblendowaną przyprawę do biryani, oraz sól, chilli w proszku i kolendrę w proszku. Dokładnie mieszamy.
9.Teraz gotujemy na małym ogniu ok.25 minut 
10. Następnie wlewamy jogurt wymieszany z cebulą, oraz suszone sliwki 


 11. Gotujemy kolejne 5 minut i odkładamy na bok, teraz zajmiemy się składaniem naszego Biryani

         w garnku umieszczamy odrobinę wody i 1/2 łyżeczkę cumin seeds
       wykładamy połowę ugotowanego ryżu

   wlewamy całą masalę z kurczakiem, układamy kawałki chilli, cytryny, można też pomidora

  na wierzch wykładamy pozostały ryż i posypujemy zblendowanym wcześniej zielonym kardamonem
jeśli chcesz dodaj barwnik czerwony, kurkumę. Zakrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut

    GOTOWE :) Polecam polać sosem jogurtowo miętowym na talerzu 

recipe adapted from thismuslimgirlbakes







2 komentarze: