czwartek, 16 marca 2017

Butter Chicken

Mam wrażenie, że jeden dzień słońca w UK odpowiada tygodniowi niepogody.
Wczoraj było u nas ciepło, słonecznie jak wiosna, a dzisiaj już cały dzień pochmurnie, wietrznie i zimno. Nie chciało się wyściubiać nosa z ciepłego mieszkania.
Pan M (mąż), miał dzisiaj wolne i oboje spędziliśmy leniwy dzień. Takie małe przyjemności też cieszą. Pomógł mi nawet gotować! Jest to szybkie danie, typu comford food, nie trzeba stać x czasu przy garnkach, a wychodzi idealne. Jestem pewna, że je polubisz.

A Wam jak minął dzień? Mam nadzieję, że równie dobrze. 
Zapraszam na pysznego butter chicken 


SKŁADNIKI
  • 450g podsmażonej na oleju piersi z kurczaka
  • 1,5 łyżki ghee/masła klarowanego 
  • 1 cebula
  • 3 łyżki puree pomidorowego, może być koncentrat pomidorowy
  • 3 goździki 
  • 5 zielonych kardamonów 
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka kashmiri red chilli ( jest mniej ostre niż zwykłe chilli w proszku i daje lepszy kolor, jeśli nie masz dodaj zwykle chilli, tyle ile uważasz) 
  • 150ml heavy cream lub śmietany 36% 
  • pół łyżeczki płatków chilli 
  • 1 łyżka kozieradki (KASURI METHI) 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
1. Zaczynamy od rozpuszczenia ghee/masła klarowanego 


2.Dodajemy kardamony, cynamon i 3 goździki

 3. Smażymy 20 sekund i dodajemy cebulę 
4. Kiedy cebula jest już lekko brązowa dodajemy imbir
5. Przygotowujemy puree, garam masalę oraz kashmiri red chilli, albo po prostu chilli w proszku 
                                                                dodajemy do cebuli 
                                                                       i mieszamy 
6. Dodajemy heavy cream/śmietanę i mieszamy

7. Gotujemy chwilę i dodajemy miód oraz kasuri methi i wodę. Mieszamy i gotujemy 3 minuty 


8.Dodajemy sól i płatki chilli, mieszamy.


9.Dodajemy usmażonego kurczaka i tak gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gotowe! Posyp świeżą kolendrą, jedz z parathą, lub ryżem


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz