wtorek, 7 marca 2017

NAGRISI KOFTA CURRY

Za mną długi dzień, jestem na nogach od wczesnych godzin porannych, ale dziejsze słońce mi wszystko odpłaciło. Cudowny dzień na spacer ( i lody).
 Właśnie zjedliśmy pyszne kofty (kebaby, pulpeciki), z jajkiem ugotowanym na twardo w środku w absolutnie cudownym sosie. Jest to danie z południowej Azji, znane na całym świecie.
 Pochodzenie nazwy jest dość zabawne, wywodzi się ono ze słowa :  narcissus flower, czyli narcyz 😃
Powodem takiej nazwy jest to, że po przekrojeniu kofty wygląda ona jak narcyz. W sumie..możę trochę to żółtko i białko wygląda jak ten kwiatek. Zależy od wyobraźni
Zapraszam Was dzisiaj na pachnące nagrisi kofta curry.


SKŁADNIKI NA KOFTY : 
  • 450g mielonego mięsa jagnięcego, możesz użyć innego 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 czubate łyżki gram/besan mąki (z ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka czubata garam masali
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cumin seeds
  •  chilli w proszku
  •  1 łyżka pasty imbirowo- czosnkowej
  • 1 mała cebula
1. Podsmażamy mąkę z ciecorki na suchej patelni, aż lekko się zarumieni
2.Następnie smażymy 1 małą cebule
3.Odstawiamy cebulę i makę aby przestygły i wsypujemy wszystkie przyprawy oraz pastę imbirowo czosnkową do mięsa



4. Dodajemy cebulę oraz mąkę

5.Mięso dokładnie wyrabiamy 

 6. Nakładamy 3 łyżki mięsa na dłoń i spłaszczamy 
                                    Teraz czas na jaka :) wkładamy w srodek i zawijamy

             Możesz dodać więcej mięsa, jeśli potrzebujesz, pulpety są duże, ale to zależy jakiej
             wielkości będą Twoje jajka. Z reszty mięsa formujemy małe kuleczki 

7. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy 2 największe pulpety 

                                               NIE PRZEKRĘCAMY, PODLEWAMY OLEJEM Z PATELNI. 
                                               JAK JUŻ BĘDĄ CIEMNO BRĄZOWE, WTEDY DOPIERO                                                          PRZEWRACAMY NA DRUGĄ STRONĘ.
 potem smażymy resztę pulpecików 

 Nasze kofty są już gotowe, odkładamy je na bok i zabieramy się za przepyszny sos curry!

SKŁADNIKI NA SOS CURRY :

  • 2 cebule
  • 200g pomidorów z puszki
  • sól do smaku
  • chilli w proszku
  • 1 łyzka pasty imbirowo-czosnkowej
  • 1-2 łyżeczki kuminu (cumin powder)
  • 1 łyżeczka kolendry (coriander powder)
  • 1-4 łyżeczki kurkumy (tumeric powder)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
1. Zaczynamy od usmażenia na brąz cebuli 

  gdy jest już gotowa, wkładamy ją blendera 
dodajemy 5 łyżek jogurtu i blendujemy do uzyskania pasty (może być blender ręczny)
tak ma wyglądać :) 




2. Na odrobinie oleju smażymy powstałee pure z cebuli, aż lekko zbrązowieje 

3.Blendujemy 200g pomidorów z puszki i dodajemy do puree z cebuli 


i mieszamy, oraz gotujemy 2-3 minuty 

                                                   czas na wszystkie przyprawy i paste imbirowo-czosnkową
4. Znowu mieszamy, chwilkę razem gotujemy i wkładamy nasze kofty 
     na tym etapie dodajemy wodę, w zależności od tego jak gęsty chcemy sos, ja dodałam 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszałam :) 

5. Zakrywamy i gotujemy na malym gazie 30 minut, lub do miękkości mięsa. 




Teraz juz wystarczy tylko pokroić chilli i kolendrę, przekroić duże kofty na pół i zajadać :) 
Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz