niedziela, 5 marca 2017

ALOO GOBI MATAR

Niedziela dziś u nas słoneczna i wietrzna. Przepis na aloo gobi matar chodził za mną już od dłuższego czasu, bo jestem wielką fanką kalafiora, uwielbiam go! Robiłam różne wersje tego wegetariańskiego, pysznego dania, a dzisiejsze będzie z dodatkiem białej kapusty :) PYCHA!
Aloo- oznacza ziemniaki
Gobi- kalafior
Matar-zielony groszek


SKŁADNIKI:
  • 1 średnia cebula 
  • 1 pomidor
  • 1 marchew
  • 1-2 ziemniaki
  • 1/2 głowki kalafiora
  • 1 szklanka posiekanej bialej kapusty
  • 1 zielona chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej 
  • 1-2 garście zielonego groszku mrożonego
  • 1 łyżeczka cumin seeds
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku ( dodaj tyle, ile lubisz) albo pomiń, jeśli nie lubisz i dodaj odrobinę pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki tumeric powder( kurkuma)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku(coriander powder)
  • 1/2 łyżeczki kuminu w proszku (cumin powder)
  • 1/2 szklanki gorącej wody


                                                                    Więc zaczynamy ! 
  1. Smażymy cebulę do momentu zeszklenia i dodajemy cumin seeds oraz chilli w proszku, mieszamy i chwilę smażymy. (2 minutki)



    2. Następnie dodajemy pastę imbirowo-czosnkową, oraz koncentrat pomidorowy, zdejmujemy z ognia i mieszamy, ponownie kładziemy patelnię na gaz. Smażymy razem 3 minuty aż do uzyskania takiego wyglądu :

  3.Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, oraz papryczkę chilli

                                         smażymy, aż będzie to wyglądać jak pasta:
                                    
  4.Dodajemy drobno pokrojona marchew, oraz kapustę, mieszamy i gotujemy okolo 6 minut. 
   Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy pokrojone ziemniaki, oraz kalafior i mieszamy rozprowadzając naszą masalę na warzywach. 
 6. Czas na zielony groszek i 1/2 szklanki wrzątku. Teraz już tylko wystarczy zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miekkie :) 

                          Można posypać liśćmi kolendry i serwować z chlebkiem naan, lub chapatis.
                                                                      Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz