niedziela, 1 października 2017

Kabuli Pulao, afgański ryż z marchwią, rodzynkami i mięsem

Miałam wiele podejść do tego dania, które oboje z mężem uwielbiamy.
Przepis, który podam uważam, za najtrafniejszy, gdyż najmniej skomplikowany i najsmaczniejszy.
Smak jest przepyszny i smakuje mi o wiele bardziej, niż to które kiedyś uwiebiałam zamawiać :)
No i oczywiście więcej tego wszystkiego na talerzu, w wersji z restauracji długo by szukać  rodzynek czy mięsa...
Składniki
- 3 szklanki ryżu
- 500g mięsa wołowego lub jagnięcego
- 1L bulionu wołowego
-1 posiekana cebula
-0,5 szklanki rodzynek
-3-4 duże marchewki
- 1 łyżeczka cukru i 1 duża łyżka
- 1/4 szklanki oleju +3 łyżki+do mięsa
-1 łyżeczka cynamonu, kardamonu, czarnego pieprzu i kuminu
- sól do smaku

Sposób przygotowania
1. Podsmażamy pokrojone w większą kostkę mięso (u mnie wołowina), z obu stron na brąz. Następnnie przekładamy do garnka, ja używałam szybkowaru i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości, w szybkowarze zajęło mi to tylko 15 minut. kiedy mięso jest miękkie, przekładamy na talerz i nie wylewamy bulionu.
2. Na tym samym oleju podsmażamy cebulkę, kiedy będzie szklista dodajemy do mięsa i solimy.
3. Teraz gotujemy ryż, zamiast wody (dodajcie jej tyle, ile zwykle dodajecie podczas gotowania ryżu) dolewamy bulion i gotujemy do miękkości, aby był sypki. Przekładamy na dużą blachę.
4. Na 3 łyżkach oleju podsmażamy marchew, dodajemy łyżeczkę cukru, kiedy się rozpuści dodajemy rodzynki i smażymy do miękkośći marchewki. Odkładamy na bok
5.W dużym garnku rozgrzewamy 1/4 szklanki oleju i dodajemy dużą łyżkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy kompletnie. Kiedy już wystygnie dolewamy ok 1 szklankę gorącej wody i zagotowujemy az powstanie syrop.
Dodajemy ryż, mięso, marchew, przyprawy, mieszamy i robimy kilka dziur, a następnie zakrywamy i chwilę na najmniejszym ogniu gotujemy. Przekładamy do naczynia żaroodprnego i pieczemy pod przykryciem 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego

niedziela, 30 lipca 2017

ALOO METHI- ZIEMNIAKI Z KOZIERADKĄ

Methi czyli kozieradkę, uwielbiam pod każdym względem i często dodaję do różnych dań począwszy od soczewicy, po farsz do pierogów.
Przeczytałam o niej naprawdę dużo pozytywów

1. Podsmażamy 3 cebulę na 1/2 szklanki oleju, kiedy jest już złoto brązowa dodajemy wcześniej zblednowane : 1/2 puszki pomidorów z łyżką wody, obraną całą główką czosnku oraz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, lub kawałkiem świeżego imbiru.
2. Smażymy mieszając do momentu wypłynięcia oleju na wierzch i dodajemy 
 1 łyżeczkę soli
 1/2 łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczkę kuminu
1,5 łyżeczki chilli
1,5 łyżeczki kolendry 
wszystko mieszamy i ponownie gotujemy 
3. Wcześniej oddzielone od łodyżek listki methi (3 pęczki) myjemy i siekamy, po czym dodajemy na patelnie. Mieszamy, zakrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut. 
4. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczkę soli oraz 4 ziemniaki pokrojone. 
5. Gotujemy do miękkości ziemniaków
6.Jeśli po gotowaniu została jakaś woda ( u mnie ładnie się zredukowało), to gotuj chwilę na dużym ogniu do odparowania. 
Podawaj z naan lub chapati

niedziela, 9 lipca 2017

KEEMA KARELAY- KARELA FASZEROWANA JAGNIĘCINĄ W SOSIE CURRY Z MIĘSEM

Karela, bitter goard, a po polsku Przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata to warzywo popularne w Azji, znane ze specyficznego smaku, oraz licznych właściwości leczniczych. W Turcji jest używana do wszelakich problemów z żołądkiem, w Indiach na problemy z cukrzycą, i wiele innych. W tyk roku na uniwersytecie w Sri Lance( University of Peradeniya) odkryto, że ziarna kareli mogą niszczyć komórki rakowe. Tymczasem w Pakistanie jest to bardzo popularne punjabskie danie i to właśnie je dzisiaj przygotowałam.

KEEMA KARELA KROK PO KROKU :
1. 4 duże karele (lub 5-6 mniejszych) obieramy nożem,  następnie używając obieraczki do warzyw pozbywamy się ewentualnych pozostałości po skórce. 
2. Karele rozcinamy i wyciągamy pestki, łyżką skrobiemy biały osad. 
3. Posypujemy obficie solą oraz odrobiną kurkumy (tumeric) i wcieramy dokładnie w warzywo. 
4. Czekamy godzinę. W między czasie przygotowujemy 450g mięsa mielonego ( u mnie jagnięce) 
Mięso przekładamy do miski i dodajemy 
- 1 łyżeczkę soli 
- 1 łyżeczkę kuminu (cumin powder)
1 łyżeczkę chilli w proszku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki garam masali
i dokładnie wyrabiamy. 
5. Po godzinie dokładnie płuczemu karelę, spłukujemy sól i kurkumę, 3-4 razy, a następnie wyciskamy z nadmiaru wody. 
6.. Karelę faszerujemy mięsem ( farsz, który zostanie dodajemy do sosu) 
NASTĘPNIE KARELĘ ZAWIJAMY CIASNO NICIĄ 
7.Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki GHEE i smażymy karelę ze wszystkich stron na brązowo 
8. Następnie zakrywamy pokrywką i trzymamy na najniejszym ogniu 15 minut. 
9. Po czym odkładamy je na bok i zabieramy się za sos
10. Podsmażamy 2 cebule obrane w piórka, przez 3 minuty, a następnie dodajemy całe 4 ząbki czosnku, zakrywamy i dusimy 10 minut. 
11.Dodajemy mięso, kiedy zbrązowieje dodajemy 
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę chilli
1 łyżeczkę curry 
mieszamy i dodajemy 1 pomidora pokrojonego w kostkę, znowu mieszamy i dodajemy 1/2 szklanki wody.Gotujemy na małym ogniu 10 minut. 
12. Dodajemy garść posiekanej kolendry oraz układamy karelę na wierzch. 
Zakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu 15-20 minut. 
GOTOWE :) 

niedziela, 11 czerwca 2017

Jabłkowy Kheer- ryż w mleku z jabłkiem.

Kiedy mama miała za dużo ryżu z dnia poprzedniego,na drugi dzień zawsze powstawał ryż na mleku z cukrem i cynamonem.Uwielbialam to!
 Po zapoznaniu mojego męża zapoznałam też kheer i zasmakował mi równie dobrze jak ten nasz polski:-) Pakistański jest oczywiście gęsty,z dodatkiem kardamonu,a w tym przepisie również z jabłkami,migałami i rodzynkami. Cukier można dodać wedle własnego uznania,ja dodałam tyle,aby jednak nie było aż tak słodko.




1. Obierz i zetrzyj na tarcę o dużych oczkach 3 i pół jabłka. 
Wrzuć na patelnie wraz z 1/2szklanki cukru i wymieszaj.Smaż aż do odparowania soku.
2. W rondelku zagotuj 1litr mleka z 410ml mleka skondensowanego niesłodzonego (evaporated milk)
3. Po zagotowaniu dodaj 1 szklankę ugotowanego ryżu i gotuj na dużym ogniu mieszając do uzyskania gęstej konsystencji.
4. Dodaj posieksne migdały,rodzynki oraz 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,wymieszaj i dodaj jabłka. Gotuj kolejne 2 minuty po czym przełóż do naczynia i posyp migdałami,rodzynkami lub pistacjami.
Jedz schłodzone. 

wtorek, 30 maja 2017

Pomarañczowa chmurka na herbatnikach

Wybaczcie pisownie, ale nie mam polskich znaków, a posta pisze z telefonu ☺
Zapraszam Was dzis na pomaranczowa chmurke na herbatnikach z kawalkami pomaranczy, pomaranczowa galaretka* z kremem 😊


Zaczynamy od zblendownia 24 herbatnikow z roztopionymi 6 lyzkami masla.
Na mala foremke do pieczenia, albo jakies naczynie wykladamy papier do pieczenia, na to wysypujmy herbatniki I dociskamy dnem szklanki.  
Chowamy do lodowki. 
Teraz ubijamy 330ml smietanki 36% z 2 lyzeczkami cukru pudru I smietan fixem na sztywno.  
Dodajemy okolo 1/2 szklanki mleka skondensowanego slodzonego wazne aby bylo schlodzone
Oraz 1 szklanke evaporated milk,  czyli mleko skondensowane nie slodzone, wsypujemy 3 paczki pomaranczowej galaretki I miksujemy na wolnych obrotach. 
Chowamy do lodowki. 
Obieramy I kroimy kilka pomaranczy. 
Na schlodzona baze z herbatnikow ukladamy kawalki pomaranczy, wyciskamy troche soku z pomaranczy, wlewamy krem pomaranczowy, wyrownujemy I dekorujemy wedle uznania.  
Chlodzimy minimum 2h 

* galaretki halal mozna dostac na Amazon firmy laziza lub Ahmad


poniedziałek, 29 maja 2017

Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)

Od dziecka uwielbiam kinder country, zawsze kupowałam po kilka sztuk z kieszonkowego i zajadałam z przymkniętymi powiekami :)
 Ostatnio podczas pobytu w Polsce, moja siostra i ja zrobiłyśmy właśnie to ciacho! Kinder country!
Dzieciaki były zachwycone i mi też bardzo smakowało :)



SKŁADNIKI

350 ml śmietanki 36 %
250 g serka mascarpone
250 g herbatników
1,5 saszetek śmietan fixu
1 biała czekolada
2 mleczne czekolady
3,5 szklanki płatków Kangus

1. Roztapiamy czekolady w kąpielach wodnych i ostawiamy do ostudzenia ( białą i mleczne osobno)
2. 200 ml śmietany ubijamy z 1 śmietan fixem, kiedy jest sztywna dodać serek mascarpone (zimny z lodówki), powoli dolewamy ZIMNĄ, roztopioną czekoladę ciągle miksując, następnie dodajemy 3 szklanki płatków kangus.
 ŚMIETANA MUSI BYĆ MOCNO SCHŁODZONA, TAK SAMO MISKA, W KTÓREJ BĘDZIEMY UBIJAĆ.
3.Ubijamy pozostałe 150 ml śmietanki z 0,5 paczki śmietan fixu, i dodajemy do roztopionej mlecznej czekolady, delikatnie mieszamy.
4. Tortownicę, lub inną foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki, na to wlewamy białą masę, wyrównujemy, ukłądamy kolejną warstwę herbatników, a na to masę z czekolady mlecznej, wyrównujemy i posypujemy pozostałymi kangusami.
Chowamy do lodówki na noc.
Gotowe :)


przepis zaadoptowany ze strony smaker.pl

czwartek, 27 kwietnia 2017

Otrębowo kakaowe kulki z kokosem I migdałami

Macie czasami takie dni,kiedy chce Wam się coś słodkiego,ale nie chodzi o czekoladę?
Ja tak :-)
Pada deszcz,jest szaro przez cały dzień,więc zajadam się tymi pralinkami,czytam i  piję herbatę.
Jest to nieco zdrowsze rozwiązanie,dla tych na diecie,ale równie dobre:-)
P.S Nawet mężowi smakuje

W rondelku rozpuść 2 łyżki masła orzechowego I 2 łyżki  oleju kokosowego.
(Jeśli nie masz masła orzechowego dodaj więcej oleju kokosowego)

Przygotuj 3/4 szklanki otrębow I zmiel. Dopełnij do pełnej szklanki otrębami nie zmielonymi.

W misce wymieszaj otręby,garść posiekanych migdałów,wiórki kokosowe, kakao(ja użylam ok 3 łyżek), miód dla smaku (u mnie 2 łyżki),1/2 łyżeczki cynamonu,łyżeczkę mleka i zawartość rondelka.Całość wyrabiamy dlońmi do uzyskania lepkiej I trwałej masy. (Jeśli masa nie lepi się I rozwala dodaj nieco więcej mleka lub oleju kokosowego)

Za pomocą małej  łyżeczki formujemy 9 kuleczek. Obtaczamy np w cukrze pudrze,kakao,wiórkach kokosowych. Pysznie smakują zamoczone wcześniej w mleku:-)
.. no i zjadł wszystkie :)