Polecam na niedzielne popołudnie.
- 500g obranych i starkowanych na dużych oczkach marchewek
- 500ml pełnotłustego mleka
- 1/4 szklanki roztopionego masła klarowanego-ghee
- 1/4 szklanki cukru (lub dla smaku)
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (lub dla smaku)
Do posypania użyłam kilka pokruszonych orzechów włoskich, pistacji, rodzynek oraz migdałów.
Zaczynamy!
- Do głębokiej patelni lub rondelka wlewamy 500 ml mleka
2. Mleko zagotowujemy, mieszając, by nie przypalić! Kiedy się zagotuje dodajemy marchew:
3. Naszym celem będzie całkowita redukcja mleka, teraz wymieszaj dokładnie marchew w mleku
4.Dodaj kardamon
5.Wymieszaj dokładnie
6. I gotuj, mieszając by mleko nie przypaliło się od spodu, kiedy mleko będzie już odparowane tak jak tu:
7. Wlej rozpuszczone masło, wymieszaj i gotuj do suchości
8.Nastepnie dodaj cukier i mieszaj energicznie, aż odparuje woda
podsmażaj mieszając około 5 minut i gotowe !
Wyłóż do wybranego naczynia, ozdób dowolnie i jedz po schłodzeniu chwilę w lodówce.
Ja włożyłam chałwę do głębokiej miseczki, a jak wystygła przełożyłam na talerz, pokroiłam i udekorowałam :) Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz