niedziela, 11 czerwca 2017

Jabłkowy Kheer- ryż w mleku z jabłkiem.

Kiedy mama miała za dużo ryżu z dnia poprzedniego,na drugi dzień zawsze powstawał ryż na mleku z cukrem i cynamonem.Uwielbialam to!
 Po zapoznaniu mojego męża zapoznałam też kheer i zasmakował mi równie dobrze jak ten nasz polski:-) Pakistański jest oczywiście gęsty,z dodatkiem kardamonu,a w tym przepisie również z jabłkami,migałami i rodzynkami. Cukier można dodać wedle własnego uznania,ja dodałam tyle,aby jednak nie było aż tak słodko.




1. Obierz i zetrzyj na tarcę o dużych oczkach 3 i pół jabłka. 
Wrzuć na patelnie wraz z 1/2szklanki cukru i wymieszaj.Smaż aż do odparowania soku.
2. W rondelku zagotuj 1litr mleka z 410ml mleka skondensowanego niesłodzonego (evaporated milk)
3. Po zagotowaniu dodaj 1 szklankę ugotowanego ryżu i gotuj na dużym ogniu mieszając do uzyskania gęstej konsystencji.
4. Dodaj posieksne migdały,rodzynki oraz 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,wymieszaj i dodaj jabłka. Gotuj kolejne 2 minuty po czym przełóż do naczynia i posyp migdałami,rodzynkami lub pistacjami.
Jedz schłodzone. 

wtorek, 30 maja 2017

Pomarañczowa chmurka na herbatnikach

Wybaczcie pisownie, ale nie mam polskich znaków, a posta pisze z telefonu ☺
Zapraszam Was dzis na pomaranczowa chmurke na herbatnikach z kawalkami pomaranczy, pomaranczowa galaretka* z kremem 😊


Zaczynamy od zblendownia 24 herbatnikow z roztopionymi 6 lyzkami masla.
Na mala foremke do pieczenia, albo jakies naczynie wykladamy papier do pieczenia, na to wysypujmy herbatniki I dociskamy dnem szklanki.  
Chowamy do lodowki. 
Teraz ubijamy 330ml smietanki 36% z 2 lyzeczkami cukru pudru I smietan fixem na sztywno.  
Dodajemy okolo 1/2 szklanki mleka skondensowanego slodzonego wazne aby bylo schlodzone
Oraz 1 szklanke evaporated milk,  czyli mleko skondensowane nie slodzone, wsypujemy 3 paczki pomaranczowej galaretki I miksujemy na wolnych obrotach. 
Chowamy do lodowki. 
Obieramy I kroimy kilka pomaranczy. 
Na schlodzona baze z herbatnikow ukladamy kawalki pomaranczy, wyciskamy troche soku z pomaranczy, wlewamy krem pomaranczowy, wyrownujemy I dekorujemy wedle uznania.  
Chlodzimy minimum 2h 

* galaretki halal mozna dostac na Amazon firmy laziza lub Ahmad


poniedziałek, 29 maja 2017

Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)

Od dziecka uwielbiam kinder country, zawsze kupowałam po kilka sztuk z kieszonkowego i zajadałam z przymkniętymi powiekami :)
 Ostatnio podczas pobytu w Polsce, moja siostra i ja zrobiłyśmy właśnie to ciacho! Kinder country!
Dzieciaki były zachwycone i mi też bardzo smakowało :)



SKŁADNIKI

350 ml śmietanki 36 %
250 g serka mascarpone
250 g herbatników
1,5 saszetek śmietan fixu
1 biała czekolada
2 mleczne czekolady
3,5 szklanki płatków Kangus

1. Roztapiamy czekolady w kąpielach wodnych i ostawiamy do ostudzenia ( białą i mleczne osobno)
2. 200 ml śmietany ubijamy z 1 śmietan fixem, kiedy jest sztywna dodać serek mascarpone (zimny z lodówki), powoli dolewamy ZIMNĄ, roztopioną czekoladę ciągle miksując, następnie dodajemy 3 szklanki płatków kangus.
 ŚMIETANA MUSI BYĆ MOCNO SCHŁODZONA, TAK SAMO MISKA, W KTÓREJ BĘDZIEMY UBIJAĆ.
3.Ubijamy pozostałe 150 ml śmietanki z 0,5 paczki śmietan fixu, i dodajemy do roztopionej mlecznej czekolady, delikatnie mieszamy.
4. Tortownicę, lub inną foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki, na to wlewamy białą masę, wyrównujemy, ukłądamy kolejną warstwę herbatników, a na to masę z czekolady mlecznej, wyrównujemy i posypujemy pozostałymi kangusami.
Chowamy do lodówki na noc.
Gotowe :)


przepis zaadoptowany ze strony smaker.pl

czwartek, 27 kwietnia 2017

Otrębowo kakaowe kulki z kokosem I migdałami

Macie czasami takie dni,kiedy chce Wam się coś słodkiego,ale nie chodzi o czekoladę?
Ja tak :-)
Pada deszcz,jest szaro przez cały dzień,więc zajadam się tymi pralinkami,czytam i  piję herbatę.
Jest to nieco zdrowsze rozwiązanie,dla tych na diecie,ale równie dobre:-)
P.S Nawet mężowi smakuje

W rondelku rozpuść 2 łyżki masła orzechowego I 2 łyżki  oleju kokosowego.
(Jeśli nie masz masła orzechowego dodaj więcej oleju kokosowego)

Przygotuj 3/4 szklanki otrębow I zmiel. Dopełnij do pełnej szklanki otrębami nie zmielonymi.

W misce wymieszaj otręby,garść posiekanych migdałów,wiórki kokosowe, kakao(ja użylam ok 3 łyżek), miód dla smaku (u mnie 2 łyżki),1/2 łyżeczki cynamonu,łyżeczkę mleka i zawartość rondelka.Całość wyrabiamy dlońmi do uzyskania lepkiej I trwałej masy. (Jeśli masa nie lepi się I rozwala dodaj nieco więcej mleka lub oleju kokosowego)

Za pomocą małej  łyżeczki formujemy 9 kuleczek. Obtaczamy np w cukrze pudrze,kakao,wiórkach kokosowych. Pysznie smakują zamoczone wcześniej w mleku:-)
.. no i zjadł wszystkie :)

wtorek, 25 kwietnia 2017

Kurczak pieczony nadziewany zeera rice z rodzynkami,ciecierzycą i frytkami ze słodkich ziemniaków

Witajcie kochani.
Trochę mnie tu nie było, wybaczcie. Ale już jestem! Wróciłam i to z czymś niesamowicie smacznym. Nazwałabym to romansem pakistańsko-algierskim. Właśnie w Algierii robi się takie kurczaki z ryżem, ale niekoniecznie pieczone! Nawet gotowane, w całości w sosie z warzywami. Zainspirowałam się tym daniem i wyszłedł na prawdę wart spróbowania romans. Do tradycyjnego pakistańskiego zeera rice (ryż kuminowy) dodałam rodzynki i curried chickpeas, czyli ciecierzycę  już w sosie curry z puszki,jeśli jednak nie masz takiej juz przyprawionej, śmiało dodaj zwykłą :)

ZACZYNAMY
Więc zaczynamy od kurczaka, którego dokładnie myjemy i nacinamy nożem,osuszamy ręcznikiem papierowym.A następnie nacieramy mieszanką przypraw do kurczaka; 
-1 łyżeczka papryki w proszku
-1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
 - sól, pieprz
(wszystkie przyprawy mieszamy z olejem do uzyskania pasty)
Nasmarowanego kurczaka chowamy do lodówki i zabieramy się za ryż.

W rondelku rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy 1 małą pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodjemy 2 czarne kardamony,kawałek cynamonu i 4 goździki. Smażymy razem chwilę, po czym dodajmy 5 ziarenek pieprzu i 1 łyzeczkę cumin seeds, czyli ziaren kuminu. Kiedy cebula jest już brązowa dodajemy 1 łyżeczkę garlic-ginger paste, czyli pasty imbirowo czosnkowej.Teraz czas na rodzynki i ja dodałam 2 duże garści i migdały posiekane 1 garść, podsażamy chwilę i dodajemy sól, vegetę i pieprz do smaku. 
Teraz dodajemy 1 szklankę ryżu, zalewamy wodą i gotujemy na dużym ogniu do zagotowania,po zagotowaniu zakrywamy rondelek przykrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu 10 minut, bez odkrywania. Jak już jest gotowy ściągamy z gazu, dodajemy cieciorkę,bez sosu, ani wody, mieszamy, doprawiamy do smaku i zabieramy się za frytki ze słodkiego ziemniaka.

Użyłam dosłownie pół jednego, ale zarazem ogromnego słodkiego ziemniaka.Pokrój jak na frytki, polej odrobiną oleju dopraw do smaku solą, pieprzem,czosnkiem granulowanym, papryką.

Kurczaka wyciągamy z lodówki, w nacięcia wkładamy jabłko pokrojone w półksiężyce, udka związujemy nitką, a następnie łyżką faszerujemy kurczaka. Wokół układamy słodkie ziemniaki i jabłka. Na koniec mieszamy trochę wody z olejem i polewamy na blaszkę. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach C.Podlewamy powstałym sosem w czasie pieczenia.

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Makaron z indykiem, szpinakiem i serem w sosie pomidorowo - śmietankowym

Zapraszam Was dziś na coś szybkiego, jednak naprawdę pysznego!
Nie było czasu stać dłużej przy garnkach, z powodu porządków, które przekładałam z dnia na dzień.
Ale nic się samo nie zrobi, szafa wymaga przebrania ciuchów, okno wymycia a piekarnik odświeżenia.
  Makaron jest produktem, którego nie jadamy często, jednak akurat to danie jest jednym z tych, które są naszym makaronowym ulubieńcem.
 Mięso indycze można zastąpić drobiowym, albo całkiem pominąć i dodać np. puszkę ciecierzycy.
Mięso jest wcześniej panierowane i podsmażone, a sos jest kremowy, z ciągnącym serem.


SKŁADNIKI:
  • pojedyńcza pierś z indyka, lub kurczaka
  • 350g makaronu penne
  • puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietany 36 % (heavy cream)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli, możesz dodać odrobinę chilli w proszku jeśli nie masz płatków
  • 1 łyżeczka soli, lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, lub do smaku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej (opcjonalnie) 
  • chilli w proszku do smaku
  • cukier , sół i pieprz do smaku (na koniec) 
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • ser żółty 1/2 szklanki, lub wedle uznania 
  1. Pierś kroimy w nie duże kostki, umieszczamy w misce, zalewamy ok 0,5 łyżki oleju i dodajemy sól,pieprz, paprykę,cebulę w proszku, czosnek granulowany,przyprawę do kurczaka
  2. Panierujemy mięśo w jajku, a następnie bułce tartej i smażymy na głębokim oleju aż do brązowego koloru, po czym odkładamy na bok.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w wodzie z 1 łyżką soli i odrobiną oleju. Odcedzamy i odkładamy.
  4. Na patelni podsmażamy cebulę, kiedy jest miękka, dodajemy czosnek, smażymy mieszając minutę, po czym dodajemy 1/2 łyżeczki płatków chilli,mieszamy.
  5. Dodajemy pomidory z puszki, po kilku minutach gotowania, wlewamy śmietankę i mieszamy.
  6. Teraz doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem, chilli w proszku i 1/2 łyżeczki kolendry. 
  7. Gotujemy 4 minuty,po czym dodajemy szpinak, kiedy szpinak jest już miękki, dodajemy mięso, mieszamy, dodajemy ,makron i ser. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 2 minuty. 
Gotowe !



sobota, 1 kwietnia 2017

Sernik z białą czekoladą, polany musem z kawałkami mango

Kilka dni temu naszła mnie ochota na pieczenie, dawno nie robiłam ciasta, a sernik ostatni raz w grudniu. Miałam puszkę mango i postanowiłam, że zrobię sernik z tym właśnie owocem.
Eksperyment się udał! Ciasto jest bardzo pyszne, łatwe w wykonaniu i wygląda niesamowicie. 
Właśnie się nim zajadam, pisząc ten post. Do masy serowej dodaje białą, rozpuszczoną czekoladę, ale równie dobrze można ją zamienić na mleczną, czy gorzką.
Spód jest z ciasteczek, ładnie się kroi, nie przylega do formy i nie jest bardzo kruchliwy. Użyłam markizów czekoladowych z śmietankowym kremem : http://drgerard.eu/produkty/mafijne
Możesz użyć ciasteczek oreo, lub herbatników. 


SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD FORMA TORTOWA 22CM
- 170g ciasteczek
- 40g masła roztopionego 
Ciasteczka miksujemy razem z masłem i wykładamy na spód wyłożony papierem do pieczenia. (Jeśli nie masz blendera wsadź ciastka do siatki jednorazowej i przy użyciu wałka rozdrbnij, przełóż do miski, dodaj masło i wymieszaj.)Dokładnie dociskamy masę, np dnem szklanki na całej powierzchni i wkładamy do lodówki. 
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 1kg sera na sernik, użyłam sera firmy Piątnica z wiaderka
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 300g białej czekolady (3 tabliczki)
- łyżeczka cukru z wanilią 
- 1 łyżka mąki 
 Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Ser w temp pokojowej  przekładamy do dużej miski i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy jajko po jajku, miksując cały czas.następnie dodajemy oba cukry i makę, miksujemy dokładnie i cały czas miksując wlewamy roztopioną czekoladę.
Masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczek. Piekarnik musi byc nagrzany do 160 C
Na dole piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, sernik wkładamy na środkowe piętro i pieczemy aż się ładnie zarumieni ze wszystkich stron, mój piękł się 50 minut. 
SKŁADNIKI NA MUS MANGO
- 300 ml soku mango, np Rubicon
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
- puszka mango
W rondelku zagotowujemy sok, dodajemy cukier i gotujemy mieszając do rozpuszczenia cukru, następnie pozostałe 50 ml soku rozrabiamy z mąką. Dolewamy do rondelka i mieszamy chwilę, po czym odstawiamy na bok

Kiedy sernik jest już upieczony, otwieramy piekarnik i studzimy ciasto. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na min.40 minut 
Mango kroimy w paseczki. Mus wlewamy na sernik i rozprowadzamy łyżką, Na wierzch zaczynając od góry ukłądamy paski mango. Gotowe!