czwartek, 23 marca 2017

BISTEEYA MAROKAŃSKIE CIASTO Z KURCZAKIEM,MIGDAŁAMI, CYNAMONEM

Kochani dzisiaj coś wyjątkowego...niesamowita mieszanka smaków, zapaków, rozpływa się w ustach. 
 Danie nie jest trudne do przygotowania, ale wymaga troszkę poświęcenia (WARTO!).
 Tradycyjne danie Maroka z kurczakiem, migdałami i cynamonem w cienkim cieście filo. Mówi się, że zostało ono przywiezione z Północnej Hiszpanii podczas wygnania Arabów.
Dosłownie niebo w gębie!  Zdecydowanie to niesamowicie pyszne danie zagości u mnie w kuchni na stałe! 

Zaczynamy :)
SKŁADNIKI
  • 800g kawałków kurczaka z kością
  • 5 ząbków czosnku
  • łyzeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku(można pominąć)
  • 1 łyżeczka cynamonu plus na posypanie
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/2 płatków chilli (można pominąć), lub dodać chilli w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 45g posiekanych drobno migdałów
  • 1 łyżka czubata cukru pudru plus więcej na posypanie
  • sok z połowy dużej cytryny lub 1/4szklanki 
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki posiekanej kolendry
  • 5 jajek
  • ciasto filo 11 płatów
  • szklanka masła roztopionego
  1. Kurczaka myjemy, przekładamy do miski
      2. Siekamy czosnek

     3. Dodajemy czosnek, sól, pieprz,imbir,kardamon, kurkumę,cynamon, paprykę ostrą,cebulę w proszku
mięso mieszamy :)

4. Mięso odstawiamy do lodówki i kroimy cebulę w kostkę.
5. Rozpuszczamy 2 łyżki masła na kilku kroplach oleju, dodajemy cebulę.
6. Kiedy cebula jest już zeszklona, dodajemy kurczaka, mieszamy i wlewamy wody, tyle by zakryć mięso


7. Mięso gotujemy do miękkości 30-40 minut, w między czasie smażymy na 2 łyżkach oleju nasze migdały
8. Kiedy migdały się zarumienią odkładamy je na bok. 
9. Kiedy mięso jest miękkie wykładamy je do osobnego naczynia 

10. Do wywaru z mięsa dodajemy ubite jajka

                                         i mieszamy trzepaczką
11. Następnie dodajemy pietruszkę oraz kolendrę
                                                                     sok z cytryny
                                                                
płatki chilli i kolendrę w proszku

                Gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia często mieszając aż pozbędziemy się wody
12. Kiedy już nie ma wody, albo jest jej bardzo mało, przekładamy pastę jajeczną na sitko
woda musi wyciec całkowicie 
13. Do usmażonych wczesniej migdałów dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i 1/2łyżczki cynamonu, mieszamy. 



14.Teraz możemy palcami oddzielić mięso od kości i porwać na paseczki
15. Mamy już wszystko, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, wyciągamy ciasto filo i przygotowujemy naczynie do pieczenia, ja piekłam w tortownicy ok 25cm
16.Tortownice smarujemy roztopionym masłem, to samo będziemy robić z każdym kolejnym płatem ciasta(smarować masłem)

17.Płat dekilatnie przenosimy do tortownicy, boki mogą wystawac
powtarzamy czynnośc 6 razy, nakładając płaty tworząc okrąg. 

18. Wykładamy połowę kurczaka, połowe pasty z jaj i posypujemy połową migdałów
i na nowo kurczak, jaja...etc

19. Rogi ciasta uciskamy do masy, można posmarować masłem jak się nie trzymaja
20.Teraz nakładamy kolejne 5 warstw ciasta, smarując masłem warstwa po warswie, przed nałożeniem. PAMIĘTAJ, ŻEBY DELIKATNIE OBCHODZIĆ SIĘ Z CIASTEM, JEST BARDZO CIENKIE!
21. Rogi obcinamy nożyczkami i pozostałe wciskamy w boki.
22.Pieczemy 30-35 minut do zezłocenia
23.Po ostygnięiu posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i układamy migdały
SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz