wtorek, 21 marca 2017

Tarta, ciasto z cookie dough

Witajcie. Przepraszam Was za moją nieaktywność, ale ostatnio mam trochę więcej na głowie niż zazwyczaj i choroba daje się we znaki.
Lubicie ciasteczka? Ja baardzo. Jest to przepis na bazę z cookie dough z czipsami czekoladowymi, można dodać z białej, lub ciemniej czekolady, jakie wolisz. Można je wyjadać łyżką, albo pokroić na kawałki i jeść polane sosem czekoladowym, karmelowym, bitą śmietną lub z lodami waniliowymi- tak jak u nas.

SKŁADNIKI

  • 100g cukru
  • 220g brązowego cukru
  • 230g miękkiego masła, (UNSALTED BUTTER)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 350g mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 paczuszki chocolate chips (200g)
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, lub gazowy 5
  2. Przygtuj naczynie do pieczenia tarty 27cm, możesz użyć mniejszego
  3. Nasmaruj olejem i odstaw
  4. W dużej misce umieszczamy  100 gram białego cukru oraz 220g brązowego cukru
  5. Dodajemy miękkie masło w temp pokojowej i ubijamy mikserem 2 minuty
  6. Dodajemy aromat waniliowy
  7.  i jajko, miksuj do wmieszania składników
  8. Dodaj mąke, sól,proszek do pieczenia
  9. I wyrób na jednolitą masę, ja użyłam do tego dłoni :) 
  10. Dodaj 150 g płatków czekoladowych(chocolate chips)  https://www.tesco.com/groceries/product/details/?id=278244694&sc_cmp=ppc-_-sh-_-msh-_-bg-_-px_%7c_shopping_gsc_%7c_all_products-_-&gclid=Cj0KEQjwnsPGBRDo4c6RqK-Oqu8BEiQAwNviCRBpqyMOIn7EGr4qW0zpaSwTQ0fxDmDaTiNHvxWvU0AaAk_d8P8HAQ&gclsrc=aw.ds
  11. Wmieszaj je do masy
  12. Przełóż ciasto do formy i dłóńmi rozprowadź na całości, przyciskając do dna i boków. 

13. Teraz powciskaj na wierzch pozostałe chocolate chips i piecz ok 30 minut 

Czemu by nie ułożyc na wierzch pokrojonych truskawek, lub innych ulubionych owoców? 
Smacznego 

czwartek, 16 marca 2017

Butter Chicken

Mam wrażenie, że jeden dzień słońca w UK odpowiada tygodniowi niepogody.
Wczoraj było u nas ciepło, słonecznie jak wiosna, a dzisiaj już cały dzień pochmurnie, wietrznie i zimno. Nie chciało się wyściubiać nosa z ciepłego mieszkania.
Pan M (mąż), miał dzisiaj wolne i oboje spędziliśmy leniwy dzień. Takie małe przyjemności też cieszą. Pomógł mi nawet gotować! Jest to szybkie danie, typu comford food, nie trzeba stać x czasu przy garnkach, a wychodzi idealne. Jestem pewna, że je polubisz.

A Wam jak minął dzień? Mam nadzieję, że równie dobrze. 
Zapraszam na pysznego butter chicken 


SKŁADNIKI
  • 450g podsmażonej na oleju piersi z kurczaka
  • 1,5 łyżki ghee/masła klarowanego 
  • 1 cebula
  • 3 łyżki puree pomidorowego, może być koncentrat pomidorowy
  • 3 goździki 
  • 5 zielonych kardamonów 
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka kashmiri red chilli ( jest mniej ostre niż zwykłe chilli w proszku i daje lepszy kolor, jeśli nie masz dodaj zwykle chilli, tyle ile uważasz) 
  • 150ml heavy cream lub śmietany 36% 
  • pół łyżeczki płatków chilli 
  • 1 łyżka kozieradki (KASURI METHI) 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
1. Zaczynamy od rozpuszczenia ghee/masła klarowanego 


2.Dodajemy kardamony, cynamon i 3 goździki

 3. Smażymy 20 sekund i dodajemy cebulę 
4. Kiedy cebula jest już lekko brązowa dodajemy imbir
5. Przygotowujemy puree, garam masalę oraz kashmiri red chilli, albo po prostu chilli w proszku 
                                                                dodajemy do cebuli 
                                                                       i mieszamy 
6. Dodajemy heavy cream/śmietanę i mieszamy

7. Gotujemy chwilę i dodajemy miód oraz kasuri methi i wodę. Mieszamy i gotujemy 3 minuty 


8.Dodajemy sól i płatki chilli, mieszamy.


9.Dodajemy usmażonego kurczaka i tak gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gotowe! Posyp świeżą kolendrą, jedz z parathą, lub ryżem


















środa, 15 marca 2017

Aromatyczne BIRYANI z kurczakiem i śliwkami

Mmm...nie ma nic bardziej pachnącego niż Biryani, nawet dla moich sąsiadów.
To Biryani jest ulubionym mojego męża i chciałby żebym je robiła conajmniej dwa razy w tygodniu..ale nie ma tak dobrze 😈

Jak już je przygotuję to pół garnka znika w jeden dzień, tak jak i tym razem...została1/4 garnka.
Zapraszam na przepyszne Biryani z dodatkiem suszonych śliwek.

ZACZYNAMY.
SKŁADNIKI
NA MASALĘ Z KURCZAKA:

  • 1 mały kurczak w kawałkach, lub podwójna pierś z kurczaka
  • 3 cebule 
  • 1/3 szklaki oleju
  • 2 łyżki pasty imbirowo czosnkowej
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 10 goździków (cloves)
  • 3 czarne kardamony (black cardamon)
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu(peppercorn)
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu(cumin seeds)
  • 10 zielonych kardamonów(green cardamon)
  • zielone chilli 
  • 5 śliwek suszonych
  • łyżeczka soli, lub dla smaku wedle uznania
  • pół łyżeczki chilli w proszku, lub dla smaku wedle uznania
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku (coriander powder)
  • cytryna 

SKŁADNIKI NA RYŻ:

  • 2,5 szklanki ryżu basmati, wypłukanego kilka razy 
  • 0,5 łyżeczki ziaren kuminu (cumin seeds) 
  • 10 goździków
  • 1,5 łyżki soli 

1. Zaczynamy od ugotowania ryżu na sypko ze wszystkimi przyprawami. Po ugotowaniu ryżu przekładamy na tacę : 
2. Smażymy cebulę na brąz 




3. 3/4 Cebuli  mieszamy z jogurtem naturalnym i odstawiamy na bok
4. Blendujemy 10 kardamonów i również odstawiamy na bok
5. Teraz robimy przyprawę do Biryani blendujemy : 
  • 10 goździków (cloves)
  • 3 czarne kardamony (black cardamon)
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu(peppercorn)
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu(cumin seeds)

6. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy kurczaka i smażymy aż zmieni kolor 
7. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy mieszając kilka minut

8. Teraz dodajemy naszą zblendowaną przyprawę do biryani, oraz sól, chilli w proszku i kolendrę w proszku. Dokładnie mieszamy.
9.Teraz gotujemy na małym ogniu ok.25 minut 
10. Następnie wlewamy jogurt wymieszany z cebulą, oraz suszone sliwki 


 11. Gotujemy kolejne 5 minut i odkładamy na bok, teraz zajmiemy się składaniem naszego Biryani

         w garnku umieszczamy odrobinę wody i 1/2 łyżeczkę cumin seeds
       wykładamy połowę ugotowanego ryżu

   wlewamy całą masalę z kurczakiem, układamy kawałki chilli, cytryny, można też pomidora

  na wierzch wykładamy pozostały ryż i posypujemy zblendowanym wcześniej zielonym kardamonem
jeśli chcesz dodaj barwnik czerwony, kurkumę. Zakrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut

    GOTOWE :) Polecam polać sosem jogurtowo miętowym na talerzu 

recipe adapted from thismuslimgirlbakes







sobota, 11 marca 2017

Amerykańskie pancakes(naleśniki)z jagodami

Pierwszy raz zrobiłam je podczas Pancake day na śniadanie dla siebie i dla męża.
 Muszę powiedzieć,że bardzo przypadły nam obu do gustów.
Są puszyste,soczyste przez jagody w cieście i idealnie pasują do porannej kawki


No to zaczynamy!
SKŁADNIKI:

  • 450g self raising flour (czyli mąki,z dodatkiem proszku do pieczenia), albo zwykłej pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli używasz zwykłej mąki dodaj 1,5 lub 2)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli
  • 50g roztopionego masła
  • 600 ml mleka 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 300g jagód -kupiłam blueberries z Tesco 
1. Mąke mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami.
2. Następnie,dodajemy wymieszane mleko z masłem i żółtkami jaj i miksujemy 
3. W osobnej misce ubijamy białka
4. Białka dodajemy stopniowo,delikatnie mieszając
5.Za pomocą łyżki wazowej nalewamy na patelnię z nagrzanym juz olejem oraz posypujemy jagodami
6.Kiedy spód jest już złocity,przekręcamy na drugą stronę!

Czynnosć powtarzamy z każdym naleśnikiem. Ja układałam po 2 usmażone naleśniki na talerz,polewalam miodem/syropem klonowym i na to jeszcze swieze jagody :-) 
Smacznego

piątek, 10 marca 2017

DAKTYLOWA HAŁWA(KHAJOOR HALVA)

Daktyle kojarzą mi się z Ramadanem, wtedy jemy ich spore ilości na zakonczenie postu, tak jak nakazał Prorok: “Zakończ swój post jedząc daktyle, ponieważ jest to oczyszczające ” (Ahmad). 
W kolejnym Prorok mówi: “Jeśli masz daktyla, zakończ nim swój post, jeśli go nie masz,zakończ swój post wodą, to jest oczyszczające ” (Abu Dawood)
 Daktyle Ajwah są z nieba .” (Al-Tirmidhi) 
Ajwah jest jedną z najlepszych odmian daktyli, rosnących w obszarze Medyny. 
Również w Koranie, w surze Maria, Allah ofirował jej świeże daktyle  Potrząśnij ku sobie pień palmy, ona ci zrzuci świeże, dojrzałe daktyle”  Jest tego o wiele więcej, zarówno w Hadisach jak i w Koranie. 
 Są one zdrowe, słodkie jednym słowem pyszne. Można dodawać je zamiast cukru do deserów.








SKŁADNIKI:
  • 200G daktyli, bez pestek, posiekanych (przed krojeniem można je namoczyć przez jakiś czas w ciepłej wodzie) 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (można użyć zwykłego białego) dodaj tyle cukru ile chcesz, jeśli wolisz mniej słodkie dodaj mniej 
  • 1/4 szklanki ghee (klarowanego masła) 
  • 100g orzechów nerkowca(cashew nuts) posiekanych
  • 1/4 tsp mielonego kardamonu (elaichi) 
  1.  Mleko,wraz z daktylami umieszczamy w rondelku i gotujemy 
  2. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż masa zgęstnieje
  3. Smażymy orzechy na połowie ilości masła klarowanego
  4. Kiedy mikstura z daktyli jest już gęsta i wygląda na zblendowaną dodajemy cukier, masło klarowane,orzechy i mieszamy. Gotujemy nadal aż całośc będzie odchodzić od boków patelni, lub rondla w którym gotujesz
  5. Dodaj kardamon, wymieszaj i przełóż do małego naczynia lekko nasmarowanego masłem i zostaw do ostygnięcia.
  6. Kiedy wystygnie krój na kawałki (albo jak mój mąż wyjadaj łyżką) 
  SMACZNEGO ! 

środa, 8 marca 2017

Wilgotne ciasto z owocami, orzechami i polewą kokosową

Ciasto, na które przepis zaraz poznacie jest jednym z najlepszych jakie kiedykolwiek zrobiłam.
 Wilgotne, owocowe i z orzeszkami. Pewien Pan nawet wyjadał je łyzką prosto z blachy :)
 Idealnie sprawdzi się do kawy, lub herbaty. Świetne do zrobienia na weekend, zaczynamy!



SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (jakiekolwiek) 
  • 2 szklanki owoców tropikalnych z syropem , owoce z puszki (fruit cocktail)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki brązowego cukru 
NA POLEWĘ:
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru 
  • 1/2 szklanki skondensowanego mleka niesłodzonego (evaporated milk )
CIASTO:
1. Miksujemy razem  biały cukier, jajka, owoce wraz z syropem, proszek do pieczenia i mąkę, przelewamy do blaszki 22x33 cm 
2. Mieszamy posiekane orzeszki z brązowym cukrem i posypujemy na wierzch ciasta
3.Pieczemy 40 minut w 170 stopniach
4. Polewę rozprowadzamy na cieście kiedy jest jeszcze gorące 
POLEWA:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy 2 minuty, polewamy na jeszcze gorące, upieczone ciasto i kroimy, kiedy wystygnie całkowicie 

Smacznego!

wtorek, 7 marca 2017

NAGRISI KOFTA CURRY

Za mną długi dzień, jestem na nogach od wczesnych godzin porannych, ale dziejsze słońce mi wszystko odpłaciło. Cudowny dzień na spacer ( i lody).
 Właśnie zjedliśmy pyszne kofty (kebaby, pulpeciki), z jajkiem ugotowanym na twardo w środku w absolutnie cudownym sosie. Jest to danie z południowej Azji, znane na całym świecie.
 Pochodzenie nazwy jest dość zabawne, wywodzi się ono ze słowa :  narcissus flower, czyli narcyz 😃
Powodem takiej nazwy jest to, że po przekrojeniu kofty wygląda ona jak narcyz. W sumie..możę trochę to żółtko i białko wygląda jak ten kwiatek. Zależy od wyobraźni
Zapraszam Was dzisiaj na pachnące nagrisi kofta curry.


SKŁADNIKI NA KOFTY : 
  • 450g mielonego mięsa jagnięcego, możesz użyć innego 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 czubate łyżki gram/besan mąki (z ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka czubata garam masali
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cumin seeds
  •  chilli w proszku
  •  1 łyżka pasty imbirowo- czosnkowej
  • 1 mała cebula
1. Podsmażamy mąkę z ciecorki na suchej patelni, aż lekko się zarumieni
2.Następnie smażymy 1 małą cebule
3.Odstawiamy cebulę i makę aby przestygły i wsypujemy wszystkie przyprawy oraz pastę imbirowo czosnkową do mięsa



4. Dodajemy cebulę oraz mąkę

5.Mięso dokładnie wyrabiamy 

 6. Nakładamy 3 łyżki mięsa na dłoń i spłaszczamy 
                                    Teraz czas na jaka :) wkładamy w srodek i zawijamy

             Możesz dodać więcej mięsa, jeśli potrzebujesz, pulpety są duże, ale to zależy jakiej
             wielkości będą Twoje jajka. Z reszty mięsa formujemy małe kuleczki 

7. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy 2 największe pulpety 

                                               NIE PRZEKRĘCAMY, PODLEWAMY OLEJEM Z PATELNI. 
                                               JAK JUŻ BĘDĄ CIEMNO BRĄZOWE, WTEDY DOPIERO                                                          PRZEWRACAMY NA DRUGĄ STRONĘ.
 potem smażymy resztę pulpecików 

 Nasze kofty są już gotowe, odkładamy je na bok i zabieramy się za przepyszny sos curry!

SKŁADNIKI NA SOS CURRY :

  • 2 cebule
  • 200g pomidorów z puszki
  • sól do smaku
  • chilli w proszku
  • 1 łyzka pasty imbirowo-czosnkowej
  • 1-2 łyżeczki kuminu (cumin powder)
  • 1 łyżeczka kolendry (coriander powder)
  • 1-4 łyżeczki kurkumy (tumeric powder)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
1. Zaczynamy od usmażenia na brąz cebuli 

  gdy jest już gotowa, wkładamy ją blendera 
dodajemy 5 łyżek jogurtu i blendujemy do uzyskania pasty (może być blender ręczny)
tak ma wyglądać :) 




2. Na odrobinie oleju smażymy powstałee pure z cebuli, aż lekko zbrązowieje 

3.Blendujemy 200g pomidorów z puszki i dodajemy do puree z cebuli 


i mieszamy, oraz gotujemy 2-3 minuty 

                                                   czas na wszystkie przyprawy i paste imbirowo-czosnkową
4. Znowu mieszamy, chwilkę razem gotujemy i wkładamy nasze kofty 
     na tym etapie dodajemy wodę, w zależności od tego jak gęsty chcemy sos, ja dodałam 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszałam :) 

5. Zakrywamy i gotujemy na malym gazie 30 minut, lub do miękkości mięsa. 




Teraz juz wystarczy tylko pokroić chilli i kolendrę, przekroić duże kofty na pół i zajadać :) 
Smacznego !