Ilość cukru w takich gotowych kulkach to zapewne niezliczone ilości kilogramów.
Daktyle same w sobie mają dużą ilość cukrów prostych, ale oprócz tego Daktyle mają pozytywny wpływ na naszą dietę :
1 Pobudzenie
Jeśli poczujesz, że Twoja energia jest już na wyczerpaniu, a jeszcze tyle jest do zrobienia! Sięgnij po daktyla, zamiast czekolady.
2. Problemy z trawieniem?
Daktyle są świetne w wspomaganiu naszych jelit, oczyszczaniu ich z bakterii. Osoby, które cierpią na syndrom wrażliwego jelita (IBS) zdecydowanie docenią ich działanie.
3. Odporność i kości
Daktyle są bogate w magnez, miedź, mangan i selen. A badania wykazują, że selen ma właściwości antyrakowe. Daktyle to owoce, które pomagają wzmacniać kości i zwalczać osteoporozę. Świetne dla ludzi starszych, ale też profilaktycznie, kiedy kości zaczynają słabnąć.
4. Poziom żelaza we krwi
Daktyle są pełne żelaza, więc świetnie poradzą sobie z walką z niedokrwistością
5. Serce
Wysokie poziomy potasu są doskonałe dla twojego serca i potwierdzają to badania. Zmniejszają ryzyko udaru i innych chorób serca. Daktyle pomagają też zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. A ten, jak wiadomo, odpowiedzialny jest właśnie za udary i zawały serca.
Oczywiście wszystko należy jeść z umiarem, a kawałek wilgotnego i pysznego ciasta nie zaszkodzi :)
CIASTO DAKTYLOWE ↓ (english version below)
SKŁADNIKI:- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 270 ml zagotowanej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g lekkiego brązowego cukru
- 150 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 175 g self raising flour (jest to mąka, która zawiera w sobie również proszek do pieczenia), można dodać zwykłą mąkę i dodać jedną łyżeczkę proszku extra.
WYKONANIE
- Zaczynamy od zalania 150 g daktyli gorącą zagotowaną wodą i zostawiamy, do wystygnięcia. Pozostałe 50g daktyli siekamy i odstawiamy na później.
- Przestygniętą wodę z daktylami blendujemy.
- W misce miksujemy masło, dodając stopniowo cukier.
- Następnie dolewamy masę daktylową i mieszamy.
- Dodajemy 3 jajka, proszek do pieczenia,oraz mąkę, mieszamy.
- Dodajemy posiekane daktyle.
- Do 24cm foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę na ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Ciasto polałam mocną kawą, nie jest to jednak konieczne :)
DATE CAKE
INGREDIENTS:
- 200 g pitted dry dates
- 270 ml boiled , hot water
- 1 tsp baking powder
- 170g light brown sugar
- 150 g soft unsalted butter
- 3 eggs
- 175 g self raising flour ( you can use plan flour, but you will need to add 1tsp baking powder exgtra)
DIRECTIONS
- Soak 150g of dates with water, leave it to get cold. Chop remaining 50g of dates and set aside.
- Once the water with dates is no longer hot-blend it.
- Using hand mixer mix the butter and keep adding sugar a little at a time.
- Then, pour in blended dates, and mix it with the spoon.
- Add eggs, baking powder and flour. Mix.
- Add chopped dates.
- Cover a 24cm baking tray with baking paper and pour the batter into the tin.
- Bake for around 45 mins, in 180 degrees (Celsius).
Once the cake was ready I poured some strong coffee on, but it's not necessary.