Aloo- oznacza ziemniaki
Gobi- kalafior
Matar-zielony groszek
SKŁADNIKI:
- 1 średnia cebula
- 1 pomidor
- 1 marchew
- 1-2 ziemniaki
- 1/2 głowki kalafiora
- 1 szklanka posiekanej bialej kapusty
- 1 zielona chilli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
- 1-2 garście zielonego groszku mrożonego
- 1 łyżeczka cumin seeds
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku ( dodaj tyle, ile lubisz) albo pomiń, jeśli nie lubisz i dodaj odrobinę pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki tumeric powder( kurkuma)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kolendry w proszku(coriander powder)
- 1/2 łyżeczki kuminu w proszku (cumin powder)
- 1/2 szklanki gorącej wody
Więc zaczynamy !
- Smażymy cebulę do momentu zeszklenia i dodajemy cumin seeds oraz chilli w proszku, mieszamy i chwilę smażymy. (2 minutki)
2. Następnie dodajemy pastę imbirowo-czosnkową, oraz koncentrat pomidorowy, zdejmujemy z ognia i mieszamy, ponownie kładziemy patelnię na gaz. Smażymy razem 3 minuty aż do uzyskania takiego wyglądu :
3.Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, oraz papryczkę chilli
smażymy, aż będzie to wyglądać jak pasta:
4.Dodajemy drobno pokrojona marchew, oraz kapustę, mieszamy i gotujemy okolo 6 minut.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy pokrojone ziemniaki, oraz kalafior i mieszamy rozprowadzając naszą masalę na warzywach.
6. Czas na zielony groszek i 1/2 szklanki wrzątku. Teraz już tylko wystarczy zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miekkie :)
Można posypać liśćmi kolendry i serwować z chlebkiem naan, lub chapatis.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz