wtorek, 7 marca 2017

NAGRISI KOFTA CURRY

Za mną długi dzień, jestem na nogach od wczesnych godzin porannych, ale dziejsze słońce mi wszystko odpłaciło. Cudowny dzień na spacer ( i lody).
 Właśnie zjedliśmy pyszne kofty (kebaby, pulpeciki), z jajkiem ugotowanym na twardo w środku w absolutnie cudownym sosie. Jest to danie z południowej Azji, znane na całym świecie.
 Pochodzenie nazwy jest dość zabawne, wywodzi się ono ze słowa :  narcissus flower, czyli narcyz 😃
Powodem takiej nazwy jest to, że po przekrojeniu kofty wygląda ona jak narcyz. W sumie..możę trochę to żółtko i białko wygląda jak ten kwiatek. Zależy od wyobraźni
Zapraszam Was dzisiaj na pachnące nagrisi kofta curry.


SKŁADNIKI NA KOFTY : 
  • 450g mielonego mięsa jagnięcego, możesz użyć innego 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 czubate łyżki gram/besan mąki (z ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka czubata garam masali
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cumin seeds
  •  chilli w proszku
  •  1 łyżka pasty imbirowo- czosnkowej
  • 1 mała cebula
1. Podsmażamy mąkę z ciecorki na suchej patelni, aż lekko się zarumieni
2.Następnie smażymy 1 małą cebule
3.Odstawiamy cebulę i makę aby przestygły i wsypujemy wszystkie przyprawy oraz pastę imbirowo czosnkową do mięsa



4. Dodajemy cebulę oraz mąkę

5.Mięso dokładnie wyrabiamy 

 6. Nakładamy 3 łyżki mięsa na dłoń i spłaszczamy 
                                    Teraz czas na jaka :) wkładamy w srodek i zawijamy

             Możesz dodać więcej mięsa, jeśli potrzebujesz, pulpety są duże, ale to zależy jakiej
             wielkości będą Twoje jajka. Z reszty mięsa formujemy małe kuleczki 

7. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy 2 największe pulpety 

                                               NIE PRZEKRĘCAMY, PODLEWAMY OLEJEM Z PATELNI. 
                                               JAK JUŻ BĘDĄ CIEMNO BRĄZOWE, WTEDY DOPIERO                                                          PRZEWRACAMY NA DRUGĄ STRONĘ.
 potem smażymy resztę pulpecików 

 Nasze kofty są już gotowe, odkładamy je na bok i zabieramy się za przepyszny sos curry!

SKŁADNIKI NA SOS CURRY :

  • 2 cebule
  • 200g pomidorów z puszki
  • sól do smaku
  • chilli w proszku
  • 1 łyzka pasty imbirowo-czosnkowej
  • 1-2 łyżeczki kuminu (cumin powder)
  • 1 łyżeczka kolendry (coriander powder)
  • 1-4 łyżeczki kurkumy (tumeric powder)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
1. Zaczynamy od usmażenia na brąz cebuli 

  gdy jest już gotowa, wkładamy ją blendera 
dodajemy 5 łyżek jogurtu i blendujemy do uzyskania pasty (może być blender ręczny)
tak ma wyglądać :) 




2. Na odrobinie oleju smażymy powstałee pure z cebuli, aż lekko zbrązowieje 

3.Blendujemy 200g pomidorów z puszki i dodajemy do puree z cebuli 


i mieszamy, oraz gotujemy 2-3 minuty 

                                                   czas na wszystkie przyprawy i paste imbirowo-czosnkową
4. Znowu mieszamy, chwilkę razem gotujemy i wkładamy nasze kofty 
     na tym etapie dodajemy wodę, w zależności od tego jak gęsty chcemy sos, ja dodałam 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszałam :) 

5. Zakrywamy i gotujemy na malym gazie 30 minut, lub do miękkości mięsa. 




Teraz juz wystarczy tylko pokroić chilli i kolendrę, przekroić duże kofty na pół i zajadać :) 
Smacznego ! 

poniedziałek, 6 marca 2017

"Omlet a'la Pizza

Dzisiejszy post później niż zwykle, bo nie czułam się dziś najlepiej i miałam kilka spraw do załatwienia. Ale nie zapomniałam o Was.
   Dzisiaj czas na omleta a'la pizza. Nie przepadam za zwykłym jajecznym omletem( z wyjątkiem puszystego w słodkiej wersji z dżemem), któregoś razu podczas czyszczenia lodówki wpadłam właśnie na pomysł takiego omleta. Od tego czasu stał się jedynym omletem, który jadamy w domu.
Zarówno mąż jak i jego przyjaciele bardzo go lubią. Można oczywiście dodać swoje dodatki, to co akurat mamy w lodówce, lub inne, swoje ulubione przyprawy.
   Więc zaczynamy!





SKŁADNIKI: 
  • 1 kopiasta szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zimnego mleka ( można dać więcej, masa ma być jak na naleśniki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • vegeta, sól do smaku
  • po 1/2 łyżeczki:
  •  garam masali
  • kuminu w proszku (cumin powder)
  • kolendry w proszku (coriander powder)
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry (coriander seeds)
  • 1/2 -1 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3-4 serdelki halal
  • 1 mała papryka
  • 1 mała cebula
  • 3 pieczarki
  • garść startego żółtego sera
  • olej do smażenia 
  1.   Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy vegetę, oraz sól

   
 2. ...oraz 1/2 łyżeczki garam masali

3...1/2 łyżeczki kolendry 

4...1/2 łyżeczki kuminu 

5...chilli w proszku

6....1 łyżeczka ziaren kolendry


7. proszek do pieczenia i mieszamy wszystko 

8. Teraz wlewamy mleko oraz olej i wbijamy jajko. Mieszamy i odkładamy na bok


9. Cebulkę podsmażamy do miękkości na oleju 

10. Dodajemy paprykę i smażymy, aż będzie miękka


11. Wrzucamy pieczarki i smażymy do odparowania wody 


12. Dodajemy pokrojone kiełbaski i smażymy kilka minut.


13. Zawartość patalni dodajemy do masy 


14.No i ten serek też :)


15. Wszystko razem mieszamy, i nakładamy łyzką wazową na rozgrzany olej 

16. Smażymy z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.


       Możemy polać omleciki dowolnym sosem.
Smacznego !








niedziela, 5 marca 2017

ALOO GOBI MATAR

Niedziela dziś u nas słoneczna i wietrzna. Przepis na aloo gobi matar chodził za mną już od dłuższego czasu, bo jestem wielką fanką kalafiora, uwielbiam go! Robiłam różne wersje tego wegetariańskiego, pysznego dania, a dzisiejsze będzie z dodatkiem białej kapusty :) PYCHA!
Aloo- oznacza ziemniaki
Gobi- kalafior
Matar-zielony groszek


SKŁADNIKI:
  • 1 średnia cebula 
  • 1 pomidor
  • 1 marchew
  • 1-2 ziemniaki
  • 1/2 głowki kalafiora
  • 1 szklanka posiekanej bialej kapusty
  • 1 zielona chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej 
  • 1-2 garście zielonego groszku mrożonego
  • 1 łyżeczka cumin seeds
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku ( dodaj tyle, ile lubisz) albo pomiń, jeśli nie lubisz i dodaj odrobinę pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki tumeric powder( kurkuma)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku(coriander powder)
  • 1/2 łyżeczki kuminu w proszku (cumin powder)
  • 1/2 szklanki gorącej wody


                                                                    Więc zaczynamy ! 
  1. Smażymy cebulę do momentu zeszklenia i dodajemy cumin seeds oraz chilli w proszku, mieszamy i chwilę smażymy. (2 minutki)



    2. Następnie dodajemy pastę imbirowo-czosnkową, oraz koncentrat pomidorowy, zdejmujemy z ognia i mieszamy, ponownie kładziemy patelnię na gaz. Smażymy razem 3 minuty aż do uzyskania takiego wyglądu :

  3.Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, oraz papryczkę chilli

                                         smażymy, aż będzie to wyglądać jak pasta:
                                    
  4.Dodajemy drobno pokrojona marchew, oraz kapustę, mieszamy i gotujemy okolo 6 minut. 
   Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy pokrojone ziemniaki, oraz kalafior i mieszamy rozprowadzając naszą masalę na warzywach. 
 6. Czas na zielony groszek i 1/2 szklanki wrzątku. Teraz już tylko wystarczy zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miekkie :) 

                          Można posypać liśćmi kolendry i serwować z chlebkiem naan, lub chapatis.
                                                                      Smacznego!

sobota, 4 marca 2017

ACHARI MURGH- KURCZAK Z PIKLAMI

Achari to nic innego, jak azjatyckie pikle, głównie pikantne i bardzo aromatyczne, ze względu na wyjątkową mieszankę przypraw, których się do nich dodaje.
 Mój mąż, który pochodzi z Pakistanu uwielbia mieć je na talerzu obok dania głownego.
Sama czasami lubię zjeść kilka. Kupujemy je w azjatyckich sklepach i zazwyczaj sięgam po mixed pickles, czyli pikle mieszane, w których skład wchodzą m.in : limonki, mango, marchew, chilli, a ostatnio kupiłam nawet z rzepą.
Przepis na tego kurczaka jest prosty, a danie jest przepyszne i baardzo aromatyczne. Użyłam takich samych przypraw, jakich dodaje się do pakistańskich pikli. Jeśli masz ochotę na pyszną kolację drobiową, to polecam właśnie ten przepis na Achari Chicken.


SKŁADNIKI:

  • 500g kurczaka (najlepiej 1 cały kurczak w kawałkach)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziaren kminu (nie kminku) cumin seeds
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
  • 200g puree z pomidora (własnej roboty)
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy(tumeric)
  • 1 lyżeczka chilli w proszku (zależy od tego jak ostre dania lubisz, możesz dodać więcej, lub mniej)
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku (coriander powder) 
  • 1 łyżeczka cumin powder
  • 1/2 łyżeczki fennel seeds( ziarna kopru włoskiego)
  • 1/2 łyzeczki mustard seeds(ziarna gorczycy.
  • 1/2 łyżeczki fengureek seeds (nasiona kozieradki)
  • 1/2 łyżeczki nigella seeds (ziarna czarnuszki)
  • 2 łyżki posiekanych pikli (obojętnie jakich)
  • 1/2 szklanki gorącej wody 



                     Żeby zrobić puree z pomidorów wystarczy zblendować 200 g pomidorów
 





  1. Na głęboką patelnię, lub garnek wlewamy 3 łyżki oleju, czekamy aż będzie gorący, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, cumin seeds oraz zielone chilli pokrojone drobno. Smaż dopóki cebula lekko zbrązowieje.
  2. Dodaj pastę imborowo- czosnkową, zdejmij patelnię z ognia i dokładnie wymieszaj, po czym ponownie postaw na gazie, dodaj kawałki kurczaka i wymieszaj,gotuj 4 minuty.
  3. Następnie dodaj puree z pomidorów, sól,chilli w proszku oraz całą resztę pozostałych przypraw oraz pokrojone drobniutko pikle.Mieszamy, dodajemy 0,5 szklanki gorącej wody.
  4. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli w sosie jest za dużo wody, zdejmij pokrywkę, i gotuj na dużym ogniu aż do wyparowania wody i do momentu zgęstnienia sosu.
                   ! Mieszaj od czasu do czasu!
   Podawać można z kawałkiem cytryny, kolendrą, posiekanym imbirem oraz chlebkiem naan, lub ryżem. Smacznego !