niedziela, 30 lipca 2017

ALOO METHI- ZIEMNIAKI Z KOZIERADKĄ

Methi czyli kozieradkę, uwielbiam pod każdym względem i często dodaję do różnych dań począwszy od soczewicy, po farsz do pierogów.
Przeczytałam o niej naprawdę dużo pozytywów

1. Podsmażamy 3 cebulę na 1/2 szklanki oleju, kiedy jest już złoto brązowa dodajemy wcześniej zblednowane : 1/2 puszki pomidorów z łyżką wody, obraną całą główką czosnku oraz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, lub kawałkiem świeżego imbiru.
2. Smażymy mieszając do momentu wypłynięcia oleju na wierzch i dodajemy 
 1 łyżeczkę soli
 1/2 łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczkę kuminu
1,5 łyżeczki chilli
1,5 łyżeczki kolendry 
wszystko mieszamy i ponownie gotujemy 
3. Wcześniej oddzielone od łodyżek listki methi (3 pęczki) myjemy i siekamy, po czym dodajemy na patelnie. Mieszamy, zakrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut. 
4. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczkę soli oraz 4 ziemniaki pokrojone. 
5. Gotujemy do miękkości ziemniaków
6.Jeśli po gotowaniu została jakaś woda ( u mnie ładnie się zredukowało), to gotuj chwilę na dużym ogniu do odparowania. 
Podawaj z naan lub chapati

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz