niedziela, 4 marca 2018

Murgh Chana- aromatyczny kurczak z ciecierzycą

Ostatnie dni były bardzo zimne,wietrzne i dla mnie niestety smutne. Spotkała mnie rodzinna tragedia i przez warunki pogodowe nie udało mi się niestety dotrzeć do Polski. Ale jeść trzeba :-)
Przepis jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu,takie comfort food,kiedy nie chce nam się stać przy "garach". Nie ujmuje to jednak na walorach,bowiem danie jest przepyszne :-)

MURGH CHANA 
1. Pojedynczą pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w misce z :
♡1 łyżką pasty pomidorowej/koncentratu
♡ sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
♡1 łyżeczką soli
♡ 1 łyżeczką curry
Zostawiamy najlepiej na całą noc,ale można też ugotować od razu. 
2. W między czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej,podsmażamy 2 cebule i 6 całych,obranych ząbków czosnku. Smażymy na złoto brązowo.
3. Do cebuli dolewamy 1/4 szklanki wody,zagotowujemy i wrzucamy kurczaka,smażymy tak przez 5 minut.
4. Czas na przyprawy! Dodajemy:
♡ 1 łyżeczkę soli
♡1 łyżeczkę mielonej kolendry (dhania powder)
♡ 1 łyżeczkę mielonego kuminu (cumin,zeera powder)
♡1 łyżeczkę garam masali
♡ 1/2 łyżeczki kurkumy (tumeric,haldi powder) 
♡1 łyżeczkę chilli 
Wszystko mieszkamy i smażyny 7 minut.
5. Dodajemy 2 pokrojone pomidory,chilli w całości oraz kolejne 1/4 szklanki wody, zakrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 35 minut. 
6. Po tym czasie dodajemy 1/2 puszki ciecierzycy, 1/2łyżki kozieradki (methi) i posiekaną świeżą kolendrę,można też dodać kilka suszonych śliwek. 
Wszystko razem gotujemy kolejne 5 minut. 
Danie jest gotowe :-) Idealne z roti lub naan. 



sobota, 3 lutego 2018

Pyszne shami kebabs

Uwielbiane przez całą rodzinę męża shami kebabs,są nie tylko pyszne,ale i nie trudne w przygotowaniu.
 Nie wymagają też niezliczonej ilości produktów,akurat zawsze mam je w kuchni.
Podzielę się z Wami przepisem,który szczerze polecam,musicie spróbować.

Shami kebabs:
* 500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
* 1 większy ziemniak
*1 cebula pokrojona w kostkę
*1/3 szklanki chana daal
* 2 łyżeczki pasty imbirowo czosnkowej
* 3 posiekane zielone chilli
*łyżka posiekanej kolendry
*1 łyżeczka kuminu w proszku
*1 łyżeczka soli
*1/4 łyżeczki kurkumy
*1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku,zalewamy 0,5 szklanki wody o gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (30 minut). Po tym czasie,jeśli została nam jakaś woda (u mnie ładnie się zredukowało),to odkrywamy i na dużym ogniu wyparowujemy wodę całkowicie.
Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy całość i dodajemy:
*pół rozkłóconego jaja
*1 łyżeczkę garam masali
*3 łyżki posiekanej kolendry
*1 łyżkę mąki pszennej lub skrobii,można dać gram flour czyli mąkę z cieciorki.
*1 łyżkę soku z cytryny.
Masę dokładnie mieszamy,nabieramy na dłonię łyżką,lepimy kulę i lekko spłaszczamy.
Na petelni rozgrzewamy olej (smażymy na głębokim tłuszczu)
Ulepione kebaby obtaczamy z obu stron w pozostałej połowie jajka,smażymy na złoto z obu stron. 
Podawać można z ryżem i sałatką
Smacznego 


niedziela, 1 października 2017

Kabuli Pulao, afgański ryż z marchwią, rodzynkami i mięsem

Miałam wiele podejść do tego dania, które oboje z mężem uwielbiamy.
Przepis, który podam uważam, za najtrafniejszy, gdyż najmniej skomplikowany i najsmaczniejszy.
Smak jest przepyszny i smakuje mi o wiele bardziej, niż to które kiedyś uwiebiałam zamawiać :)
No i oczywiście więcej tego wszystkiego na talerzu, w wersji z restauracji długo by szukać  rodzynek czy mięsa...
Składniki
- 3 szklanki ryżu
- 500g mięsa wołowego lub jagnięcego
- 1L bulionu wołowego
-1 posiekana cebula
-0,5 szklanki rodzynek
-3-4 duże marchewki
- 1 łyżeczka cukru i 1 duża łyżka
- 1/4 szklanki oleju +3 łyżki+do mięsa
-1 łyżeczka cynamonu, kardamonu, czarnego pieprzu i kuminu
- sól do smaku

Sposób przygotowania
1. Podsmażamy pokrojone w większą kostkę mięso (u mnie wołowina), z obu stron na brąz. Następnnie przekładamy do garnka, ja używałam szybkowaru i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości, w szybkowarze zajęło mi to tylko 15 minut. kiedy mięso jest miękkie, przekładamy na talerz i nie wylewamy bulionu.
2. Na tym samym oleju podsmażamy cebulkę, kiedy będzie szklista dodajemy do mięsa i solimy.
3. Teraz gotujemy ryż, zamiast wody (dodajcie jej tyle, ile zwykle dodajecie podczas gotowania ryżu) dolewamy bulion i gotujemy do miękkości, aby był sypki. Przekładamy na dużą blachę.
4. Na 3 łyżkach oleju podsmażamy marchew, dodajemy łyżeczkę cukru, kiedy się rozpuści dodajemy rodzynki i smażymy do miękkośći marchewki. Odkładamy na bok
5.W dużym garnku rozgrzewamy 1/4 szklanki oleju i dodajemy dużą łyżkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy kompletnie. Kiedy już wystygnie dolewamy ok 1 szklankę gorącej wody i zagotowujemy az powstanie syrop.
Dodajemy ryż, mięso, marchew, przyprawy, mieszamy i robimy kilka dziur, a następnie zakrywamy i chwilę na najmniejszym ogniu gotujemy. Przekładamy do naczynia żaroodprnego i pieczemy pod przykryciem 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego

niedziela, 30 lipca 2017

ALOO METHI- ZIEMNIAKI Z KOZIERADKĄ

Methi czyli kozieradkę, uwielbiam pod każdym względem i często dodaję do różnych dań począwszy od soczewicy, po farsz do pierogów.
Przeczytałam o niej naprawdę dużo pozytywów

1. Podsmażamy 3 cebulę na 1/2 szklanki oleju, kiedy jest już złoto brązowa dodajemy wcześniej zblednowane : 1/2 puszki pomidorów z łyżką wody, obraną całą główką czosnku oraz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, lub kawałkiem świeżego imbiru.
2. Smażymy mieszając do momentu wypłynięcia oleju na wierzch i dodajemy 
 1 łyżeczkę soli
 1/2 łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczkę kuminu
1,5 łyżeczki chilli
1,5 łyżeczki kolendry 
wszystko mieszamy i ponownie gotujemy 
3. Wcześniej oddzielone od łodyżek listki methi (3 pęczki) myjemy i siekamy, po czym dodajemy na patelnie. Mieszamy, zakrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut. 
4. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczkę soli oraz 4 ziemniaki pokrojone. 
5. Gotujemy do miękkości ziemniaków
6.Jeśli po gotowaniu została jakaś woda ( u mnie ładnie się zredukowało), to gotuj chwilę na dużym ogniu do odparowania. 
Podawaj z naan lub chapati

niedziela, 9 lipca 2017

KEEMA KARELAY- KARELA FASZEROWANA JAGNIĘCINĄ W SOSIE CURRY Z MIĘSEM

Karela, bitter goard, a po polsku Przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata to warzywo popularne w Azji, znane ze specyficznego smaku, oraz licznych właściwości leczniczych. W Turcji jest używana do wszelakich problemów z żołądkiem, w Indiach na problemy z cukrzycą, i wiele innych. W tyk roku na uniwersytecie w Sri Lance( University of Peradeniya) odkryto, że ziarna kareli mogą niszczyć komórki rakowe. Tymczasem w Pakistanie jest to bardzo popularne punjabskie danie i to właśnie je dzisiaj przygotowałam.

KEEMA KARELA KROK PO KROKU :
1. 4 duże karele (lub 5-6 mniejszych) obieramy nożem,  następnie używając obieraczki do warzyw pozbywamy się ewentualnych pozostałości po skórce. 
2. Karele rozcinamy i wyciągamy pestki, łyżką skrobiemy biały osad. 
3. Posypujemy obficie solą oraz odrobiną kurkumy (tumeric) i wcieramy dokładnie w warzywo. 
4. Czekamy godzinę. W między czasie przygotowujemy 450g mięsa mielonego ( u mnie jagnięce) 
Mięso przekładamy do miski i dodajemy 
- 1 łyżeczkę soli 
- 1 łyżeczkę kuminu (cumin powder)
1 łyżeczkę chilli w proszku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masali
i dokładnie wyrabiamy. 
5. Po godzinie dokładnie płuczemu karelę, spłukujemy sól i kurkumę, 3-4 razy, a następnie wyciskamy z nadmiaru wody. 
6.. Karelę faszerujemy mięsem ( farsz, który zostanie dodajemy do sosu) 
NASTĘPNIE KARELĘ ZAWIJAMY CIASNO NICIĄ 
7.Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki GHEE i smażymy karelę ze wszystkich stron na brązowo 
8. Następnie zakrywamy pokrywką i trzymamy na najniejszym ogniu 15 minut. 
9. Po czym odkładamy je na bok i zabieramy się za sos
10. Podsmażamy 2 cebule obrane w piórka, przez 3 minuty, a następnie dodajemy całe 4 ząbki czosnku, zakrywamy i dusimy 10 minut. 
11.Dodajemy mięso, kiedy zbrązowieje dodajemy 
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę chilli
1 łyżeczkę curry 
mieszamy i dodajemy 1 pomidora pokrojonego w kostkę, znowu mieszamy i dodajemy 1/2 szklanki wody.Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 
12. Dodajemy garść posiekanej kolendry oraz układamy karelę na wierzch. 
Zakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu 15-20 minut. 
GOTOWE :) 

niedziela, 11 czerwca 2017

Jabłkowy Kheer- ryż w mleku z jabłkiem.

Kiedy mama miała za dużo ryżu z dnia poprzedniego,na drugi dzień zawsze powstawał ryż na mleku z cukrem i cynamonem.Uwielbialam to!
 Po zapoznaniu mojego męża zapoznałam też kheer i zasmakował mi równie dobrze jak ten nasz polski:-) Pakistański jest oczywiście gęsty,z dodatkiem kardamonu,a w tym przepisie również z jabłkami,migałami i rodzynkami. Cukier można dodać wedle własnego uznania,ja dodałam tyle,aby jednak nie było aż tak słodko.




1. Obierz i zetrzyj na tarcę o dużych oczkach 3 i pół jabłka. 
Wrzuć na patelnie wraz z 1/2szklanki cukru i wymieszaj.Smaż aż do odparowania soku.
2. W rondelku zagotuj 1litr mleka z 410ml mleka skondensowanego niesłodzonego (evaporated milk)
3. Po zagotowaniu dodaj 1 szklankę ugotowanego ryżu i gotuj na dużym ogniu mieszając do uzyskania gęstej konsystencji.
4. Dodaj posieksne migdały,rodzynki oraz 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,wymieszaj i dodaj jabłka. Gotuj kolejne 2 minuty po czym przełóż do naczynia i posyp migdałami,rodzynkami lub pistacjami.
Jedz schłodzone. 

wtorek, 30 maja 2017

Pomarañczowa chmurka na herbatnikach

Wybaczcie pisownie, ale nie mam polskich znaków, a posta pisze z telefonu ☺
Zapraszam Was dzis na pomaranczowa chmurke na herbatnikach z kawalkami pomaranczy, pomaranczowa galaretka* z kremem 😊


Zaczynamy od zblendownia 24 herbatnikow z roztopionymi 6 lyzkami masla.
Na mala foremke do pieczenia, albo jakies naczynie wykladamy papier do pieczenia, na to wysypujmy herbatniki I dociskamy dnem szklanki.  
Chowamy do lodowki. 
Teraz ubijamy 330ml smietanki 36% z 2 lyzeczkami cukru pudru I smietan fixem na sztywno.  
Dodajemy okolo 1/2 szklanki mleka skondensowanego slodzonego wazne aby bylo schlodzone
Oraz 1 szklanke evaporated milk,  czyli mleko skondensowane nie slodzone, wsypujemy 3 paczki pomaranczowej galaretki I miksujemy na wolnych obrotach. 
Chowamy do lodowki. 
Obieramy I kroimy kilka pomaranczy. 
Na schlodzona baze z herbatnikow ukladamy kawalki pomaranczy, wyciskamy troche soku z pomaranczy, wlewamy krem pomaranczowy, wyrownujemy I dekorujemy wedle uznania.  
Chlodzimy minimum 2h 

* galaretki halal mozna dostac na Amazon firmy laziza lub Ahmad