Mój mąż, który pochodzi z Pakistanu uwielbia mieć je na talerzu obok dania głownego.
Sama czasami lubię zjeść kilka. Kupujemy je w azjatyckich sklepach i zazwyczaj sięgam po mixed pickles, czyli pikle mieszane, w których skład wchodzą m.in : limonki, mango, marchew, chilli, a ostatnio kupiłam nawet z rzepą.
Przepis na tego kurczaka jest prosty, a danie jest przepyszne i baardzo aromatyczne. Użyłam takich samych przypraw, jakich dodaje się do pakistańskich pikli. Jeśli masz ochotę na pyszną kolację drobiową, to polecam właśnie ten przepis na Achari Chicken.
SKŁADNIKI:
- 500g kurczaka (najlepiej 1 cały kurczak w kawałkach)
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziaren kminu (nie kminku) cumin seeds
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
- 200g puree z pomidora (własnej roboty)
- sól do smaku
- 1 łyżeczka kurkumy(tumeric)
- 1 lyżeczka chilli w proszku (zależy od tego jak ostre dania lubisz, możesz dodać więcej, lub mniej)
- 1 łyżeczka kolendry w proszku (coriander powder)
- 1 łyżeczka cumin powder
- 1/2 łyżeczki fennel seeds( ziarna kopru włoskiego)
- 1/2 łyzeczki mustard seeds(ziarna gorczycy.
- 1/2 łyżeczki fengureek seeds (nasiona kozieradki)
- 1/2 łyżeczki nigella seeds (ziarna czarnuszki)
- 2 łyżki posiekanych pikli (obojętnie jakich)
- 1/2 szklanki gorącej wody
Żeby zrobić puree z pomidorów wystarczy zblendować 200 g pomidorów
- Na głęboką patelnię, lub garnek wlewamy 3 łyżki oleju, czekamy aż będzie gorący, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, cumin seeds oraz zielone chilli pokrojone drobno. Smaż dopóki cebula lekko zbrązowieje.
- Dodaj pastę imborowo- czosnkową, zdejmij patelnię z ognia i dokładnie wymieszaj, po czym ponownie postaw na gazie, dodaj kawałki kurczaka i wymieszaj,gotuj 4 minuty.
- Następnie dodaj puree z pomidorów, sól,chilli w proszku oraz całą resztę pozostałych przypraw oraz pokrojone drobniutko pikle.Mieszamy, dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody.
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli w sosie jest za dużo wody, zdejmij pokrywkę, i gotuj na dużym ogniu aż do wyparowania wody i do momentu zgęstnienia sosu.
! Mieszaj od czasu do czasu!
Podawać można z kawałkiem cytryny, kolendrą, posiekanym imbirem oraz chlebkiem naan, lub ryżem. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz