sobota, 4 marca 2017

ACHARI MURGH- KURCZAK Z PIKLAMI

Achari to nic innego, jak azjatyckie pikle, głównie pikantne i bardzo aromatyczne, ze względu na wyjątkową mieszankę przypraw, których się do nich dodaje.
 Mój mąż, który pochodzi z Pakistanu uwielbia mieć je na talerzu obok dania głownego.
Sama czasami lubię zjeść kilka. Kupujemy je w azjatyckich sklepach i zazwyczaj sięgam po mixed pickles, czyli pikle mieszane, w których skład wchodzą m.in : limonki, mango, marchew, chilli, a ostatnio kupiłam nawet z rzepą.
Przepis na tego kurczaka jest prosty, a danie jest przepyszne i baardzo aromatyczne. Użyłam takich samych przypraw, jakich dodaje się do pakistańskich pikli. Jeśli masz ochotę na pyszną kolację drobiową, to polecam właśnie ten przepis na Achari Chicken.


SKŁADNIKI:

  • 500g kurczaka (najlepiej 1 cały kurczak w kawałkach)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziaren kminu (nie kminku) cumin seeds
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
  • 200g puree z pomidora (własnej roboty)
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy(tumeric)
  • 1 lyżeczka chilli w proszku (zależy od tego jak ostre dania lubisz, możesz dodać więcej, lub mniej)
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku (coriander powder) 
  • 1 łyżeczka cumin powder
  • 1/2 łyżeczki fennel seeds( ziarna kopru włoskiego)
  • 1/2 łyzeczki mustard seeds(ziarna gorczycy.
  • 1/2 łyżeczki fengureek seeds (nasiona kozieradki)
  • 1/2 łyżeczki nigella seeds (ziarna czarnuszki)
  • 2 łyżki posiekanych pikli (obojętnie jakich)
  • 1/2 szklanki gorącej wody 



                     Żeby zrobić puree z pomidorów wystarczy zblendować 200 g pomidorów
 





  1. Na głęboką patelnię, lub garnek wlewamy 3 łyżki oleju, czekamy aż będzie gorący, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, cumin seeds oraz zielone chilli pokrojone drobno. Smaż dopóki cebula lekko zbrązowieje.
  2. Dodaj pastę imborowo- czosnkową, zdejmij patelnię z ognia i dokładnie wymieszaj, po czym ponownie postaw na gazie, dodaj kawałki kurczaka i wymieszaj,gotuj 4 minuty.
  3. Następnie dodaj puree z pomidorów, sól,chilli w proszku oraz całą resztę pozostałych przypraw oraz pokrojone drobniutko pikle.Mieszamy, dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody.
  4. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli w sosie jest za dużo wody, zdejmij pokrywkę, i gotuj na dużym ogniu aż do wyparowania wody i do momentu zgęstnienia sosu.
                   ! Mieszaj od czasu do czasu!
   Podawać można z kawałkiem cytryny, kolendrą, posiekanym imbirem oraz chlebkiem naan, lub ryżem. Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz