niedziela, 4 marca 2018

Murgh Chana- aromatyczny kurczak z ciecierzycą

Ostatnie dni były bardzo zimne,wietrzne i dla mnie niestety smutne. Spotkała mnie rodzinna tragedia i przez warunki pogodowe nie udało mi się niestety dotrzeć do Polski. Ale jeść trzeba :-)
Przepis jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu,takie comfort food,kiedy nie chce nam się stać przy "garach". Nie ujmuje to jednak na walorach,bowiem danie jest przepyszne :-)

MURGH CHANA 
1. Pojedynczą pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w misce z :
♡1 łyżką pasty pomidorowej/koncentratu
♡ sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
♡1 łyżeczką soli
♡ 1 łyżeczką curry
Zostawiamy najlepiej na całą noc,ale można też ugotować od razu. 
2. W między czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej,podsmażamy 2 cebule i 6 całych,obranych ząbków czosnku. Smażymy na złoto brązowo.
3. Do cebuli dolewamy 1/4 szklanki wody,zagotowujemy i wrzucamy kurczaka,smażymy tak przez 5 minut.
4. Czas na przyprawy! Dodajemy:
♡ 1 łyżeczkę soli
♡1 łyżeczkę mielonej kolendry (dhania powder)
♡ 1 łyżeczkę mielonego kuminu (cumin,zeera powder)
♡1 łyżeczkę garam masali
♡ 1/2 łyżeczki kurkumy (tumeric,haldi powder) 
♡1 łyżeczkę chilli 
Wszystko mieszkamy i smażyny 7 minut.
5. Dodajemy 2 pokrojone pomidory,chilli w całości oraz kolejne 1/4 szklanki wody, zakrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 35 minut. 
6. Po tym czasie dodajemy 1/2 puszki ciecierzycy, 1/2łyżki kozieradki (methi) i posiekaną świeżą kolendrę,można też dodać kilka suszonych śliwek. 
Wszystko razem gotujemy kolejne 5 minut. 
Danie jest gotowe :-) Idealne z roti lub naan. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz