czwartek, 23 marca 2017

BISTEEYA MAROKAŃSKIE CIASTO Z KURCZAKIEM,MIGDAŁAMI, CYNAMONEM

Kochani dzisiaj coś wyjątkowego...niesamowita mieszanka smaków, zapaków, rozpływa się w ustach. 
 Danie nie jest trudne do przygotowania, ale wymaga troszkę poświęcenia (WARTO!).
 Tradycyjne danie Maroka z kurczakiem, migdałami i cynamonem w cienkim cieście filo. Mówi się, że zostało ono przywiezione z Północnej Hiszpanii podczas wygnania Arabów.
Dosłownie niebo w gębie!  Zdecydowanie to niesamowicie pyszne danie zagości u mnie w kuchni na stałe! 

Zaczynamy :)
SKŁADNIKI
  • 800g kawałków kurczaka z kością
  • 5 ząbków czosnku
  • łyzeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku(można pominąć)
  • 1 łyżeczka cynamonu plus na posypanie
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/2 płatków chilli (można pominąć), lub dodać chilli w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 45g posiekanych drobno migdałów
  • 1 łyżka czubata cukru pudru plus więcej na posypanie
  • sok z połowy dużej cytryny lub 1/4szklanki 
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki posiekanej kolendry
  • 5 jajek
  • ciasto filo 11 płatów
  • szklanka masła roztopionego
  1. Kurczaka myjemy, przekładamy do miski
      2. Siekamy czosnek

     3. Dodajemy czosnek, sól, pieprz,imbir,kardamon, kurkumę,cynamon, paprykę ostrą,cebulę w proszku
mięso mieszamy :)

4. Mięso odstawiamy do lodówki i kroimy cebulę w kostkę.
5. Rozpuszczamy 2 łyżki masła na kilku kroplach oleju, dodajemy cebulę.
6. Kiedy cebula jest już zeszklona, dodajemy kurczaka, mieszamy i wlewamy wody, tyle by zakryć mięso


7. Mięso gotujemy do miękkości 30-40 minut, w między czasie smażymy na 2 łyżkach oleju nasze migdały
8. Kiedy migdały się zarumienią odkładamy je na bok. 
9. Kiedy mięso jest miękkie wykładamy je do osobnego naczynia 

10. Do wywaru z mięsa dodajemy ubite jajka

                                         i mieszamy trzepaczką
11. Następnie dodajemy pietruszkę oraz kolendrę
                                                                     sok z cytryny
                                                                
płatki chilli i kolendrę w proszku

                Gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia często mieszając aż pozbędziemy się wody
12. Kiedy już nie ma wody, albo jest jej bardzo mało, przekładamy pastę jajeczną na sitko
woda musi wyciec całkowicie 
13. Do usmażonych wczesniej migdałów dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i 1/2łyżczki cynamonu, mieszamy. 



14.Teraz możemy palcami oddzielić mięso od kości i porwać na paseczki
15. Mamy już wszystko, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, wyciągamy ciasto filo i przygotowujemy naczynie do pieczenia, ja piekłam w tortownicy ok 25cm
16.Tortownice smarujemy roztopionym masłem, to samo będziemy robić z każdym kolejnym płatem ciasta(smarować masłem)

17.Płat dekilatnie przenosimy do tortownicy, boki mogą wystawac
powtarzamy czynnośc 6 razy, nakładając płaty tworząc okrąg. 

18. Wykładamy połowę kurczaka, połowe pasty z jaj i posypujemy połową migdałów
i na nowo kurczak, jaja...etc

19. Rogi ciasta uciskamy do masy, można posmarować masłem jak się nie trzymaja
20.Teraz nakładamy kolejne 5 warstw ciasta, smarując masłem warstwa po warswie, przed nałożeniem. PAMIĘTAJ, ŻEBY DELIKATNIE OBCHODZIĆ SIĘ Z CIASTEM, JEST BARDZO CIENKIE!
21. Rogi obcinamy nożyczkami i pozostałe wciskamy w boki.
22.Pieczemy 30-35 minut do zezłocenia
23.Po ostygnięiu posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i układamy migdały
SMACZNEGO


wtorek, 21 marca 2017

Tarta, ciasto z cookie dough

Witajcie. Przepraszam Was za moją nieaktywność, ale ostatnio mam trochę więcej na głowie niż zazwyczaj i choroba daje się we znaki.
Lubicie ciasteczka? Ja baardzo. Jest to przepis na bazę z cookie dough z czipsami czekoladowymi, można dodać z białej, lub ciemniej czekolady, jakie wolisz. Można je wyjadać łyżką, albo pokroić na kawałki i jeść polane sosem czekoladowym, karmelowym, bitą śmietną lub z lodami waniliowymi- tak jak u nas.

SKŁADNIKI

  • 100g cukru
  • 220g brązowego cukru
  • 230g miękkiego masła, (UNSALTED BUTTER)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 350g mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 paczuszki chocolate chips (200g)
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, lub gazowy 5
  2. Przygtuj naczynie do pieczenia tarty 27cm, możesz użyć mniejszego
  3. Nasmaruj olejem i odstaw
  4. W dużej misce umieszczamy  100 gram białego cukru oraz 220g brązowego cukru
  5. Dodajemy miękkie masło w temp pokojowej i ubijamy mikserem 2 minuty
  6. Dodajemy aromat waniliowy
  7.  i jajko, miksuj do wmieszania składników
  8. Dodaj mąke, sól,proszek do pieczenia
  9. I wyrób na jednolitą masę, ja użyłam do tego dłoni :) 
  10. Dodaj 150 g płatków czekoladowych(chocolate chips)  https://www.tesco.com/groceries/product/details/?id=278244694&sc_cmp=ppc-_-sh-_-msh-_-bg-_-px_%7c_shopping_gsc_%7c_all_products-_-&gclid=Cj0KEQjwnsPGBRDo4c6RqK-Oqu8BEiQAwNviCRBpqyMOIn7EGr4qW0zpaSwTQ0fxDmDaTiNHvxWvU0AaAk_d8P8HAQ&gclsrc=aw.ds
  11. Wmieszaj je do masy
  12. Przełóż ciasto do formy i dłóńmi rozprowadź na całości, przyciskając do dna i boków. 

13. Teraz powciskaj na wierzch pozostałe chocolate chips i piecz ok 30 minut 

Czemu by nie ułożyc na wierzch pokrojonych truskawek, lub innych ulubionych owoców? 
Smacznego 

czwartek, 16 marca 2017

Butter Chicken

Mam wrażenie, że jeden dzień słońca w UK odpowiada tygodniowi niepogody.
Wczoraj było u nas ciepło, słonecznie jak wiosna, a dzisiaj już cały dzień pochmurnie, wietrznie i zimno. Nie chciało się wyściubiać nosa z ciepłego mieszkania.
Pan M (mąż), miał dzisiaj wolne i oboje spędziliśmy leniwy dzień. Takie małe przyjemności też cieszą. Pomógł mi nawet gotować! Jest to szybkie danie, typu comford food, nie trzeba stać x czasu przy garnkach, a wychodzi idealne. Jestem pewna, że je polubisz.

A Wam jak minął dzień? Mam nadzieję, że równie dobrze. 
Zapraszam na pysznego butter chicken 


SKŁADNIKI
  • 450g podsmażonej na oleju piersi z kurczaka
  • 1,5 łyżki ghee/masła klarowanego 
  • 1 cebula
  • 3 łyżki puree pomidorowego, może być koncentrat pomidorowy
  • 3 goździki 
  • 5 zielonych kardamonów 
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka kashmiri red chilli ( jest mniej ostre niż zwykłe chilli w proszku i daje lepszy kolor, jeśli nie masz dodaj zwykle chilli, tyle ile uważasz) 
  • 150ml heavy cream lub śmietany 36% 
  • pół łyżeczki płatków chilli 
  • 1 łyżka kozieradki (KASURI METHI) 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
1. Zaczynamy od rozpuszczenia ghee/masła klarowanego 


2.Dodajemy kardamony, cynamon i 3 goździki

 3. Smażymy 20 sekund i dodajemy cebulę 
4. Kiedy cebula jest już lekko brązowa dodajemy imbir
5. Przygotowujemy puree, garam masalę oraz kashmiri red chilli, albo po prostu chilli w proszku 
                                                                dodajemy do cebuli 
                                                                       i mieszamy 
6. Dodajemy heavy cream/śmietanę i mieszamy

7. Gotujemy chwilę i dodajemy miód oraz kasuri methi i wodę. Mieszamy i gotujemy 3 minuty 


8.Dodajemy sól i płatki chilli, mieszamy.


9.Dodajemy usmażonego kurczaka i tak gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gotowe! Posyp świeżą kolendrą, jedz z parathą, lub ryżem


















środa, 15 marca 2017

Aromatyczne BIRYANI z kurczakiem i śliwkami

Mmm...nie ma nic bardziej pachnącego niż Biryani, nawet dla moich sąsiadów.
To Biryani jest ulubionym mojego męża i chciałby żebym je robiła conajmniej dwa razy w tygodniu..ale nie ma tak dobrze 😈

Jak już je przygotuję to pół garnka znika w jeden dzień, tak jak i tym razem...została1/4 garnka.
Zapraszam na przepyszne Biryani z dodatkiem suszonych śliwek.

ZACZYNAMY.
SKŁADNIKI
NA MASALĘ Z KURCZAKA:

  • 1 mały kurczak w kawałkach, lub podwójna pierś z kurczaka
  • 3 cebule 
  • 1/3 szklaki oleju
  • 2 łyżki pasty imbirowo czosnkowej
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 10 goździków (cloves)
  • 3 czarne kardamony (black cardamon)
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu(peppercorn)
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu(cumin seeds)
  • 10 zielonych kardamonów(green cardamon)
  • zielone chilli 
  • 5 śliwek suszonych
  • łyżeczka soli, lub dla smaku wedle uznania
  • pół łyżeczki chilli w proszku, lub dla smaku wedle uznania
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku (coriander powder)
  • cytryna 

SKŁADNIKI NA RYŻ:

  • 2,5 szklanki ryżu basmati, wypłukanego kilka razy 
  • 0,5 łyżeczki ziaren kuminu (cumin seeds) 
  • 10 goździków
  • 1,5 łyżki soli 

1. Zaczynamy od ugotowania ryżu na sypko ze wszystkimi przyprawami. Po ugotowaniu ryżu przekładamy na tacę : 
2. Smażymy cebulę na brąz 




3. 3/4 Cebuli  mieszamy z jogurtem naturalnym i odstawiamy na bok
4. Blendujemy 10 kardamonów i również odstawiamy na bok
5. Teraz robimy przyprawę do Biryani blendujemy : 
  • 10 goździków (cloves)
  • 3 czarne kardamony (black cardamon)
  • kawałek cynamonu
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu(peppercorn)
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu(cumin seeds)

6. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy kurczaka i smażymy aż zmieni kolor 
7. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy mieszając kilka minut

8. Teraz dodajemy naszą zblendowaną przyprawę do biryani, oraz sól, chilli w proszku i kolendrę w proszku. Dokładnie mieszamy.
9.Teraz gotujemy na małym ogniu ok.25 minut 
10. Następnie wlewamy jogurt wymieszany z cebulą, oraz suszone sliwki 


 11. Gotujemy kolejne 5 minut i odkładamy na bok, teraz zajmiemy się składaniem naszego Biryani

         w garnku umieszczamy odrobinę wody i 1/2 łyżeczkę cumin seeds
       wykładamy połowę ugotowanego ryżu

   wlewamy całą masalę z kurczakiem, układamy kawałki chilli, cytryny, można też pomidora

  na wierzch wykładamy pozostały ryż i posypujemy zblendowanym wcześniej zielonym kardamonem
jeśli chcesz dodaj barwnik czerwony, kurkumę. Zakrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut

    GOTOWE :) Polecam polać sosem jogurtowo miętowym na talerzu 

recipe adapted from thismuslimgirlbakes







sobota, 11 marca 2017

Amerykańskie pancakes(naleśniki)z jagodami

Pierwszy raz zrobiłam je podczas Pancake day na śniadanie dla siebie i dla męża.
 Muszę powiedzieć,że bardzo przypadły nam obu do gustów.
Są puszyste,soczyste przez jagody w cieście i idealnie pasują do porannej kawki


No to zaczynamy!
SKŁADNIKI:

  • 450g self raising flour (czyli mąki,z dodatkiem proszku do pieczenia), albo zwykłej pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli używasz zwykłej mąki dodaj 1,5 lub 2)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli
  • 50g roztopionego masła
  • 600 ml mleka 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 300g jagód -kupiłam blueberries z Tesco 
1. Mąke mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami.
2. Następnie,dodajemy wymieszane mleko z masłem i żółtkami jaj i miksujemy 
3. W osobnej misce ubijamy białka
4. Białka dodajemy stopniowo,delikatnie mieszając
5.Za pomocą łyżki wazowej nalewamy na patelnię z nagrzanym juz olejem oraz posypujemy jagodami
6.Kiedy spód jest już złocity,przekręcamy na drugą stronę!

Czynnosć powtarzamy z każdym naleśnikiem. Ja układałam po 2 usmażone naleśniki na talerz,polewalam miodem/syropem klonowym i na to jeszcze swieze jagody :-) 
Smacznego

piątek, 10 marca 2017

DAKTYLOWA HAŁWA(KHAJOOR HALVA)

Daktyle kojarzą mi się z Ramadanem, wtedy jemy ich spore ilości na zakonczenie postu, tak jak nakazał Prorok: “Zakończ swój post jedząc daktyle, ponieważ jest to oczyszczające ” (Ahmad). 
W kolejnym Prorok mówi: “Jeśli masz daktyla, zakończ nim swój post, jeśli go nie masz,zakończ swój post wodą, to jest oczyszczające ” (Abu Dawood)
 Daktyle Ajwah są z nieba .” (Al-Tirmidhi) 
Ajwah jest jedną z najlepszych odmian daktyli, rosnących w obszarze Medyny. 
Również w Koranie, w surze Maria, Allah ofirował jej świeże daktyle  Potrząśnij ku sobie pień palmy, ona ci zrzuci świeże, dojrzałe daktyle”  Jest tego o wiele więcej, zarówno w Hadisach jak i w Koranie. 
 Są one zdrowe, słodkie jednym słowem pyszne. Można dodawać je zamiast cukru do deserów.








SKŁADNIKI:
  • 200G daktyli, bez pestek, posiekanych (przed krojeniem można je namoczyć przez jakiś czas w ciepłej wodzie) 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (można użyć zwykłego białego) dodaj tyle cukru ile chcesz, jeśli wolisz mniej słodkie dodaj mniej 
  • 1/4 szklanki ghee (klarowanego masła) 
  • 100g orzechów nerkowca(cashew nuts) posiekanych
  • 1/4 tsp mielonego kardamonu (elaichi) 
  1.  Mleko,wraz z daktylami umieszczamy w rondelku i gotujemy 
  2. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż masa zgęstnieje
  3. Smażymy orzechy na połowie ilości masła klarowanego
  4. Kiedy mikstura z daktyli jest już gęsta i wygląda na zblendowaną dodajemy cukier, masło klarowane,orzechy i mieszamy. Gotujemy nadal aż całośc będzie odchodzić od boków patelni, lub rondla w którym gotujesz
  5. Dodaj kardamon, wymieszaj i przełóż do małego naczynia lekko nasmarowanego masłem i zostaw do ostygnięcia.
  6. Kiedy wystygnie krój na kawałki (albo jak mój mąż wyjadaj łyżką) 
  SMACZNEGO ! 

środa, 8 marca 2017

Wilgotne ciasto z owocami, orzechami i polewą kokosową

Ciasto, na które przepis zaraz poznacie jest jednym z najlepszych jakie kiedykolwiek zrobiłam.
 Wilgotne, owocowe i z orzeszkami. Pewien Pan nawet wyjadał je łyzką prosto z blachy :)
 Idealnie sprawdzi się do kawy, lub herbaty. Świetne do zrobienia na weekend, zaczynamy!



SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (jakiekolwiek) 
  • 2 szklanki owoców tropikalnych z syropem , owoce z puszki (fruit cocktail)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki brązowego cukru 
NA POLEWĘ:
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru 
  • 1/2 szklanki skondensowanego mleka niesłodzonego (evaporated milk )
CIASTO:
1. Miksujemy razem  biały cukier, jajka, owoce wraz z syropem, proszek do pieczenia i mąkę, przelewamy do blaszki 22x33 cm 
2. Mieszamy posiekane orzeszki z brązowym cukrem i posypujemy na wierzch ciasta
3.Pieczemy 40 minut w 170 stopniach
4. Polewę rozprowadzamy na cieście kiedy jest jeszcze gorące 
POLEWA:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy 2 minuty, polewamy na jeszcze gorące, upieczone ciasto i kroimy, kiedy wystygnie całkowicie 

Smacznego!