piątek, 1 czerwca 2018

KHAJOOR CAKE, CIASTO DAKTYLOWE, DATE CAKE

 Dzisiaj mija trzeci piątek Ramadanu, mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku i poszczenie przychodzi Wam bez problemu. Jeszcze przed rozpoczęciem Ramadanu w Tesco w dziale z jedzeniem na Ramadan zobaczyłam kulki z daktyli, obtoczone w kokosie. Bardzo mi się zachciało je kupić, ale wymyśliłam sobie, że sama coś zrobię :) Ciasto z daktyli.



 Ilość cukru w takich gotowych kulkach to zapewne niezliczone ilości kilogramów.
Daktyle same w sobie mają dużą ilość cukrów prostych, ale oprócz tego Daktyle mają pozytywny wpływ na naszą dietę :

1 Pobudzenie

Jeśli poczujesz, że Twoja energia jest już na wyczerpaniu, a jeszcze tyle jest do zrobienia! Sięgnij po daktyla, zamiast  czekolady.

2. Problemy z trawieniem?

Daktyle są świetne w wspomaganiu naszych jelit, oczyszczaniu ich z bakterii. Osoby, które cierpią na syndrom wrażliwego jelita (IBS) zdecydowanie docenią ich działanie.

3. Odporność i kości  

Daktyle są bogate w magnez, miedź, mangan i selen. A badania wykazują, że selen ma właściwości antyrakowe. Daktyle to owoce, które pomagają wzmacniać kości i zwalczać osteoporozę. Świetne dla ludzi starszych, ale też profilaktycznie, kiedy kości zaczynają słabnąć.

4.  Poziom żelaza we krwi

Daktyle są pełne żelaza, więc świetnie poradzą sobie z walką z niedokrwistością

5.  Serce

Wysokie poziomy potasu są doskonałe dla twojego serca i potwierdzają to badania. Zmniejszają ryzyko udaru i innych chorób serca. Daktyle pomagają też zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. A ten, jak wiadomo, odpowiedzialny jest właśnie za udary i zawały serca.
Oczywiście wszystko należy jeść z umiarem, a kawałek wilgotnego i pysznego ciasta nie zaszkodzi :)
CIASTO DAKTYLOWE ↓ (english version below)
SKŁADNIKI:
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 270 ml zagotowanej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g lekkiego brązowego cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 175 g self raising flour (jest to mąka, która zawiera w sobie również proszek do pieczenia), można dodać zwykłą mąkę i dodać jedną łyżeczkę proszku extra.


WYKONANIE
  1. Zaczynamy od zalania 150 g daktyli gorącą zagotowaną wodą i zostawiamy, do wystygnięcia. Pozostałe 50g daktyli siekamy i odstawiamy na później.
  2. Przestygniętą wodę z  daktylami blendujemy. 
  3. W misce miksujemy masło, dodając stopniowo cukier. 
  4. Następnie dolewamy masę daktylową i mieszamy. 
  5. Dodajemy 3 jajka, proszek do pieczenia,oraz mąkę, mieszamy.
  6. Dodajemy posiekane daktyle.
  7. Do 24cm foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę na ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Ciasto polałam mocną kawą, nie jest to jednak konieczne :) 



DATE CAKE 
INGREDIENTS:
  • 200 g pitted dry dates
  • 270 ml boiled , hot water
  • 1 tsp baking powder
  • 170g light brown sugar
  • 150 g soft unsalted butter
  • 3 eggs
  • 175 g self raising flour ( you can use plan flour, but you will need to add 1tsp baking powder exgtra)
 DIRECTIONS 
  1. Soak 150g of  dates with water, leave it to get cold. Chop remaining 50g of dates and set aside. 
  2. Once the water with dates is no longer hot-blend it.
  3. Using hand mixer mix the butter and keep adding sugar a little at a time. 
  4. Then, pour in blended dates, and mix it with the spoon.
  5. Add eggs, baking powder and flour. Mix. 
  6. Add chopped dates.
  7. Cover a 24cm baking tray with baking paper and pour the batter into the tin. 
  8. Bake for around 45 mins, in 180 degrees (Celsius). 
        Once the cake was ready I poured some strong coffee on, but it's not necessary. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz