Muszę powiedzieć,że bardzo przypadły nam obu do gustów.
Są puszyste,soczyste przez jagody w cieście i idealnie pasują do porannej kawki
No to zaczynamy!
SKŁADNIKI:
- 450g self raising flour (czyli mąki,z dodatkiem proszku do pieczenia), albo zwykłej pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli używasz zwykłej mąki dodaj 1,5 lub 2)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 50g roztopionego masła
- 600 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 300g jagód -kupiłam blueberries z Tesco
1. Mąke mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami.
2. Następnie,dodajemy wymieszane mleko z masłem i żółtkami jaj i miksujemy
3. W osobnej misce ubijamy białka
4. Białka dodajemy stopniowo,delikatnie mieszając
5.Za pomocą łyżki wazowej nalewamy na patelnię z nagrzanym juz olejem oraz posypujemy jagodami
6.Kiedy spód jest już złocity,przekręcamy na drugą stronę!
Czynnosć powtarzamy z każdym naleśnikiem. Ja układałam po 2 usmażone naleśniki na talerz,polewalam miodem/syropem klonowym i na to jeszcze swieze jagody :-)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz