czwartek, 27 kwietnia 2017

Otrębowo kakaowe kulki z kokosem I migdałami

Macie czasami takie dni,kiedy chce Wam się coś słodkiego,ale nie chodzi o czekoladę?
Ja tak :-)
Pada deszcz,jest szaro przez cały dzień,więc zajadam się tymi pralinkami,czytam i  piję herbatę.
Jest to nieco zdrowsze rozwiązanie,dla tych na diecie,ale równie dobre:-)
P.S Nawet mężowi smakuje

W rondelku rozpuść 2 łyżki masła orzechowego I 2 łyżki  oleju kokosowego.
(Jeśli nie masz masła orzechowego dodaj więcej oleju kokosowego)

Przygotuj 3/4 szklanki otrębow I zmiel. Dopełnij do pełnej szklanki otrębami nie zmielonymi.

W misce wymieszaj otręby,garść posiekanych migdałów,wiórki kokosowe, kakao(ja użylam ok 3 łyżek), miód dla smaku (u mnie 2 łyżki),1/2 łyżeczki cynamonu,łyżeczkę mleka i zawartość rondelka.Całość wyrabiamy dlońmi do uzyskania lepkiej I trwałej masy. (Jeśli masa nie lepi się I rozwala dodaj nieco więcej mleka lub oleju kokosowego)

Za pomocą małej  łyżeczki formujemy 9 kuleczek. Obtaczamy np w cukrze pudrze,kakao,wiórkach kokosowych. Pysznie smakują zamoczone wcześniej w mleku:-)
.. no i zjadł wszystkie :)

wtorek, 25 kwietnia 2017

Kurczak pieczony nadziewany zeera rice z rodzynkami,ciecierzycą i frytkami ze słodkich ziemniaków

Witajcie kochani.
Trochę mnie tu nie było, wybaczcie. Ale już jestem! Wróciłam i to z czymś niesamowicie smacznym. Nazwałabym to romansem pakistańsko-algierskim. Właśnie w Algierii robi się takie kurczaki z ryżem, ale niekoniecznie pieczone! Nawet gotowane, w całości w sosie z warzywami. Zainspirowałam się tym daniem i wyszłedł na prawdę wart spróbowania romans. Do tradycyjnego pakistańskiego zeera rice (ryż kuminowy) dodałam rodzynki i curried chickpeas, czyli ciecierzycę  już w sosie curry z puszki,jeśli jednak nie masz takiej juz przyprawionej, śmiało dodaj zwykłą :)

ZACZYNAMY
Więc zaczynamy od kurczaka, którego dokładnie myjemy i nacinamy nożem,osuszamy ręcznikiem papierowym.A następnie nacieramy mieszanką przypraw do kurczaka; 
-1 łyżeczka papryki w proszku
-1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
 - sól, pieprz
(wszystkie przyprawy mieszamy z olejem do uzyskania pasty)
Nasmarowanego kurczaka chowamy do lodówki i zabieramy się za ryż.

W rondelku rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy 1 małą pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodjemy 2 czarne kardamony,kawałek cynamonu i 4 goździki. Smażymy razem chwilę, po czym dodajmy 5 ziarenek pieprzu i 1 łyzeczkę cumin seeds, czyli ziaren kuminu. Kiedy cebula jest już brązowa dodajemy 1 łyżeczkę garlic-ginger paste, czyli pasty imbirowo czosnkowej.Teraz czas na rodzynki i ja dodałam 2 duże garści i migdały posiekane 1 garść, podsażamy chwilę i dodajemy sól, vegetę i pieprz do smaku. 
Teraz dodajemy 1 szklankę ryżu, zalewamy wodą i gotujemy na dużym ogniu do zagotowania,po zagotowaniu zakrywamy rondelek przykrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu 10 minut, bez odkrywania. Jak już jest gotowy ściągamy z gazu, dodajemy cieciorkę,bez sosu, ani wody, mieszamy, doprawiamy do smaku i zabieramy się za frytki ze słodkiego ziemniaka.

Użyłam dosłownie pół jednego, ale zarazem ogromnego słodkiego ziemniaka.Pokrój jak na frytki, polej odrobiną oleju dopraw do smaku solą, pieprzem,czosnkiem granulowanym, papryką.

Kurczaka wyciągamy z lodówki, w nacięcia wkładamy jabłko pokrojone w półksiężyce, udka związujemy nitką, a następnie łyżką faszerujemy kurczaka. Wokół układamy słodkie ziemniaki i jabłka. Na koniec mieszamy trochę wody z olejem i polewamy na blaszkę. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach C.Podlewamy powstałym sosem w czasie pieczenia.

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Makaron z indykiem, szpinakiem i serem w sosie pomidorowo - śmietankowym

Zapraszam Was dziś na coś szybkiego, jednak naprawdę pysznego!
Nie było czasu stać dłużej przy garnkach, z powodu porządków, które przekładałam z dnia na dzień.
Ale nic się samo nie zrobi, szafa wymaga przebrania ciuchów, okno wymycia a piekarnik odświeżenia.
  Makaron jest produktem, którego nie jadamy często, jednak akurat to danie jest jednym z tych, które są naszym makaronowym ulubieńcem.
 Mięso indycze można zastąpić drobiowym, albo całkiem pominąć i dodać np. puszkę ciecierzycy.
Mięso jest wcześniej panierowane i podsmażone, a sos jest kremowy, z ciągnącym serem.


SKŁADNIKI:
  • pojedyńcza pierś z indyka, lub kurczaka
  • 350g makaronu penne
  • puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietany 36 % (heavy cream)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli, możesz dodać odrobinę chilli w proszku jeśli nie masz płatków
  • 1 łyżeczka soli, lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, lub do smaku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej (opcjonalnie) 
  • chilli w proszku do smaku
  • cukier , sół i pieprz do smaku (na koniec) 
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • ser żółty 1/2 szklanki, lub wedle uznania 
  1. Pierś kroimy w nie duże kostki, umieszczamy w misce, zalewamy ok 0,5 łyżki oleju i dodajemy sól,pieprz, paprykę,cebulę w proszku, czosnek granulowany,przyprawę do kurczaka
  2. Panierujemy mięśo w jajku, a następnie bułce tartej i smażymy na głębokim oleju aż do brązowego koloru, po czym odkładamy na bok.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w wodzie z 1 łyżką soli i odrobiną oleju. Odcedzamy i odkładamy.
  4. Na patelni podsmażamy cebulę, kiedy jest miękka, dodajemy czosnek, smażymy mieszając minutę, po czym dodajemy 1/2 łyżeczki płatków chilli,mieszamy.
  5. Dodajemy pomidory z puszki, po kilku minutach gotowania, wlewamy śmietankę i mieszamy.
  6. Teraz doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem, chilli w proszku i 1/2 łyżeczki kolendry. 
  7. Gotujemy 4 minuty,po czym dodajemy szpinak, kiedy szpinak jest już miękki, dodajemy mięso, mieszamy, dodajemy ,makron i ser. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 2 minuty. 
Gotowe !



sobota, 1 kwietnia 2017

Sernik z białą czekoladą, polany musem z kawałkami mango

Kilka dni temu naszła mnie ochota na pieczenie, dawno nie robiłam ciasta, a sernik ostatni raz w grudniu. Miałam puszkę mango i postanowiłam, że zrobię sernik z tym właśnie owocem.
Eksperyment się udał! Ciasto jest bardzo pyszne, łatwe w wykonaniu i wygląda niesamowicie. 
Właśnie się nim zajadam, pisząc ten post. Do masy serowej dodaje białą, rozpuszczoną czekoladę, ale równie dobrze można ją zamienić na mleczną, czy gorzką.
Spód jest z ciasteczek, ładnie się kroi, nie przylega do formy i nie jest bardzo kruchliwy. Użyłam markizów czekoladowych z śmietankowym kremem : http://drgerard.eu/produkty/mafijne
Możesz użyć ciasteczek oreo, lub herbatników. 


SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD FORMA TORTOWA 22CM
- 170g ciasteczek
- 40g masła roztopionego 
Ciasteczka miksujemy razem z masłem i wykładamy na spód wyłożony papierem do pieczenia. (Jeśli nie masz blendera wsadź ciastka do siatki jednorazowej i przy użyciu wałka rozdrbnij, przełóż do miski, dodaj masło i wymieszaj.)Dokładnie dociskamy masę, np dnem szklanki na całej powierzchni i wkładamy do lodówki. 
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 1kg sera na sernik, użyłam sera firmy Piątnica z wiaderka
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 300g białej czekolady (3 tabliczki)
- łyżeczka cukru z wanilią 
- 1 łyżka mąki 
 Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Ser w temp pokojowej  przekładamy do dużej miski i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy jajko po jajku, miksując cały czas.następnie dodajemy oba cukry i makę, miksujemy dokładnie i cały czas miksując wlewamy roztopioną czekoladę.
Masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczek. Piekarnik musi byc nagrzany do 160 C
Na dole piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, sernik wkładamy na środkowe piętro i pieczemy aż się ładnie zarumieni ze wszystkich stron, mój piękł się 50 minut. 
SKŁADNIKI NA MUS MANGO
- 300 ml soku mango, np Rubicon
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
- puszka mango
W rondelku zagotowujemy sok, dodajemy cukier i gotujemy mieszając do rozpuszczenia cukru, następnie pozostałe 50 ml soku rozrabiamy z mąką. Dolewamy do rondelka i mieszamy chwilę, po czym odstawiamy na bok

Kiedy sernik jest już upieczony, otwieramy piekarnik i studzimy ciasto. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na min.40 minut 
Mango kroimy w paseczki. Mus wlewamy na sernik i rozprowadzamy łyżką, Na wierzch zaczynając od góry ukłądamy paski mango. Gotowe!

wtorek, 28 marca 2017

Kurczak z rodzynkami i ciecierzycą a'la Maroko

Kochani :)
Chciałabym Was zaprosić na marokańskiego kurczaka z rodzynkami i cieciorką. Przygotowałam to wczoraj na kolację i było...no cóż brak mi słów, żeby upisać tak doskonały smak...a zapach...
Zdecydowanie popieszczone zostaną Twoje kubki smakowe jak i zapachowe :) 
Nie bój się połączenia słodkiego  z mięsem! To jedno z najlepszych duetów...w tym daniu będzie to połączenie wykwintnej słodkości z ostrością i aromatem cytrusów. Polecam na jutrzejszy obiad!
SKŁADNIKI :
  • 500g mięsa z udek kurczaka (chicken thighs)
  • 70g ciemnych rodzynek
  • 3/4 puszki ciecierzycy
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 0,5 łyżki mielonego kuminu (cumin powder)
  • 0,5 łyżki kurumy (tumeric powder)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • chilli do smaku
  • skórka starta z połowy cytryny 
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka miodu
1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na średnim ogniu z obu stron na brązowy kolor i odkładamy na talerz.
2. Teraz na tej samej patelni, lub garnku smażymy cebulę z czosnkiem 4 minuty, po czym dodajemy:
kurkumę, paprykę, kumin, cynamon.Smaż mieszając minutę
3.Wlej bulion,miód, skórkę cytryny oraz mąkę i wymieszaj energicznie.
4.Dodaj kurczaka, przykryj i gotuj na małym ogniu 15 minut.
5. Teraz dodaj rodzynki,i gotuj bez pokrywki 5 minut
6. Następnie dodaj ciecierzycę i gotuj do miękkości kurczaka 
7.Dopraw solą, pieprzem, chilli jeśli chcesz. Możesz pominąć chilli. 

Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

niedziela, 26 marca 2017

Pierś z kurczaka w cieście francuskim z papryka,szpinakiem i mozzarella

Piękny dziś dzień! Słoneczko świeci,czuć wiosnę :-)
 Właśnie zjedliśmy obiad i był tak smaczny,że postanowiłam się nim z Wami podzielić.
Wiele razy robiłam mięso zapiekane w cieście z różnymi dodatkami, cebulką,pieczarkami i serem żółtym też jest pysznie.
SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki serka topionego
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół żółtej papryki 
  • 2 garście szpinaku 
  • sól,pieprz,cebula w proszku (możesz pominąć cebule w proszku i dodać ulubione przyprawy)
  • ser mozarella
  • jajko do po smarowania
1. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni do miękkości 
2. Dodajemy porwany szpinak i podsmazamy chwilę.
3.Dodajemy serek topiony,przyprawy,smażymy do roztopienia serka.
4. Pierś z kurczaka nacieramy Vegetą
5. Ciasto francuskie przekrajamy na 2 części 
6. Środek smarujemy łyżeczka koncentratu,kładziemy pierś z kurczaka,nadzienie z papryki i szpinaku,oraz pokrojoną w plastry mozzarellę. 
7. Ciasto francuskie składamy i dociskamy brzegi delikatnie widelcem. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. To samo robimy z drugą częścią ciasta. 
8.Pieczemy 30-35 minut w 180°C.

sobota, 25 marca 2017

GAJAR KA HALVA (marchewkowa chałwa)

Tak jak wybrałyście kochane Panie, dzisiaj będzie marchewkowa chałwa, jest smaczna i łatwa do zrobienia, nie potrzeba wielu składników. Do herbaty w sam raz :)
Polecam na niedzielne popołudnie.

SKŁADNIKI na małą miskę, 6 kawałków

  • 500g obranych i starkowanych na dużych oczkach marchewek
  • 500ml pełnotłustego mleka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła klarowanego-ghee
  • 1/4 szklanki cukru (lub dla smaku)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (lub dla smaku)
Do posypania użyłam kilka pokruszonych orzechów włoskich, pistacji, rodzynek oraz migdałów.
Zaczynamy!

  1. Do głębokiej patelni lub rondelka wlewamy 500 ml mleka
2. Mleko zagotowujemy, mieszając, by nie przypalić! Kiedy się zagotuje dodajemy marchew:
3. Naszym celem będzie całkowita redukcja mleka, teraz wymieszaj dokładnie marchew w mleku
4.Dodaj kardamon
5.Wymieszaj dokładnie
6. I gotuj, mieszając by mleko nie przypaliło się od spodu, kiedy mleko będzie już odparowane tak jak tu:

7. Wlej rozpuszczone masło, wymieszaj i gotuj do suchości 
8.Nastepnie dodaj cukier i mieszaj energicznie, aż odparuje woda 
podsmażaj mieszając około 5 minut i gotowe !
Wyłóż do wybranego naczynia, ozdób dowolnie i jedz po schłodzeniu chwilę w lodówce. 
Ja włożyłam chałwę do głębokiej miseczki, a jak wystygła przełożyłam na talerz, pokroiłam i udekorowałam :) Smacznego !