niedziela, 30 lipca 2017

ALOO METHI- ZIEMNIAKI Z KOZIERADKĄ

Methi czyli kozieradkę, uwielbiam pod każdym względem i często dodaję do różnych dań począwszy od soczewicy, po farsz do pierogów.
Przeczytałam o niej naprawdę dużo pozytywów

1. Podsmażamy 3 cebulę na 1/2 szklanki oleju, kiedy jest już złoto brązowa dodajemy wcześniej zblednowane : 1/2 puszki pomidorów z łyżką wody, obraną całą główką czosnku oraz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, lub kawałkiem świeżego imbiru.
2. Smażymy mieszając do momentu wypłynięcia oleju na wierzch i dodajemy 
 1 łyżeczkę soli
 1/2 łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczkę kuminu
1,5 łyżeczki chilli
1,5 łyżeczki kolendry 
wszystko mieszamy i ponownie gotujemy 
3. Wcześniej oddzielone od łodyżek listki methi (3 pęczki) myjemy i siekamy, po czym dodajemy na patelnie. Mieszamy, zakrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut. 
4. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczkę soli oraz 4 ziemniaki pokrojone. 
5. Gotujemy do miękkości ziemniaków
6.Jeśli po gotowaniu została jakaś woda ( u mnie ładnie się zredukowało), to gotuj chwilę na dużym ogniu do odparowania. 
Podawaj z naan lub chapati

niedziela, 9 lipca 2017

KEEMA KARELAY- KARELA FASZEROWANA JAGNIĘCINĄ W SOSIE CURRY Z MIĘSEM

Karela, bitter goard, a po polsku Przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata to warzywo popularne w Azji, znane ze specyficznego smaku, oraz licznych właściwości leczniczych. W Turcji jest używana do wszelakich problemów z żołądkiem, w Indiach na problemy z cukrzycą, i wiele innych. W tyk roku na uniwersytecie w Sri Lance( University of Peradeniya) odkryto, że ziarna kareli mogą niszczyć komórki rakowe. Tymczasem w Pakistanie jest to bardzo popularne punjabskie danie i to właśnie je dzisiaj przygotowałam.

KEEMA KARELA KROK PO KROKU :
1. 4 duże karele (lub 5-6 mniejszych) obieramy nożem,  następnie używając obieraczki do warzyw pozbywamy się ewentualnych pozostałości po skórce. 
2. Karele rozcinamy i wyciągamy pestki, łyżką skrobiemy biały osad. 
3. Posypujemy obficie solą oraz odrobiną kurkumy (tumeric) i wcieramy dokładnie w warzywo. 
4. Czekamy godzinę. W między czasie przygotowujemy 450g mięsa mielonego ( u mnie jagnięce) 
Mięso przekładamy do miski i dodajemy 
- 1 łyżeczkę soli 
- 1 łyżeczkę kuminu (cumin powder)
1 łyżeczkę chilli w proszku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masali
i dokładnie wyrabiamy. 
5. Po godzinie dokładnie płuczemu karelę, spłukujemy sól i kurkumę, 3-4 razy, a następnie wyciskamy z nadmiaru wody. 
6.. Karelę faszerujemy mięsem ( farsz, który zostanie dodajemy do sosu) 
NASTĘPNIE KARELĘ ZAWIJAMY CIASNO NICIĄ 
7.Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki GHEE i smażymy karelę ze wszystkich stron na brązowo 
8. Następnie zakrywamy pokrywką i trzymamy na najniejszym ogniu 15 minut. 
9. Po czym odkładamy je na bok i zabieramy się za sos
10. Podsmażamy 2 cebule obrane w piórka, przez 3 minuty, a następnie dodajemy całe 4 ząbki czosnku, zakrywamy i dusimy 10 minut. 
11.Dodajemy mięso, kiedy zbrązowieje dodajemy 
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę chilli
1 łyżeczkę curry 
mieszamy i dodajemy 1 pomidora pokrojonego w kostkę, znowu mieszamy i dodajemy 1/2 szklanki wody.Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 
12. Dodajemy garść posiekanej kolendry oraz układamy karelę na wierzch. 
Zakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu 15-20 minut. 
GOTOWE :) 

niedziela, 11 czerwca 2017

Jabłkowy Kheer- ryż w mleku z jabłkiem.

Kiedy mama miała za dużo ryżu z dnia poprzedniego,na drugi dzień zawsze powstawał ryż na mleku z cukrem i cynamonem.Uwielbialam to!
 Po zapoznaniu mojego męża zapoznałam też kheer i zasmakował mi równie dobrze jak ten nasz polski:-) Pakistański jest oczywiście gęsty,z dodatkiem kardamonu,a w tym przepisie również z jabłkami,migałami i rodzynkami. Cukier można dodać wedle własnego uznania,ja dodałam tyle,aby jednak nie było aż tak słodko.




1. Obierz i zetrzyj na tarcę o dużych oczkach 3 i pół jabłka. 
Wrzuć na patelnie wraz z 1/2szklanki cukru i wymieszaj.Smaż aż do odparowania soku.
2. W rondelku zagotuj 1litr mleka z 410ml mleka skondensowanego niesłodzonego (evaporated milk)
3. Po zagotowaniu dodaj 1 szklankę ugotowanego ryżu i gotuj na dużym ogniu mieszając do uzyskania gęstej konsystencji.
4. Dodaj posieksne migdały,rodzynki oraz 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,wymieszaj i dodaj jabłka. Gotuj kolejne 2 minuty po czym przełóż do naczynia i posyp migdałami,rodzynkami lub pistacjami.
Jedz schłodzone. 

wtorek, 30 maja 2017

Pomarañczowa chmurka na herbatnikach

Wybaczcie pisownie, ale nie mam polskich znaków, a posta pisze z telefonu ☺
Zapraszam Was dzis na pomaranczowa chmurke na herbatnikach z kawalkami pomaranczy, pomaranczowa galaretka* z kremem 😊


Zaczynamy od zblendownia 24 herbatnikow z roztopionymi 6 lyzkami masla.
Na mala foremke do pieczenia, albo jakies naczynie wykladamy papier do pieczenia, na to wysypujmy herbatniki I dociskamy dnem szklanki.  
Chowamy do lodowki. 
Teraz ubijamy 330ml smietanki 36% z 2 lyzeczkami cukru pudru I smietan fixem na sztywno.  
Dodajemy okolo 1/2 szklanki mleka skondensowanego slodzonego wazne aby bylo schlodzone
Oraz 1 szklanke evaporated milk,  czyli mleko skondensowane nie slodzone, wsypujemy 3 paczki pomaranczowej galaretki I miksujemy na wolnych obrotach. 
Chowamy do lodowki. 
Obieramy I kroimy kilka pomaranczy. 
Na schlodzona baze z herbatnikow ukladamy kawalki pomaranczy, wyciskamy troche soku z pomaranczy, wlewamy krem pomaranczowy, wyrownujemy I dekorujemy wedle uznania.  
Chlodzimy minimum 2h 

* galaretki halal mozna dostac na Amazon firmy laziza lub Ahmad


poniedziałek, 29 maja 2017

Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)

Od dziecka uwielbiam kinder country, zawsze kupowałam po kilka sztuk z kieszonkowego i zajadałam z przymkniętymi powiekami :)
 Ostatnio podczas pobytu w Polsce, moja siostra i ja zrobiłyśmy właśnie to ciacho! Kinder country!
Dzieciaki były zachwycone i mi też bardzo smakowało :)



SKŁADNIKI

350 ml śmietanki 36 %
250 g serka mascarpone
250 g herbatników
1,5 saszetek śmietan fixu
1 biała czekolada
2 mleczne czekolady
3,5 szklanki płatków Kangus

1. Roztapiamy czekolady w kąpielach wodnych i ostawiamy do ostudzenia ( białą i mleczne osobno)
2. 200 ml śmietany ubijamy z 1 śmietan fixem, kiedy jest sztywna dodać serek mascarpone (zimny z lodówki), powoli dolewamy ZIMNĄ, roztopioną czekoladę ciągle miksując, następnie dodajemy 3 szklanki płatków kangus.
 ŚMIETANA MUSI BYĆ MOCNO SCHŁODZONA, TAK SAMO MISKA, W KTÓREJ BĘDZIEMY UBIJAĆ.
3.Ubijamy pozostałe 150 ml śmietanki z 0,5 paczki śmietan fixu, i dodajemy do roztopionej mlecznej czekolady, delikatnie mieszamy.
4. Tortownicę, lub inną foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki, na to wlewamy białą masę, wyrównujemy, ukłądamy kolejną warstwę herbatników, a na to masę z czekolady mlecznej, wyrównujemy i posypujemy pozostałymi kangusami.
Chowamy do lodówki na noc.
Gotowe :)


przepis zaadoptowany ze strony smaker.pl

czwartek, 27 kwietnia 2017

Otrębowo kakaowe kulki z kokosem I migdałami

Macie czasami takie dni,kiedy chce Wam się coś słodkiego,ale nie chodzi o czekoladę?
Ja tak :-)
Pada deszcz,jest szaro przez cały dzień,więc zajadam się tymi pralinkami,czytam i  piję herbatę.
Jest to nieco zdrowsze rozwiązanie,dla tych na diecie,ale równie dobre:-)
P.S Nawet mężowi smakuje

W rondelku rozpuść 2 łyżki masła orzechowego I 2 łyżki  oleju kokosowego.
(Jeśli nie masz masła orzechowego dodaj więcej oleju kokosowego)

Przygotuj 3/4 szklanki otrębow I zmiel. Dopełnij do pełnej szklanki otrębami nie zmielonymi.

W misce wymieszaj otręby,garść posiekanych migdałów,wiórki kokosowe, kakao(ja użylam ok 3 łyżek), miód dla smaku (u mnie 2 łyżki),1/2 łyżeczki cynamonu,łyżeczkę mleka i zawartość rondelka.Całość wyrabiamy dlońmi do uzyskania lepkiej I trwałej masy. (Jeśli masa nie lepi się I rozwala dodaj nieco więcej mleka lub oleju kokosowego)

Za pomocą małej  łyżeczki formujemy 9 kuleczek. Obtaczamy np w cukrze pudrze,kakao,wiórkach kokosowych. Pysznie smakują zamoczone wcześniej w mleku:-)
.. no i zjadł wszystkie :)

wtorek, 25 kwietnia 2017

Kurczak pieczony nadziewany zeera rice z rodzynkami,ciecierzycą i frytkami ze słodkich ziemniaków

Witajcie kochani.
Trochę mnie tu nie było, wybaczcie. Ale już jestem! Wróciłam i to z czymś niesamowicie smacznym. Nazwałabym to romansem pakistańsko-algierskim. Właśnie w Algierii robi się takie kurczaki z ryżem, ale niekoniecznie pieczone! Nawet gotowane, w całości w sosie z warzywami. Zainspirowałam się tym daniem i wyszłedł na prawdę wart spróbowania romans. Do tradycyjnego pakistańskiego zeera rice (ryż kuminowy) dodałam rodzynki i curried chickpeas, czyli ciecierzycę  już w sosie curry z puszki,jeśli jednak nie masz takiej juz przyprawionej, śmiało dodaj zwykłą :)

ZACZYNAMY
Więc zaczynamy od kurczaka, którego dokładnie myjemy i nacinamy nożem,osuszamy ręcznikiem papierowym.A następnie nacieramy mieszanką przypraw do kurczaka; 
-1 łyżeczka papryki w proszku
-1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
 - sól, pieprz
(wszystkie przyprawy mieszamy z olejem do uzyskania pasty)
Nasmarowanego kurczaka chowamy do lodówki i zabieramy się za ryż.

W rondelku rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy 1 małą pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodjemy 2 czarne kardamony,kawałek cynamonu i 4 goździki. Smażymy razem chwilę, po czym dodajmy 5 ziarenek pieprzu i 1 łyzeczkę cumin seeds, czyli ziaren kuminu. Kiedy cebula jest już brązowa dodajemy 1 łyżeczkę garlic-ginger paste, czyli pasty imbirowo czosnkowej.Teraz czas na rodzynki i ja dodałam 2 duże garści i migdały posiekane 1 garść, podsażamy chwilę i dodajemy sól, vegetę i pieprz do smaku. 
Teraz dodajemy 1 szklankę ryżu, zalewamy wodą i gotujemy na dużym ogniu do zagotowania,po zagotowaniu zakrywamy rondelek przykrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu 10 minut, bez odkrywania. Jak już jest gotowy ściągamy z gazu, dodajemy cieciorkę,bez sosu, ani wody, mieszamy, doprawiamy do smaku i zabieramy się za frytki ze słodkiego ziemniaka.

Użyłam dosłownie pół jednego, ale zarazem ogromnego słodkiego ziemniaka.Pokrój jak na frytki, polej odrobiną oleju dopraw do smaku solą, pieprzem,czosnkiem granulowanym, papryką.

Kurczaka wyciągamy z lodówki, w nacięcia wkładamy jabłko pokrojone w półksiężyce, udka związujemy nitką, a następnie łyżką faszerujemy kurczaka. Wokół układamy słodkie ziemniaki i jabłka. Na koniec mieszamy trochę wody z olejem i polewamy na blaszkę. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach C.Podlewamy powstałym sosem w czasie pieczenia.