piątek, 27 kwietnia 2018

JOLLOF RICE WITH CHICKEN, ryż Jollof z kurczakiem

Dzisiaj zapraszam na przepis prosto z Nigerii, jollof rice. Przygotowałam go z kurczakiem, ale możemy pominąć mięso i zrobić sam ryż, podać go z czymś innym. Ryż ma intensywny czerwony kolor, gotuje się na aromatycznej paście na bazie papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i imbiru....(pachnie obłędnie)! Na wierzch ułożyłam smażony banan do gotowania https://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_banana, mieszkam w Wielkiej Brytanii i kupiłam go w Tesco, ale jest też dostępny w sklepach azjatyckich.(ENGLISH VERSION BELOW)



Składniki

8 pałek z kurczaka
3 duże cebule
3 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka płatków chilli
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 kostka drobiowa
1 duża papryka czerwona
puszka całych pomidorów (400g)
95g pasty pomidrowej, koncentratu
2 szklanki ryżu basmati 
6 ząbków czosnku 
2,5cm kawałek obranego imbiru 
1 plantain podsmażony (opcjonalnie)


1. W garnku zagotowujemy pałki z kurczaka z ok.780ml wody,dodajemy 1,5 pokrojonej na kawałki cebuli, 1,5 łyżeczki curry w proszku, 0,5 łyżeczki płatków chilli,1 łyżeczkę suszonego tymianku, 2 łyżeczki soli oraz kostkę drobiową. Mięso gotujemy 20minut. Odcedzamy, bulion wraz z cebulą zostawiamy na później.
2.W między czasie robimy pastę paprykę, pomidory, czosnek,imbir oraz pozostałą cebulę blendujemy do uzyskania pasty.
3. Rozgrzewamy ok5cm oleju i kiedy jest już gorący obsmażamy kurczaka na złoto brązowo. Mięso odkładamy na bok.
4. Odlewamy olej, tak aby zostało ok 1cm i dodajemy pastę paprykową. Dodajemy pozostałe przyprawy, 1,5 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki płatków chilli, 1 łyżeczkę tymianku, mieszamy i smażymy mieszając 10 minut. Po tym czasie dodajemy pastę pomidorową/koncentrat, mieszamy i smażymy kolejne 5minut. Do pasty dodajemy kurczaka, mieszamy, aby pasta była rozsmarowana na mięsie i smażymy 3 minuty. Mięso przekładamy na naczynie do pieczenia i odstawiamy na później.
4. Teraz zajmiemy się robieniem ryżu, w rondelku umieszczamy pastę paprykową, opłukany ryż basmati, oraz bulion, w którym gotowało się mięso. Wszystko zagotowujemy, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 20 minut,(w tym czasie zakrywamy mięso folią i pieczemy 20 minut) po czym zakrywamy ryż i gotujemy ponowne 20 minut, lub do miękkości ryżu.
5. Na talerz wsypujemy ryż, układamy kurczaka i posypujemy podsmażonym bananem.
6. Delektujemy się pysznym nigeryjskim daniem. 




ENGLISH VERSION ↓

Ingredients
8 chicken drumsticks
3 large onions
3 teaspoons of curry powder
1 teaspoon of chili flakes
2 teaspoons of dried thyme
1 chicken stock cube
1 large red pepper
a can of whole tomatoes (400g)
95g of tomato paste
2 cups of basmati rice
6 garlic cloves
2,5cm piece of peeled ginger
1 plantain fried (optional)

1.Boil the chicken with 780ml of water,
1,5 onions cut into pieces,
1,5 tsp curry powder
,0,5 tsp chilli flakes,1 tsp dried thyme,
2 tsp salt, 1 chicken cube.
Boil the meat for 20 minutes.
Then drain the chicken, keep the stock
with onions for later.
2. Meantime, prepare the paste:
blend the red pepper,
remaining onions, garlic, ginger, tomatoes.
3.Heat up the oil (around 5cm)
and fry chicken until golden brown,
set aside.
4. Leave 1cm of oil in the pan and
add the paste you made earlier.
Fry for a while and add the rest
of the spices: 1,5 tsp curry powder,
0,5 tsp chilli flakes,
1 tsp dried thyme, stir fry for 10 minutes.
Add in tomato paste, stir and
fry another 5 minutes.
5.Add the chicken to the paste,
fry 3 minutes until
meat is well coated with the paste.
Remove the chicken into a baking tray.
6. Time to make the rice! In a pot
place pepper paste you
fried earlier,
rinsed basmati rice and stock you
kept from boiling the chicken.
Bring it all to the boil, stir, then
cover with the lid and
boil on a low heat for 20 minutes,
now stir the rice and cover the
chicken with foil, bake for 20 minutes.
Cover the rice again and boil another
20 minutes, or until soft.
7.Spread the rice on a serwing plate,
put the hot chicken on top and sprinkle
with fried plantain.
Enjoy this lovely food.



niedziela, 4 marca 2018

Murgh Chana- aromatyczny kurczak z ciecierzycą

Ostatnie dni były bardzo zimne,wietrzne i dla mnie niestety smutne. Spotkała mnie rodzinna tragedia i przez warunki pogodowe nie udało mi się niestety dotrzeć do Polski. Ale jeść trzeba :-)
Przepis jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu,takie comfort food,kiedy nie chce nam się stać przy "garach". Nie ujmuje to jednak na walorach,bowiem danie jest przepyszne :-)

MURGH CHANA 
1. Pojedynczą pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w misce z :
♡1 łyżką pasty pomidorowej/koncentratu
♡ sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
♡1 łyżeczką soli
♡ 1 łyżeczką curry
Zostawiamy najlepiej na całą noc,ale można też ugotować od razu. 
2. W między czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej,podsmażamy 2 cebule i 6 całych,obranych ząbków czosnku. Smażymy na złoto brązowo.
3. Do cebuli dolewamy 1/4 szklanki wody,zagotowujemy i wrzucamy kurczaka,smażymy tak przez 5 minut.
4. Czas na przyprawy! Dodajemy:
♡ 1 łyżeczkę soli
♡1 łyżeczkę mielonej kolendry (dhania powder)
♡ 1 łyżeczkę mielonego kuminu (cumin,zeera powder)
♡1 łyżeczkę garam masali
♡ 1/2 łyżeczki kurkumy (tumeric,haldi powder) 
♡1 łyżeczkę chilli 
Wszystko mieszkamy i smażyny 7 minut.
5. Dodajemy 2 pokrojone pomidory,chilli w całości oraz kolejne 1/4 szklanki wody, zakrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 35 minut. 
6. Po tym czasie dodajemy 1/2 puszki ciecierzycy, 1/2łyżki kozieradki (methi) i posiekaną świeżą kolendrę,można też dodać kilka suszonych śliwek. 
Wszystko razem gotujemy kolejne 5 minut. 
Danie jest gotowe :-) Idealne z roti lub naan. 



sobota, 3 lutego 2018

Pyszne shami kebabs

Uwielbiane przez całą rodzinę męża shami kebabs,są nie tylko pyszne,ale i nie trudne w przygotowaniu.
 Nie wymagają też niezliczonej ilości produktów,akurat zawsze mam je w kuchni.
Podzielę się z Wami przepisem,który szczerze polecam,musicie spróbować.

Shami kebabs:
* 500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
* 1 większy ziemniak
*1 cebula pokrojona w kostkę
*1/3 szklanki chana daal
* 2 łyżeczki pasty imbirowo czosnkowej
* 3 posiekane zielone chilli
*łyżka posiekanej kolendry
*1 łyżeczka kuminu w proszku
*1 łyżeczka soli
*1/4 łyżeczki kurkumy
*1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku,zalewamy 0,5 szklanki wody o gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (30 minut). Po tym czasie,jeśli została nam jakaś woda (u mnie ładnie się zredukowało),to odkrywamy i na dużym ogniu wyparowujemy wodę całkowicie.
Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy całość i dodajemy:
*pół rozkłóconego jaja
*1 łyżeczkę garam masali
*3 łyżki posiekanej kolendry
*1 łyżkę mąki pszennej lub skrobii,można dać gram flour czyli mąkę z cieciorki.
*1 łyżkę soku z cytryny.
Masę dokładnie mieszamy,nabieramy na dłonię łyżką,lepimy kulę i lekko spłaszczamy.
Na petelni rozgrzewamy olej (smażymy na głębokim tłuszczu)
Ulepione kebaby obtaczamy z obu stron w pozostałej połowie jajka,smażymy na złoto z obu stron. 
Podawać można z ryżem i sałatką
Smacznego 


niedziela, 1 października 2017

Kabuli Pulao, afgański ryż z marchwią, rodzynkami i mięsem

Miałam wiele podejść do tego dania, które oboje z mężem uwielbiamy.
Przepis, który podam uważam, za najtrafniejszy, gdyż najmniej skomplikowany i najsmaczniejszy.
Smak jest przepyszny i smakuje mi o wiele bardziej, niż to które kiedyś uwiebiałam zamawiać :)
No i oczywiście więcej tego wszystkiego na talerzu, w wersji z restauracji długo by szukać  rodzynek czy mięsa...
Składniki
- 3 szklanki ryżu
- 500g mięsa wołowego lub jagnięcego
- 1L bulionu wołowego
-1 posiekana cebula
-0,5 szklanki rodzynek
-3-4 duże marchewki
- 1 łyżeczka cukru i 1 duża łyżka
- 1/4 szklanki oleju +3 łyżki+do mięsa
-1 łyżeczka cynamonu, kardamonu, czarnego pieprzu i kuminu
- sól do smaku

Sposób przygotowania
1. Podsmażamy pokrojone w większą kostkę mięso (u mnie wołowina), z obu stron na brąz. Następnnie przekładamy do garnka, ja używałam szybkowaru i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości, w szybkowarze zajęło mi to tylko 15 minut. kiedy mięso jest miękkie, przekładamy na talerz i nie wylewamy bulionu.
2. Na tym samym oleju podsmażamy cebulkę, kiedy będzie szklista dodajemy do mięsa i solimy.
3. Teraz gotujemy ryż, zamiast wody (dodajcie jej tyle, ile zwykle dodajecie podczas gotowania ryżu) dolewamy bulion i gotujemy do miękkości, aby był sypki. Przekładamy na dużą blachę.
4. Na 3 łyżkach oleju podsmażamy marchew, dodajemy łyżeczkę cukru, kiedy się rozpuści dodajemy rodzynki i smażymy do miękkośći marchewki. Odkładamy na bok
5.W dużym garnku rozgrzewamy 1/4 szklanki oleju i dodajemy dużą łyżkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy kompletnie. Kiedy już wystygnie dolewamy ok 1 szklankę gorącej wody i zagotowujemy az powstanie syrop.
Dodajemy ryż, mięso, marchew, przyprawy, mieszamy i robimy kilka dziur, a następnie zakrywamy i chwilę na najmniejszym ogniu gotujemy. Przekładamy do naczynia żaroodprnego i pieczemy pod przykryciem 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego

niedziela, 30 lipca 2017

ALOO METHI- ZIEMNIAKI Z KOZIERADKĄ

Methi czyli kozieradkę, uwielbiam pod każdym względem i często dodaję do różnych dań począwszy od soczewicy, po farsz do pierogów.
Przeczytałam o niej naprawdę dużo pozytywów

1. Podsmażamy 3 cebulę na 1/2 szklanki oleju, kiedy jest już złoto brązowa dodajemy wcześniej zblednowane : 1/2 puszki pomidorów z łyżką wody, obraną całą główką czosnku oraz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, lub kawałkiem świeżego imbiru.
2. Smażymy mieszając do momentu wypłynięcia oleju na wierzch i dodajemy 
 1 łyżeczkę soli
 1/2 łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczkę kuminu
1,5 łyżeczki chilli
1,5 łyżeczki kolendry 
wszystko mieszamy i ponownie gotujemy 
3. Wcześniej oddzielone od łodyżek listki methi (3 pęczki) myjemy i siekamy, po czym dodajemy na patelnie. Mieszamy, zakrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut. 
4. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczkę soli oraz 4 ziemniaki pokrojone. 
5. Gotujemy do miękkości ziemniaków
6.Jeśli po gotowaniu została jakaś woda ( u mnie ładnie się zredukowało), to gotuj chwilę na dużym ogniu do odparowania. 
Podawaj z naan lub chapati

niedziela, 9 lipca 2017

KEEMA KARELAY- KARELA FASZEROWANA JAGNIĘCINĄ W SOSIE CURRY Z MIĘSEM

Karela, bitter goard, a po polsku Przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata to warzywo popularne w Azji, znane ze specyficznego smaku, oraz licznych właściwości leczniczych. W Turcji jest używana do wszelakich problemów z żołądkiem, w Indiach na problemy z cukrzycą, i wiele innych. W tyk roku na uniwersytecie w Sri Lance( University of Peradeniya) odkryto, że ziarna kareli mogą niszczyć komórki rakowe. Tymczasem w Pakistanie jest to bardzo popularne punjabskie danie i to właśnie je dzisiaj przygotowałam.

KEEMA KARELA KROK PO KROKU :
1. 4 duże karele (lub 5-6 mniejszych) obieramy nożem,  następnie używając obieraczki do warzyw pozbywamy się ewentualnych pozostałości po skórce. 
2. Karele rozcinamy i wyciągamy pestki, łyżką skrobiemy biały osad. 
3. Posypujemy obficie solą oraz odrobiną kurkumy (tumeric) i wcieramy dokładnie w warzywo. 
4. Czekamy godzinę. W między czasie przygotowujemy 450g mięsa mielonego ( u mnie jagnięce) 
Mięso przekładamy do miski i dodajemy 
- 1 łyżeczkę soli 
- 1 łyżeczkę kuminu (cumin powder)
1 łyżeczkę chilli w proszku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masali
i dokładnie wyrabiamy. 
5. Po godzinie dokładnie płuczemu karelę, spłukujemy sól i kurkumę, 3-4 razy, a następnie wyciskamy z nadmiaru wody. 
6.. Karelę faszerujemy mięsem ( farsz, który zostanie dodajemy do sosu) 
NASTĘPNIE KARELĘ ZAWIJAMY CIASNO NICIĄ 
7.Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki GHEE i smażymy karelę ze wszystkich stron na brązowo 
8. Następnie zakrywamy pokrywką i trzymamy na najniejszym ogniu 15 minut. 
9. Po czym odkładamy je na bok i zabieramy się za sos
10. Podsmażamy 2 cebule obrane w piórka, przez 3 minuty, a następnie dodajemy całe 4 ząbki czosnku, zakrywamy i dusimy 10 minut. 
11.Dodajemy mięso, kiedy zbrązowieje dodajemy 
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę chilli
1 łyżeczkę curry 
mieszamy i dodajemy 1 pomidora pokrojonego w kostkę, znowu mieszamy i dodajemy 1/2 szklanki wody.Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 
12. Dodajemy garść posiekanej kolendry oraz układamy karelę na wierzch. 
Zakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu 15-20 minut. 
GOTOWE :) 

niedziela, 11 czerwca 2017

Jabłkowy Kheer- ryż w mleku z jabłkiem.

Kiedy mama miała za dużo ryżu z dnia poprzedniego,na drugi dzień zawsze powstawał ryż na mleku z cukrem i cynamonem.Uwielbialam to!
 Po zapoznaniu mojego męża zapoznałam też kheer i zasmakował mi równie dobrze jak ten nasz polski:-) Pakistański jest oczywiście gęsty,z dodatkiem kardamonu,a w tym przepisie również z jabłkami,migałami i rodzynkami. Cukier można dodać wedle własnego uznania,ja dodałam tyle,aby jednak nie było aż tak słodko.




1. Obierz i zetrzyj na tarcę o dużych oczkach 3 i pół jabłka. 
Wrzuć na patelnie wraz z 1/2szklanki cukru i wymieszaj.Smaż aż do odparowania soku.
2. W rondelku zagotuj 1litr mleka z 410ml mleka skondensowanego niesłodzonego (evaporated milk)
3. Po zagotowaniu dodaj 1 szklankę ugotowanego ryżu i gotuj na dużym ogniu mieszając do uzyskania gęstej konsystencji.
4. Dodaj posieksne migdały,rodzynki oraz 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,wymieszaj i dodaj jabłka. Gotuj kolejne 2 minuty po czym przełóż do naczynia i posyp migdałami,rodzynkami lub pistacjami.
Jedz schłodzone.