Wczoraj było u nas ciepło, słonecznie jak wiosna, a dzisiaj już cały dzień pochmurnie, wietrznie i zimno. Nie chciało się wyściubiać nosa z ciepłego mieszkania.
Pan M (mąż), miał dzisiaj wolne i oboje spędziliśmy leniwy dzień. Takie małe przyjemności też cieszą. Pomógł mi nawet gotować! Jest to szybkie danie, typu comford food, nie trzeba stać x czasu przy garnkach, a wychodzi idealne. Jestem pewna, że je polubisz.
A Wam jak minął dzień? Mam nadzieję, że równie dobrze.
Zapraszam na pysznego butter chicken
SKŁADNIKI
- 450g podsmażonej na oleju piersi z kurczaka
- 1,5 łyżki ghee/masła klarowanego
- 1 cebula
- 3 łyżki puree pomidorowego, może być koncentrat pomidorowy
- 3 goździki
- 5 zielonych kardamonów
- kawałek cynamonu
- 1 łyżka startego imbiru
- sól do smaku
- 1 łyżeczka garam masali
- 1 łyżeczka kashmiri red chilli ( jest mniej ostre niż zwykłe chilli w proszku i daje lepszy kolor, jeśli nie masz dodaj zwykle chilli, tyle ile uważasz)
- 150ml heavy cream lub śmietany 36%
- pół łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżka kozieradki (KASURI METHI)
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki wrzącej wody
1. Zaczynamy od rozpuszczenia ghee/masła klarowanego
2.Dodajemy kardamony, cynamon i 3 goździki
4. Kiedy cebula jest już lekko brązowa dodajemy imbir
5. Przygotowujemy puree, garam masalę oraz kashmiri red chilli, albo po prostu chilli w proszku
dodajemy do cebuli
i mieszamy
6. Dodajemy heavy cream/śmietanę i mieszamy
7. Gotujemy chwilę i dodajemy miód oraz kasuri methi i wodę. Mieszamy i gotujemy 3 minuty
8.Dodajemy sól i płatki chilli, mieszamy.
9.Dodajemy usmażonego kurczaka i tak gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gotowe! Posyp świeżą kolendrą, jedz z parathą, lub ryżem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz