sobota, 2 czerwca 2018

Kabuli pulao,afgański pilaw, mutton pilaf - przepis 2.

Ależ ja uwielbiam to danie, tak bardzo, że to już drugi na nie przepis na blogu. ( nieco inny od poprzedniego) I jest naprawdę idealny! O wiele lepszy, niż kupny i wcale nie jest skomplikowany. Naprawdę warto jest  spróbować i zaskoczyć rodzinę i znajomych.
 Mój mąż zawsze jak widzi, że obieram marchew i gdzieś w pobliżu są rodzynki cieszy się, bo już wie, co będzie na kolację. 
Będąc w Pakistanie w październiku, kiedy to po raz pierwszy pojechałam zobaczyć kraj męża i odwiedzić rodzinę umówiłam się z ciotką mojego męża. Nie wiedząc gdzie mieszka dokładnie zgodziłam się, że przyjedziemy do niej z Islamabadu. Mąż nie komentował, tylko mówił, jak chcesz , jak chcesz pojedziemy. No i jechaliśmy...6 godzin. Po drodze jeden z pięknych kolorowych autobusów wyrwał nam lustro, serce podeszło mi pod samo gardło, ale byłam wdzięczna, że tylko tak się to skończyło. To, co się działo tam na drogach to sceny niemal z filmu akcji. Ciocia bardzo się postarała, siotra mężą poinformowała już ją jakie jest moje ulubione danie (wiadomo, chodzi o pilaw). 
Nie ukrywam, byłam strasznie głodna, ale koniec końców to ja wylądowałam w kuchni razem z dwiema siostrami męża . Ciocia przygotowała kilka dań i deser, ale mając piątkę dzieci wiadomo, nie jest łatwo. A jej mąż nie pomaga w ogóle w obowiązkach domowych. 
Tak więc zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty, w bardzo ciasnej kuchni i na dwóch palnikach( nie mam nic do dwóch palników, bo sama kiedyś miałam tylko dwa, z czego jeden się zepsuł)  udało nam się w końcu wyczarować coś pysznego :) Odwiedziny u cioci były udane, pomimo, że zmęczona po 6 godzinnej podróży gotowałam. Nie wiele czasu zostało nam na bliższe poznanie się, bo wcześnie rano wyruszaliśmy do Lahore. 
Ciekawa jestem, jakie były Wasze wrażenia po wizycie w kraju męża? 


Kabuli Pulao (english version below)↴
Składniki
  • 500 g mięsa jagnięcego z kością 
  • 500 g ryżu basmati
  • 2 cebule
  • główka czosnku i kilku centymetrowy kawałek imbiru
  • sól do smaku
  • całe przyprawy, które będziemy blendować, lub mielić : 
  • 9 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 zielone kardamony
  • 2 czarne kardamony
  • łyżeczka ziaren kuminu
  • kawałek laski cynamonu 
  • olej około pół szklanki
  • 2,5 marchewki
  • migdały, rodzynki ilość wedle uznania
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka oleju
Wykonanie
1.Do garnka wlewamy 4 szklanki wody oraz mięso. Dodajemy czosnek zblednowany  imbirem i odrobiną wody, oraz sól do smaku. Jeśli masz szybkowar, użyj go, będzie o wiele szybciej. W szybkowarze gotuj mięso 15 minut, w garnku aż do miękkości, na małym ogniu pod przykryciem. Sprawdź po 40 minutach, czy mięso jest miękkie, jeśli nie gotuj dalej. 
2. W między czasie blendujemy wszystkie całe przyprwy. 
3.Kiedy mięso jest już gotowe wyciągamy je z bulionu i odkładamy na bok, a bulion zostawiamy, ponieważ będziemy w nim gotować ryż. 
4. W głębokim garnku rozgrzewamy około poł szklanki oleju i smażymy pokrojoną w piórka cebulę (im bardziej będzie brązowa, tym intensywniejszy będzie kolor ryżu).
5.Dodajemy mięso i smażymy z cebulą 10 minut, mieszając,
po czym wlewamy bulion mięsny, jak się zagotuje, wkładamy wypłukany kilka razy ryż, mieszamy i po ponownym zagotowaniu przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu 15-20 minut aż ryż wsiąknie cały bulion.
6.Dodajemy zblendowne przyprawy, mieszamy i jeszcze trzymamy przykryty i na najmniejszym ogniu przez 3 minuty.
7. Na patelni podsmażamy marchew pokrojoną w paseczki, dodajemy cukier, kiedy sie rozpuści dodajemy rodzynki oraz migdały. 
8. Podsmażone bakalie oraz marchew układamy na wierzch, 

Smacznego.

Ingredients:

  • 500g mutton
  • 500g basmati rice
  • 2 onions
  • whole garlic bulb and a small piece of ginger 
  • salt to taste
  • and a bunch of whole spices to blend:
  • 9 peppercorns
  • 3 green cardamoms
  • 2 black cardamoms
  • 1 tsp cumin seeds 
  • piece of cinnamon stick 
  • around half cup of oil 
  • 2,5 carrots
  • almonds, raisins 
  • 2 TBSP sugar
  • 1 TBSP oil

1.Fill the deep pan with 4 cups of water, meat, blended garlic with ginger and a little bit of water and boil till meat is soft. You can use the pressure cooker and it will take only 15 minutes. 
2. Blend the whole spices.
3.Once the meat is soft, take the meat out of the broth and keep the broth for later (we will need it to boil the rice).
4. In another deep pan heat around 0,5 cup of oil and fry onion till browned. Add the meat and fry, stirring for 10 minutes. 
Next, pour in the broth and once it starts boiling add the rinsed rice,boil again, cover and boil on the lowest flame for 15-20 minutes, until broth is completely absorbed. 
5.Add the mixed whole spices and mix it. Cover and continue to cook on the lowest flame for 3 minutes.
6. On the frying pan, heat 1 TBSP oil, fry the carrots, add sugar, once sugar is melted add raisins and almonds. 
7. Fried carrots with raisins and almond spread on top of the rice.

Enjoy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz