piątek, 6 listopada 2020

Pikantno-czosnkowy kurczak po koreańsku, spicy-garlic korean chicken

FOR ENGLISH VERSION PLEASE SCROLL DOWN 




Ostatnio oglądałam naprawdę dużo koreańskich seriali i filmów, netflix ma kilka całkiem ciekawych opcji do wyboru. 

I ja już tak mam, tak jak było z tureckimi serialami obejrzałam jeden i nie mogłam przestać oglądać kolejnych. 

Oglądając zwróciłam uwagę, że Koreańczycy naprawdę przywiązują dużo czasu i poświęcenia dla jedzenia. 

Zawsze lubiłam próbować nowych smaków, gotować dania z różnych stron świata. 

Naszła mnie ochota na wypróbowanie koreańskiego dania, i spróbowałam właśnie tego pikantno - czosnkowego kurczaka, po koreańsku Kkanpunggi. 

Kuchnia podczas gotowania pachniała nieziemsko, a i smak był po prostu niesamowity, bardzo smakowało mi i mojemu mężowi, to danie na pewno zagości w mojej kuchni na stałe! 

Polecam spróbować i Tobie. 


Na kurczaka:

  • Około 500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę 

  • 1 łyżeczka świeżego zmielonego imbiru 

  • 2 łyżeczki sosu sojowego 

  • Pieprz do smaku 

  • Jajko

  • Około szklankę mąki  


Pikantny olej papykowo-porowy 

  • ¼ szklanki oleju

  • ½ szklanki cienko pokrojonego pora (paseczki)

  • 4 ząbki czosnku przekrojone na pół 

  • 1 łyżka płatków chilli 


Warzywa:

  • 1 papryczka chilli bez ziaren posiekana ( lub z ziarnami jeśli lubisz pikantniejsze dania)

  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski 

  • Szczypior

  • 1 cebula


Sos słodko - kwaśny:

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 4 łyżki wody

  • 3 łyżki miodu

  • 2 łyżki octu (white vinegar)

  • 2 łyżeczki mąki pszennej, lub ziemniaczanej 


Dodatkowo:

  • Olej do smażenia kurczaka 

  • Olej sezamowy 

  • Ziarna sezamu 


Sposób przygotowania : 

1.Wymieszaj wszystkie składniki do kurczaka, mąkę dodaj na końcu, i schowaj do lodówki.

2. Przygotuj pikantny olej porowy : dobrze podgrzej ¼ szklanki oleju, jak będzie gorący, zmniejsz temperaturę żeby nie spalić warzyw, dodaj czosnek i pokrojony cienko por.

Podsmaż mieszając, do uzyskania złoto-brązowego koloru. 

3. Odstaw podsmażony por i czosnek, do późniejszego użycia. NIE POZBYWAJ SIĘ OLEJU, NADA SMAKU TEMU DANIU. 

4.Wyłącz gaz pod olejem i dodaj płatki chilli, podgrzej mieszając, (około minutę), ostudź chwilę  czym odcedź olej. 

5. W głębokim garnuszku, lub patelni, podgrzej olej do głębokiego smażenia kurczaka.

Usmaż na złoto brązowy kolor i odstaw. 

6. N dużej patelni podgrzej pikantny porowy olej, po czym dodaj szczypior cebulę, papryczkę chilli, paprykę czerwoną, podsmaż do czasu, aż papryka będzie miękka. Wlej sos słodko kwaśny i podgrzej mieszając około pół minuty. 

7.Do warzyw i sosu dodaj usmażoneg kurczaka, podsmażony czosnek z porem i odrobinę oleu sezamowego, wymieszaj dokładnie cały czas smażąc. 

Kurczak jest gotowy,posyp ziarnami sezamu.  można podawać z ryżem i piklami . 

Przepis zaadaptowany ze strony maangchi.



Spicy garlic chicken 


For the chicken

  • Around 500g of diced chicken breast

  • 1 teaspoon of fresh ground ginger

  • 2 teaspoons of soy sauce

  • Pepper to taste

  • Egg

  • Around a cup  of flour

Spicy leek oil: 

  • 1/4 cup of oil

  • ½ cup of thinly sliced ​​leek (strips)

  • 4 garlic cloves, halved

  • 1 tablespoon of chilli flakes

Vegetables:

  • 1 seedless chilli, chopped (or with seeds, if you like spicier dishes)

  • 1 red pepper, cut into thin strips

  • Chives

  • 1 onion

Sweet and sour sauce:

  • 2 tablespoons of soy sauce

  • 4 tablespoons of water

  • 3 tablespoons of honey

  • 2 tablespoons of vinegar (white vinegar)

  • 2 teaspoons of plain or potato flour



Additionally:

  • Oil for frying the chicken

  • Sesame oil

  • Sesame seeds


Method:


1. Mix all ingredients for the chicken, add the flour last, and refrigerate.

2. Prepare spicy leek oil: heat ¼ cup of oil when it is hot, reduce the heat,  not to burn the vegetables, add the garlic and thinly sliced ​​leek.Stir fry until golden brown.

3. Set aside the fried leek and garlic for later use. DO NOT GET RID OF THE OIL,  IT ADDS THE FLAVOUR TO THIS DISH.

4.Turn off the stove and add chilli flakes to the oil,  heat up while stirring (about a minute), let it cool for a while and then strain the oil.
5. In a deep pot or pan, heat the oil for deep frying the chicken.Fry until golden brown and set aside.

6. In a large frying pan, heat the spicy leek oil, then add the onion, chilli pepper, red pepper and sauté until the pepper is soft. Pour in the sweet and sour sauce and heat it, stirring for about half a minute.

7. Add the fried chicken, fried garlic with leek and a little sesame oil to the vegetables and sauce, mix thoroughly while frying.

The chicken is ready,sprinkle some sesame seeds on top,  it can be served with rice and pickles.

Recipe adapted from maangchi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz