niedziela, 3 czerwca 2018

Serowe Precle z Papryczką Jalapeno, Cheese and Jelapeno Pretzels

Kto nie lubi precli? Pyszna skórka, miękkie w środku... a do tego ser, mmm można śmiało powiedzieć: niebo w gębie! Można jeść z ulubionym z sosem, albo np. przekrojone jako bułki z serkiem kremowym, lub czym tylko nam sie zachce. Sprawdzą się jako przekąska. 
 Będąc w mieście zazwyczaj kupowaliśmy je w Auntie Anne's. To już przeszłość. Te domowe precle smakują o wiele lepiej! Nie wymagają wcale skomplikowanej receptury, nie są trudne do zrobienia, a smakują wszystkim.
Jeśli nie przepadasz za papryczkami Jalapeno czemu by nie zamienić ich na suszone pomidory, cebulę? Możesz też spróbować słodkiej wersji, posmarować je roztopionym masłem, po czym posypać mieszanką cukru i cynamonu. Brzmi nieźle, prawda?




                          

      SEROWE PRECLE z JALAPENO     ENGLISH BELOW
    
Składniki :


  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli(wersja słona),lub 1 łyżeczka w wersji słodkiej
  • 1 opakowanie drożdży intsant w proszku 
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 28g roztopionego masła
  • 2 litry wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • ser
  • papryczki jalapeno
Wykonanie :

  1. Mąkę pszenną  wymieszać z suchymi składnikami, a następnie dodać wodę oraz masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 1h.
  2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe części.
  3. Zagotowujemy wodę z sodą, będziemy w niej chwilkę obgotowywać precle, żeby były lekko chrupiące, i złotobrązowe. 
  4. Bierzemy jedną część ciasta na precla i robimy wałeczek o długości około 60cm. Następnie kształtujemy go na precla:
  5.  
Teraz wkładamy naszego precla do gotującej się wody na dosłownie 30 sekund! Po czym wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na blasze. Smarujemy żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką wody, układamy papryczki Jalapeno i posypujemy starkowanym żółtym serem. Pieczemy 13-15 minut  230 stopniach celsjusza.                                                                                                       



                 CHEESE AND JALAPENO PRETZELS 
Ingredients

  • 1 cup of warm water
  • 0,5 tbsp sugar
  • 2 tsp salt, or 1 tsp if you want sweet version( melted butter and mixture of sugar and cinnamon  instead of cheese and jalapeno)
  • 1 packet of instant yeast 
  • 3 cups of plain flour 
  • 28g melted butter
  • 2 liters of water
  • 5 tbsp baking soda
  • cheese
  • jalapeno peppers
  • 1 egg yolk
  • 1 tbsp water
  1. Mix the flour with all dry ingredients, then add water and butter. Knead well, cover and leave for 1 hour.
  2. After that time make 4 equal balls
  3. Boil the water with baking soda (we will boil the pretzels for 30 seconds just to make them little crispy and golden brown)
  4. Roll out each piece of dough into 60cm rope and shape the pretzel:
  5.   
  6. Boil each pretzel for 30 seconds, then remove and place on a baking tray.
  7. Mix the egg yolk with water and brush the pretzels.Put the Jalapeno on top, grated cheese and bake for 13-15 minutes in 230 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz