wtorek, 20 listopada 2018

Domowe chlebki Naan




                                    Domowe chlebki Naan



Smakują idealnie, nie są trudne w przygotowaniu. Idealne do curry. Zapomnisz o tych sklepowych!










Składniki:
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
300g mąki do chleba, lub pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g masla(roztopionego)
150 ml jogurtu naturalnego
ziarna, jakie się chce
100 ml ciepłej wody

1. Do mniejszej miski wlej 100 ml wody, nie może być gorąca!, dodaj drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
 W większej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier,sól i proszek do pieczenia. W środku zrób dołek i wlej masło oraz jogurt, ziarna jeśli używasz. Wlej wodę z drożdzami i wymieszaj silikonową,lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie zacznij ugniatać w misce, ciasto ma być delikatne. Blat obsyp mąką i wyłóż ciasto, wyrabiaj 10 minut. Odstaw w miskę nasmarowaną olejem  i  przykryj na 1h.
2. Podziel ciasto na 6 piłeczek, rozgrzej tawę lub patelnię non stick na największym gazie. Na posypanym blacie rozwałkuj ciasto, 21cm długości i 13cm szerokości w najszerszym miejscu. Naany są małe, nieco większe od małego talerzyka, jeśli chcesz większe, podziel ciasto na mniej części. Rozwałkowany placek kładziemy na gorącą patelnię lub tawę, zamaczamy palce w wodzie i palcami dociskamy naan, aż porobią się małe dołki. Po 3 minutach, przewracamy na 2 stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Usmażone przekładamy na talerz i smarujemy masłem.

* Możesz użyć masła czosnkowego, z kilkoma posiekanymi ząbkami czosnku i ziołami. Wszystko rozpuścić w mikrofali i smarować naan.


 SMACZNEGO. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz