niedziela, 26 marca 2017

Pierś z kurczaka w cieście francuskim z papryka,szpinakiem i mozzarella

Piękny dziś dzień! Słoneczko świeci,czuć wiosnę :-)
 Właśnie zjedliśmy obiad i był tak smaczny,że postanowiłam się nim z Wami podzielić.
Wiele razy robiłam mięso zapiekane w cieście z różnymi dodatkami, cebulką,pieczarkami i serem żółtym też jest pysznie.
SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki serka topionego
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół żółtej papryki 
  • 2 garście szpinaku 
  • sól,pieprz,cebula w proszku (możesz pominąć cebule w proszku i dodać ulubione przyprawy)
  • ser mozarella
  • jajko do po smarowania
1. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni do miękkości 
2. Dodajemy porwany szpinak i podsmazamy chwilę.
3.Dodajemy serek topiony,przyprawy,smażymy do roztopienia serka.
4. Pierś z kurczaka nacieramy Vegetą
5. Ciasto francuskie przekrajamy na 2 części 
6. Środek smarujemy łyżeczka koncentratu,kładziemy pierś z kurczaka,nadzienie z papryki i szpinaku,oraz pokrojoną w plastry mozzarellę. 
7. Ciasto francuskie składamy i dociskamy brzegi delikatnie widelcem. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. To samo robimy z drugą częścią ciasta. 
8.Pieczemy 30-35 minut w 180°C.

sobota, 25 marca 2017

GAJAR KA HALVA (marchewkowa chałwa)

Tak jak wybrałyście kochane Panie, dzisiaj będzie marchewkowa chałwa, jest smaczna i łatwa do zrobienia, nie potrzeba wielu składników. Do herbaty w sam raz :)
Polecam na niedzielne popołudnie.

SKŁADNIKI na małą miskę, 6 kawałków

  • 500g obranych i starkowanych na dużych oczkach marchewek
  • 500ml pełnotłustego mleka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła klarowanego-ghee
  • 1/4 szklanki cukru (lub dla smaku)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (lub dla smaku)
Do posypania użyłam kilka pokruszonych orzechów włoskich, pistacji, rodzynek oraz migdałów.
Zaczynamy!

  1. Do głębokiej patelni lub rondelka wlewamy 500 ml mleka
2. Mleko zagotowujemy, mieszając, by nie przypalić! Kiedy się zagotuje dodajemy marchew:
3. Naszym celem będzie całkowita redukcja mleka, teraz wymieszaj dokładnie marchew w mleku
4.Dodaj kardamon
5.Wymieszaj dokładnie
6. I gotuj, mieszając by mleko nie przypaliło się od spodu, kiedy mleko będzie już odparowane tak jak tu:

7. Wlej rozpuszczone masło, wymieszaj i gotuj do suchości 
8.Nastepnie dodaj cukier i mieszaj energicznie, aż odparuje woda 
podsmażaj mieszając około 5 minut i gotowe !
Wyłóż do wybranego naczynia, ozdób dowolnie i jedz po schłodzeniu chwilę w lodówce. 
Ja włożyłam chałwę do głębokiej miseczki, a jak wystygła przełożyłam na talerz, pokroiłam i udekorowałam :) Smacznego !

czwartek, 23 marca 2017

BISTEEYA MAROKAŃSKIE CIASTO Z KURCZAKIEM,MIGDAŁAMI, CYNAMONEM

Kochani dzisiaj coś wyjątkowego...niesamowita mieszanka smaków, zapaków, rozpływa się w ustach. 
 Danie nie jest trudne do przygotowania, ale wymaga troszkę poświęcenia (WARTO!).
 Tradycyjne danie Maroka z kurczakiem, migdałami i cynamonem w cienkim cieście filo. Mówi się, że zostało ono przywiezione z Północnej Hiszpanii podczas wygnania Arabów.
Dosłownie niebo w gębie!  Zdecydowanie to niesamowicie pyszne danie zagości u mnie w kuchni na stałe! 

Zaczynamy :)
SKŁADNIKI
  • 800g kawałków kurczaka z kością
  • 5 ząbków czosnku
  • łyzeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku(można pominąć)
  • 1 łyżeczka cynamonu plus na posypanie
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/2 płatków chilli (można pominąć), lub dodać chilli w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 45g posiekanych drobno migdałów
  • 1 łyżka czubata cukru pudru plus więcej na posypanie
  • sok z połowy dużej cytryny lub 1/4szklanki 
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki posiekanej kolendry
  • 5 jajek
  • ciasto filo 11 płatów
  • szklanka masła roztopionego
  1. Kurczaka myjemy, przekładamy do miski
      2. Siekamy czosnek

     3. Dodajemy czosnek, sól, pieprz,imbir,kardamon, kurkumę,cynamon, paprykę ostrą,cebulę w proszku
mięso mieszamy :)

4. Mięso odstawiamy do lodówki i kroimy cebulę w kostkę.
5. Rozpuszczamy 2 łyżki masła na kilku kroplach oleju, dodajemy cebulę.
6. Kiedy cebula jest już zeszklona, dodajemy kurczaka, mieszamy i wlewamy wody, tyle by zakryć mięso


7. Mięso gotujemy do miękkości 30-40 minut, w między czasie smażymy na 2 łyżkach oleju nasze migdały
8. Kiedy migdały się zarumienią odkładamy je na bok. 
9. Kiedy mięso jest miękkie wykładamy je do osobnego naczynia 

10. Do wywaru z mięsa dodajemy ubite jajka

                                         i mieszamy trzepaczką
11. Następnie dodajemy pietruszkę oraz kolendrę
                                                                     sok z cytryny
                                                                
płatki chilli i kolendrę w proszku

                Gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia często mieszając aż pozbędziemy się wody
12. Kiedy już nie ma wody, albo jest jej bardzo mało, przekładamy pastę jajeczną na sitko
woda musi wyciec całkowicie 
13. Do usmażonych wczesniej migdałów dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i 1/2łyżczki cynamonu, mieszamy. 



14.Teraz możemy palcami oddzielić mięso od kości i porwać na paseczki
15. Mamy już wszystko, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, wyciągamy ciasto filo i przygotowujemy naczynie do pieczenia, ja piekłam w tortownicy ok 25cm
16.Tortownice smarujemy roztopionym masłem, to samo będziemy robić z każdym kolejnym płatem ciasta(smarować masłem)

17.Płat dekilatnie przenosimy do tortownicy, boki mogą wystawac
powtarzamy czynnośc 6 razy, nakładając płaty tworząc okrąg. 

18. Wykładamy połowę kurczaka, połowe pasty z jaj i posypujemy połową migdałów
i na nowo kurczak, jaja...etc

19. Rogi ciasta uciskamy do masy, można posmarować masłem jak się nie trzymaja
20.Teraz nakładamy kolejne 5 warstw ciasta, smarując masłem warstwa po warswie, przed nałożeniem. PAMIĘTAJ, ŻEBY DELIKATNIE OBCHODZIĆ SIĘ Z CIASTEM, JEST BARDZO CIENKIE!
21. Rogi obcinamy nożyczkami i pozostałe wciskamy w boki.
22.Pieczemy 30-35 minut do zezłocenia
23.Po ostygnięiu posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i układamy migdały
SMACZNEGO