środa, 20 lutego 2019

Haleem- soczewica z mięsem.

Haleem to pyszne,pakistańskie danie,którego nie jada się na codzień. Jest tradycją podczas świąt t Eid,na weselach,czy innych uroczystościach. U nas w domu gości jednak często,mój mąż uwielbia to danie. Ja również 😍
Warto spróbować,soczewicę (daal) można użyć pomieszanych gatunków,lub tylko jednego rodzaju soczewicy,a nawet pomieszać z ryżem.
Spróbujcie i dajcie mi znać jak Wam wyszło!


SKŁADNIKI NA SOCZEWICĘ:

- 0,5 szklanki płatków owsianych/oats
- 11 łyżek wybranej soczewicy,można wymieszać różne gatunki np. czerwona,chana dal,urad dal itp. Możemy też dodać 2 łyżki ryżu,zamiast soczewicy ( wtedy dodajemy 9 łyżek soczewicy)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy( tumeric,haldi)
Ponad połowę garnka wody zagotowujemy i wsypujemy wszystkie skłasniki. Mieszamy na dużym gazie,gotując aż woda zmniejszy objętość. W między czasie można przygotować mięso,akurat kiedy mięso będzie gotowe, woda z soczewicy powinna już być odpowiednia.
Nie zapomnij jednak od czasu do czasu wymieszać soczewicy!

MIĘSO:

- 0,5 kg kurczaka bez kości
- 2 cebule
- 2 pomidory
-2 łyżki pasty imbirowo czosnkowej
- 1 gałka muszkatołowa,1 mace (javitri) (buzdygan po polsku) mace jest praktycznie w każdym sklepie azjatyckim,poniżej zdjęcie jak wygląda,3 zielone kardamony,2 goździki,10 ziarenek pieprzu -WSZYSTKIE Z TYCH PRZYPRAW BLENDUJEMY


-2 łyżeczki chilli
-sól
-2 łyżeczki kolendry w proszku
-2 łyżeczki kuminu w proszku
-1 łyżeczka garam masali
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół szklanki oleju
- na wierzch układamy posiekaną kolendrę,chilli, podsmażoną cebulę oraz cytrynę. Możemy też posypać przyprawą Chaat Masala.

Kiedy nasza soczewica już się gotuje,zaczynamy przygotowywać mięso:
1. Mielimy wszystkie przyprawy wymione przy 5 myślniku.
2. Rozgrzewamy olej,wrzucamy pokrojoną cebulę. Kiedy będzie już złota,dodajemy pokrojonego kurczaka,smażymy aż zmieni kolor na biały.
3. Dodajemy pastę imbirowo czosnkową i dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy pomidory,sól do smaku, zblendowane przyprawy, kolendrę,kumin,chilli oraz kurkumę.
5. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przykrywamy,gotujemy 20 minut.
6. Dodajemy garam masalę.
7. Blendujemy soczewicę z wodą w której się gotowała.
8. Blendujemy kurczaka.
9. Kurczaka dodajemy do soczewicy,mieszamy i gotujemy ok 10 minut.
10. Dekorujemy i jemy :-)
Podać najlepiej z ciepłym chlebkiem naan lub roti




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz