niedziela, 3 czerwca 2018

Serowe Precle z Papryczką Jalapeno, Cheese and Jelapeno Pretzels

Kto nie lubi precli? Pyszna skórka, miękkie w środku... a do tego ser, mmm można śmiało powiedzieć: niebo w gębie! Można jeść z ulubionym z sosem, albo np. przekrojone jako bułki z serkiem kremowym, lub czym tylko nam sie zachce. Sprawdzą się jako przekąska. 
 Będąc w mieście zazwyczaj kupowaliśmy je w Auntie Anne's. To już przeszłość. Te domowe precle smakują o wiele lepiej! Nie wymagają wcale skomplikowanej receptury, nie są trudne do zrobienia, a smakują wszystkim.
Jeśli nie przepadasz za papryczkami Jalapeno czemu by nie zamienić ich na suszone pomidory, cebulę? Możesz też spróbować słodkiej wersji, posmarować je roztopionym masłem, po czym posypać mieszanką cukru i cynamonu. Brzmi nieźle, prawda?




                          

      SEROWE PRECLE z JALAPENO     ENGLISH BELOW
    
Składniki :


  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli(wersja słona),lub 1 łyżeczka w wersji słodkiej
  • 1 opakowanie drożdży intsant w proszku 
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 28g roztopionego masła
  • 2 litry wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • ser
  • papryczki jalapeno
Wykonanie :

  1. Mąkę pszenną  wymieszać z suchymi składnikami, a następnie dodać wodę oraz masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 1h.
  2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe części.
  3. Zagotowujemy wodę z sodą, będziemy w niej chwilkę obgotowywać precle, żeby były lekko chrupiące, i złotobrązowe. 
  4. Bierzemy jedną część ciasta na precla i robimy wałeczek o długości około 60cm. Następnie kształtujemy go na precla:
  5.  
Teraz wkładamy naszego precla do gotującej się wody na dosłownie 30 sekund! Po czym wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na blasze. Smarujemy żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką wody, układamy papryczki Jalapeno i posypujemy starkowanym żółtym serem. Pieczemy 13-15 minut  230 stopniach celsjusza.                                                                                                       



                 CHEESE AND JALAPENO PRETZELS 
Ingredients

  • 1 cup of warm water
  • 0,5 tbsp sugar
  • 2 tsp salt, or 1 tsp if you want sweet version( melted butter and mixture of sugar and cinnamon  instead of cheese and jalapeno)
  • 1 packet of instant yeast 
  • 3 cups of plain flour 
  • 28g melted butter
  • 2 liters of water
  • 5 tbsp baking soda
  • cheese
  • jalapeno peppers
  • 1 egg yolk
  • 1 tbsp water
  1. Mix the flour with all dry ingredients, then add water and butter. Knead well, cover and leave for 1 hour.
  2. After that time make 4 equal balls
  3. Boil the water with baking soda (we will boil the pretzels for 30 seconds just to make them little crispy and golden brown)
  4. Roll out each piece of dough into 60cm rope and shape the pretzel:
  5.   
  6. Boil each pretzel for 30 seconds, then remove and place on a baking tray.
  7. Mix the egg yolk with water and brush the pretzels.Put the Jalapeno on top, grated cheese and bake for 13-15 minutes in 230 C.

sobota, 2 czerwca 2018

Kabuli pulao,afgański pilaw, mutton pilaf - przepis 2.

Ależ ja uwielbiam to danie, tak bardzo, że to już drugi na nie przepis na blogu. ( nieco inny od poprzedniego) I jest naprawdę idealny! O wiele lepszy, niż kupny i wcale nie jest skomplikowany. Naprawdę warto jest  spróbować i zaskoczyć rodzinę i znajomych.
 Mój mąż zawsze jak widzi, że obieram marchew i gdzieś w pobliżu są rodzynki cieszy się, bo już wie, co będzie na kolację. 
Będąc w Pakistanie w październiku, kiedy to po raz pierwszy pojechałam zobaczyć kraj męża i odwiedzić rodzinę umówiłam się z ciotką mojego męża. Nie wiedząc gdzie mieszka dokładnie zgodziłam się, że przyjedziemy do niej z Islamabadu. Mąż nie komentował, tylko mówił, jak chcesz , jak chcesz pojedziemy. No i jechaliśmy...6 godzin. Po drodze jeden z pięknych kolorowych autobusów wyrwał nam lustro, serce podeszło mi pod samo gardło, ale byłam wdzięczna, że tylko tak się to skończyło. To, co się działo tam na drogach to sceny niemal z filmu akcji. Ciocia bardzo się postarała, siotra mężą poinformowała już ją jakie jest moje ulubione danie (wiadomo, chodzi o pilaw). 
Nie ukrywam, byłam strasznie głodna, ale koniec końców to ja wylądowałam w kuchni razem z dwiema siostrami męża . Ciocia przygotowała kilka dań i deser, ale mając piątkę dzieci wiadomo, nie jest łatwo. A jej mąż nie pomaga w ogóle w obowiązkach domowych. 
Tak więc zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty, w bardzo ciasnej kuchni i na dwóch palnikach( nie mam nic do dwóch palników, bo sama kiedyś miałam tylko dwa, z czego jeden się zepsuł)  udało nam się w końcu wyczarować coś pysznego :) Odwiedziny u cioci były udane, pomimo, że zmęczona po 6 godzinnej podróży gotowałam. Nie wiele czasu zostało nam na bliższe poznanie się, bo wcześnie rano wyruszaliśmy do Lahore. 
Ciekawa jestem, jakie były Wasze wrażenia po wizycie w kraju męża? 


Kabuli Pulao (english version below)↴
Składniki
  • 500 g mięsa jagnięcego z kością 
  • 500 g ryżu basmati
  • 2 cebule
  • główka czosnku i kilku centymetrowy kawałek imbiru
  • sól do smaku
  • całe przyprawy, które będziemy blendować, lub mielić : 
  • 9 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 zielone kardamony
  • 2 czarne kardamony
  • łyżeczka ziaren kuminu
  • kawałek laski cynamonu 
  • olej około pół szklanki
  • 2,5 marchewki
  • migdały, rodzynki ilość wedle uznania
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka oleju
Wykonanie
1.Do garnka wlewamy 4 szklanki wody oraz mięso. Dodajemy czosnek zblednowany  imbirem i odrobiną wody, oraz sól do smaku. Jeśli masz szybkowar, użyj go, będzie o wiele szybciej. W szybkowarze gotuj mięso 15 minut, w garnku aż do miękkości, na małym ogniu pod przykryciem. Sprawdź po 40 minutach, czy mięso jest miękkie, jeśli nie gotuj dalej. 
2. W między czasie blendujemy wszystkie całe przyprwy. 
3.Kiedy mięso jest już gotowe wyciągamy je z bulionu i odkładamy na bok, a bulion zostawiamy, ponieważ będziemy w nim gotować ryż. 
4. W głębokim garnku rozgrzewamy około poł szklanki oleju i smażymy pokrojoną w piórka cebulę (im bardziej będzie brązowa, tym intensywniejszy będzie kolor ryżu).
5.Dodajemy mięso i smażymy z cebulą 10 minut, mieszając,
po czym wlewamy bulion mięsny, jak się zagotuje, wkładamy wypłukany kilka razy ryż, mieszamy i po ponownym zagotowaniu przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu 15-20 minut aż ryż wsiąknie cały bulion.
6.Dodajemy zblendowne przyprawy, mieszamy i jeszcze trzymamy przykryty i na najmniejszym ogniu przez 3 minuty.
7. Na patelni podsmażamy marchew pokrojoną w paseczki, dodajemy cukier, kiedy sie rozpuści dodajemy rodzynki oraz migdały. 
8. Podsmażone bakalie oraz marchew układamy na wierzch, 

Smacznego.

Ingredients:

  • 500g mutton
  • 500g basmati rice
  • 2 onions
  • whole garlic bulb and a small piece of ginger 
  • salt to taste
  • and a bunch of whole spices to blend:
  • 9 peppercorns
  • 3 green cardamoms
  • 2 black cardamoms
  • 1 tsp cumin seeds 
  • piece of cinnamon stick 
  • around half cup of oil 
  • 2,5 carrots
  • almonds, raisins 
  • 2 TBSP sugar
  • 1 TBSP oil

1.Fill the deep pan with 4 cups of water, meat, blended garlic with ginger and a little bit of water and boil till meat is soft. You can use the pressure cooker and it will take only 15 minutes. 
2. Blend the whole spices.
3.Once the meat is soft, take the meat out of the broth and keep the broth for later (we will need it to boil the rice).
4. In another deep pan heat around 0,5 cup of oil and fry onion till browned. Add the meat and fry, stirring for 10 minutes. 
Next, pour in the broth and once it starts boiling add the rinsed rice,boil again, cover and boil on the lowest flame for 15-20 minutes, until broth is completely absorbed. 
5.Add the mixed whole spices and mix it. Cover and continue to cook on the lowest flame for 3 minutes.
6. On the frying pan, heat 1 TBSP oil, fry the carrots, add sugar, once sugar is melted add raisins and almonds. 
7. Fried carrots with raisins and almond spread on top of the rice.

Enjoy. 




piątek, 1 czerwca 2018

KHAJOOR CAKE, CIASTO DAKTYLOWE, DATE CAKE

 Dzisiaj mija trzeci piątek Ramadanu, mam nadzieję, że u Was wszystko w porządku i poszczenie przychodzi Wam bez problemu. Jeszcze przed rozpoczęciem Ramadanu w Tesco w dziale z jedzeniem na Ramadan zobaczyłam kulki z daktyli, obtoczone w kokosie. Bardzo mi się zachciało je kupić, ale wymyśliłam sobie, że sama coś zrobię :) Ciasto z daktyli.



 Ilość cukru w takich gotowych kulkach to zapewne niezliczone ilości kilogramów.
Daktyle same w sobie mają dużą ilość cukrów prostych, ale oprócz tego Daktyle mają pozytywny wpływ na naszą dietę :

1 Pobudzenie

Jeśli poczujesz, że Twoja energia jest już na wyczerpaniu, a jeszcze tyle jest do zrobienia! Sięgnij po daktyla, zamiast  czekolady.

2. Problemy z trawieniem?

Daktyle są świetne w wspomaganiu naszych jelit, oczyszczaniu ich z bakterii. Osoby, które cierpią na syndrom wrażliwego jelita (IBS) zdecydowanie docenią ich działanie.

3. Odporność i kości  

Daktyle są bogate w magnez, miedź, mangan i selen. A badania wykazują, że selen ma właściwości antyrakowe. Daktyle to owoce, które pomagają wzmacniać kości i zwalczać osteoporozę. Świetne dla ludzi starszych, ale też profilaktycznie, kiedy kości zaczynają słabnąć.

4.  Poziom żelaza we krwi

Daktyle są pełne żelaza, więc świetnie poradzą sobie z walką z niedokrwistością

5.  Serce

Wysokie poziomy potasu są doskonałe dla twojego serca i potwierdzają to badania. Zmniejszają ryzyko udaru i innych chorób serca. Daktyle pomagają też zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. A ten, jak wiadomo, odpowiedzialny jest właśnie za udary i zawały serca.
Oczywiście wszystko należy jeść z umiarem, a kawałek wilgotnego i pysznego ciasta nie zaszkodzi :)
CIASTO DAKTYLOWE ↓ (english version below)
SKŁADNIKI:
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 270 ml zagotowanej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g lekkiego brązowego cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 175 g self raising flour (jest to mąka, która zawiera w sobie również proszek do pieczenia), można dodać zwykłą mąkę i dodać jedną łyżeczkę proszku extra.


WYKONANIE
  1. Zaczynamy od zalania 150 g daktyli gorącą zagotowaną wodą i zostawiamy, do wystygnięcia. Pozostałe 50g daktyli siekamy i odstawiamy na później.
  2. Przestygniętą wodę z  daktylami blendujemy. 
  3. W misce miksujemy masło, dodając stopniowo cukier. 
  4. Następnie dolewamy masę daktylową i mieszamy. 
  5. Dodajemy 3 jajka, proszek do pieczenia,oraz mąkę, mieszamy.
  6. Dodajemy posiekane daktyle.
  7. Do 24cm foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę na ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Ciasto polałam mocną kawą, nie jest to jednak konieczne :) 



DATE CAKE 
INGREDIENTS:
  • 200 g pitted dry dates
  • 270 ml boiled , hot water
  • 1 tsp baking powder
  • 170g light brown sugar
  • 150 g soft unsalted butter
  • 3 eggs
  • 175 g self raising flour ( you can use plan flour, but you will need to add 1tsp baking powder exgtra)
 DIRECTIONS 
  1. Soak 150g of  dates with water, leave it to get cold. Chop remaining 50g of dates and set aside. 
  2. Once the water with dates is no longer hot-blend it.
  3. Using hand mixer mix the butter and keep adding sugar a little at a time. 
  4. Then, pour in blended dates, and mix it with the spoon.
  5. Add eggs, baking powder and flour. Mix. 
  6. Add chopped dates.
  7. Cover a 24cm baking tray with baking paper and pour the batter into the tin. 
  8. Bake for around 45 mins, in 180 degrees (Celsius). 
        Once the cake was ready I poured some strong coffee on, but it's not necessary. 

piątek, 27 kwietnia 2018

JOLLOF RICE WITH CHICKEN, ryż Jollof z kurczakiem

Dzisiaj zapraszam na przepis prosto z Nigerii, jollof rice. Przygotowałam go z kurczakiem, ale możemy pominąć mięso i zrobić sam ryż, podać go z czymś innym. Ryż ma intensywny czerwony kolor, gotuje się na aromatycznej paście na bazie papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i imbiru....(pachnie obłędnie)! Na wierzch ułożyłam smażony banan do gotowania https://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_banana, mieszkam w Wielkiej Brytanii i kupiłam go w Tesco, ale jest też dostępny w sklepach azjatyckich.(ENGLISH VERSION BELOW)



Składniki

8 pałek z kurczaka
3 duże cebule
3 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka płatków chilli
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 kostka drobiowa
1 duża papryka czerwona
puszka całych pomidorów (400g)
95g pasty pomidrowej, koncentratu
2 szklanki ryżu basmati 
6 ząbków czosnku 
2,5cm kawałek obranego imbiru 
1 plantain podsmażony (opcjonalnie)


1. W garnku zagotowujemy pałki z kurczaka z ok.780ml wody,dodajemy 1,5 pokrojonej na kawałki cebuli, 1,5 łyżeczki curry w proszku, 0,5 łyżeczki płatków chilli,1 łyżeczkę suszonego tymianku, 2 łyżeczki soli oraz kostkę drobiową. Mięso gotujemy 20minut. Odcedzamy, bulion wraz z cebulą zostawiamy na później.
2.W między czasie robimy pastę paprykę, pomidory, czosnek,imbir oraz pozostałą cebulę blendujemy do uzyskania pasty.
3. Rozgrzewamy ok5cm oleju i kiedy jest już gorący obsmażamy kurczaka na złoto brązowo. Mięso odkładamy na bok.
4. Odlewamy olej, tak aby zostało ok 1cm i dodajemy pastę paprykową. Dodajemy pozostałe przyprawy, 1,5 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki płatków chilli, 1 łyżeczkę tymianku, mieszamy i smażymy mieszając 10 minut. Po tym czasie dodajemy pastę pomidorową/koncentrat, mieszamy i smażymy kolejne 5minut. Do pasty dodajemy kurczaka, mieszamy, aby pasta była rozsmarowana na mięsie i smażymy 3 minuty. Mięso przekładamy na naczynie do pieczenia i odstawiamy na później.
4. Teraz zajmiemy się robieniem ryżu, w rondelku umieszczamy pastę paprykową, opłukany ryż basmati, oraz bulion, w którym gotowało się mięso. Wszystko zagotowujemy, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 20 minut,(w tym czasie zakrywamy mięso folią i pieczemy 20 minut) po czym zakrywamy ryż i gotujemy ponowne 20 minut, lub do miękkości ryżu.
5. Na talerz wsypujemy ryż, układamy kurczaka i posypujemy podsmażonym bananem.
6. Delektujemy się pysznym nigeryjskim daniem. 




ENGLISH VERSION ↓

Ingredients
8 chicken drumsticks
3 large onions
3 teaspoons of curry powder
1 teaspoon of chili flakes
2 teaspoons of dried thyme
1 chicken stock cube
1 large red pepper
a can of whole tomatoes (400g)
95g of tomato paste
2 cups of basmati rice
6 garlic cloves
2,5cm piece of peeled ginger
1 plantain fried (optional)

1.Boil the chicken with 780ml of water,
1,5 onions cut into pieces,
1,5 tsp curry powder
,0,5 tsp chilli flakes,1 tsp dried thyme,
2 tsp salt, 1 chicken cube.
Boil the meat for 20 minutes.
Then drain the chicken, keep the stock
with onions for later.
2. Meantime, prepare the paste:
blend the red pepper,
remaining onions, garlic, ginger, tomatoes.
3.Heat up the oil (around 5cm)
and fry chicken until golden brown,
set aside.
4. Leave 1cm of oil in the pan and
add the paste you made earlier.
Fry for a while and add the rest
of the spices: 1,5 tsp curry powder,
0,5 tsp chilli flakes,
1 tsp dried thyme, stir fry for 10 minutes.
Add in tomato paste, stir and
fry another 5 minutes.
5.Add the chicken to the paste,
fry 3 minutes until
meat is well coated with the paste.
Remove the chicken into a baking tray.
6. Time to make the rice! In a pot
place pepper paste you
fried earlier,
rinsed basmati rice and stock you
kept from boiling the chicken.
Bring it all to the boil, stir, then
cover with the lid and
boil on a low heat for 20 minutes,
now stir the rice and cover the
chicken with foil, bake for 20 minutes.
Cover the rice again and boil another
20 minutes, or until soft.
7.Spread the rice on a serwing plate,
put the hot chicken on top and sprinkle
with fried plantain.
Enjoy this lovely food.



niedziela, 4 marca 2018

Murgh Chana- aromatyczny kurczak z ciecierzycą

Ostatnie dni były bardzo zimne,wietrzne i dla mnie niestety smutne. Spotkała mnie rodzinna tragedia i przez warunki pogodowe nie udało mi się niestety dotrzeć do Polski. Ale jeść trzeba :-)
Przepis jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu,takie comfort food,kiedy nie chce nam się stać przy "garach". Nie ujmuje to jednak na walorach,bowiem danie jest przepyszne :-)

MURGH CHANA 
1. Pojedynczą pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w misce z :
♡1 łyżką pasty pomidorowej/koncentratu
♡ sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
♡1 łyżeczką soli
♡ 1 łyżeczką curry
Zostawiamy najlepiej na całą noc,ale można też ugotować od razu. 
2. W między czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej,podsmażamy 2 cebule i 6 całych,obranych ząbków czosnku. Smażymy na złoto brązowo.
3. Do cebuli dolewamy 1/4 szklanki wody,zagotowujemy i wrzucamy kurczaka,smażymy tak przez 5 minut.
4. Czas na przyprawy! Dodajemy:
♡ 1 łyżeczkę soli
♡1 łyżeczkę mielonej kolendry (dhania powder)
♡ 1 łyżeczkę mielonego kuminu (cumin,zeera powder)
♡1 łyżeczkę garam masali
♡ 1/2 łyżeczki kurkumy (tumeric,haldi powder) 
♡1 łyżeczkę chilli 
Wszystko mieszkamy i smażyny 7 minut.
5. Dodajemy 2 pokrojone pomidory,chilli w całości oraz kolejne 1/4 szklanki wody, zakrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 35 minut. 
6. Po tym czasie dodajemy 1/2 puszki ciecierzycy, 1/2łyżki kozieradki (methi) i posiekaną świeżą kolendrę,można też dodać kilka suszonych śliwek. 
Wszystko razem gotujemy kolejne 5 minut. 
Danie jest gotowe :-) Idealne z roti lub naan. 



sobota, 3 lutego 2018

Pyszne shami kebabs

Uwielbiane przez całą rodzinę męża shami kebabs,są nie tylko pyszne,ale i nie trudne w przygotowaniu.
 Nie wymagają też niezliczonej ilości produktów,akurat zawsze mam je w kuchni.
Podzielę się z Wami przepisem,który szczerze polecam,musicie spróbować.

Shami kebabs:
* 500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
* 1 większy ziemniak
*1 cebula pokrojona w kostkę
*1/3 szklanki chana daal
* 2 łyżeczki pasty imbirowo czosnkowej
* 3 posiekane zielone chilli
*łyżka posiekanej kolendry
*1 łyżeczka kuminu w proszku
*1 łyżeczka soli
*1/4 łyżeczki kurkumy
*1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku,zalewamy 0,5 szklanki wody o gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (30 minut). Po tym czasie,jeśli została nam jakaś woda (u mnie ładnie się zredukowało),to odkrywamy i na dużym ogniu wyparowujemy wodę całkowicie.
Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy całość i dodajemy:
*pół rozkłóconego jaja
*1 łyżeczkę garam masali
*3 łyżki posiekanej kolendry
*1 łyżkę mąki pszennej lub skrobii,można dać gram flour czyli mąkę z cieciorki.
*1 łyżkę soku z cytryny.
Masę dokładnie mieszamy,nabieramy na dłonię łyżką,lepimy kulę i lekko spłaszczamy.
Na petelni rozgrzewamy olej (smażymy na głębokim tłuszczu)
Ulepione kebaby obtaczamy z obu stron w pozostałej połowie jajka,smażymy na złoto z obu stron. 
Podawać można z ryżem i sałatką
Smacznego 


niedziela, 1 października 2017

Kabuli Pulao, afgański ryż z marchwią, rodzynkami i mięsem

Miałam wiele podejść do tego dania, które oboje z mężem uwielbiamy.
Przepis, który podam uważam, za najtrafniejszy, gdyż najmniej skomplikowany i najsmaczniejszy.
Smak jest przepyszny i smakuje mi o wiele bardziej, niż to które kiedyś uwiebiałam zamawiać :)
No i oczywiście więcej tego wszystkiego na talerzu, w wersji z restauracji długo by szukać  rodzynek czy mięsa...
Składniki
- 3 szklanki ryżu
- 500g mięsa wołowego lub jagnięcego
- 1L bulionu wołowego
-1 posiekana cebula
-0,5 szklanki rodzynek
-3-4 duże marchewki
- 1 łyżeczka cukru i 1 duża łyżka
- 1/4 szklanki oleju +3 łyżki+do mięsa
-1 łyżeczka cynamonu, kardamonu, czarnego pieprzu i kuminu
- sól do smaku

Sposób przygotowania
1. Podsmażamy pokrojone w większą kostkę mięso (u mnie wołowina), z obu stron na brąz. Następnnie przekładamy do garnka, ja używałam szybkowaru i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości, w szybkowarze zajęło mi to tylko 15 minut. kiedy mięso jest miękkie, przekładamy na talerz i nie wylewamy bulionu.
2. Na tym samym oleju podsmażamy cebulkę, kiedy będzie szklista dodajemy do mięsa i solimy.
3. Teraz gotujemy ryż, zamiast wody (dodajcie jej tyle, ile zwykle dodajecie podczas gotowania ryżu) dolewamy bulion i gotujemy do miękkości, aby był sypki. Przekładamy na dużą blachę.
4. Na 3 łyżkach oleju podsmażamy marchew, dodajemy łyżeczkę cukru, kiedy się rozpuści dodajemy rodzynki i smażymy do miękkośći marchewki. Odkładamy na bok
5.W dużym garnku rozgrzewamy 1/4 szklanki oleju i dodajemy dużą łyżkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy kompletnie. Kiedy już wystygnie dolewamy ok 1 szklankę gorącej wody i zagotowujemy az powstanie syrop.
Dodajemy ryż, mięso, marchew, przyprawy, mieszamy i robimy kilka dziur, a następnie zakrywamy i chwilę na najmniejszym ogniu gotujemy. Przekładamy do naczynia żaroodprnego i pieczemy pod przykryciem 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego