poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Makaron z indykiem, szpinakiem i serem w sosie pomidorowo - śmietankowym

Zapraszam Was dziś na coś szybkiego, jednak naprawdę pysznego!
Nie było czasu stać dłużej przy garnkach, z powodu porządków, które przekładałam z dnia na dzień.
Ale nic się samo nie zrobi, szafa wymaga przebrania ciuchów, okno wymycia a piekarnik odświeżenia.
  Makaron jest produktem, którego nie jadamy często, jednak akurat to danie jest jednym z tych, które są naszym makaronowym ulubieńcem.
 Mięso indycze można zastąpić drobiowym, albo całkiem pominąć i dodać np. puszkę ciecierzycy.
Mięso jest wcześniej panierowane i podsmażone, a sos jest kremowy, z ciągnącym serem.


SKŁADNIKI:
  • pojedyńcza pierś z indyka, lub kurczaka
  • 350g makaronu penne
  • puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietany 36 % (heavy cream)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli, możesz dodać odrobinę chilli w proszku jeśli nie masz płatków
  • 1 łyżeczka soli, lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, lub do smaku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej (opcjonalnie) 
  • chilli w proszku do smaku
  • cukier , sół i pieprz do smaku (na koniec) 
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • ser żółty 1/2 szklanki, lub wedle uznania 
  1. Pierś kroimy w nie duże kostki, umieszczamy w misce, zalewamy ok 0,5 łyżki oleju i dodajemy sól,pieprz, paprykę,cebulę w proszku, czosnek granulowany,przyprawę do kurczaka
  2. Panierujemy mięśo w jajku, a następnie bułce tartej i smażymy na głębokim oleju aż do brązowego koloru, po czym odkładamy na bok.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w wodzie z 1 łyżką soli i odrobiną oleju. Odcedzamy i odkładamy.
  4. Na patelni podsmażamy cebulę, kiedy jest miękka, dodajemy czosnek, smażymy mieszając minutę, po czym dodajemy 1/2 łyżeczki płatków chilli,mieszamy.
  5. Dodajemy pomidory z puszki, po kilku minutach gotowania, wlewamy śmietankę i mieszamy.
  6. Teraz doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem, chilli w proszku i 1/2 łyżeczki kolendry. 
  7. Gotujemy 4 minuty,po czym dodajemy szpinak, kiedy szpinak jest już miękki, dodajemy mięso, mieszamy, dodajemy ,makron i ser. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 2 minuty. 
Gotowe !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz