Właśnie zjedliśmy pyszne kofty (kebaby, pulpeciki), z jajkiem ugotowanym na twardo w środku w absolutnie cudownym sosie. Jest to danie z południowej Azji, znane na całym świecie.
Pochodzenie nazwy jest dość zabawne, wywodzi się ono ze słowa : narcissus flower, czyli narcyz 😃
Powodem takiej nazwy jest to, że po przekrojeniu kofty wygląda ona jak narcyz. W sumie..możę trochę to żółtko i białko wygląda jak ten kwiatek. Zależy od wyobraźni
Zapraszam Was dzisiaj na pachnące nagrisi kofta curry.
SKŁADNIKI NA KOFTY :
- 450g mielonego mięsa jagnięcego, możesz użyć innego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 czubate łyżki gram/besan mąki (z ciecierzycy)
- 1 łyżeczka czubata garam masali
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cumin seeds
- chilli w proszku
- 1 łyżka pasty imbirowo- czosnkowej
- 1 mała cebula
1. Podsmażamy mąkę z ciecorki na suchej patelni, aż lekko się zarumieni
2.Następnie smażymy 1 małą cebule
3.Odstawiamy cebulę i makę aby przestygły i wsypujemy wszystkie przyprawy oraz pastę imbirowo czosnkową do mięsa
4. Dodajemy cebulę oraz mąkę
5.Mięso dokładnie wyrabiamy
6. Nakładamy 3 łyżki mięsa na dłoń i spłaszczamy
Teraz czas na jaka :) wkładamy w srodek i zawijamy
Możesz dodać więcej mięsa, jeśli potrzebujesz, pulpety są duże, ale to zależy jakiej
wielkości będą Twoje jajka. Z reszty mięsa formujemy małe kuleczki
7. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy 2 największe pulpety
NIE PRZEKRĘCAMY, PODLEWAMY OLEJEM Z PATELNI.
JAK JUŻ BĘDĄ CIEMNO BRĄZOWE, WTEDY DOPIERO PRZEWRACAMY NA DRUGĄ STRONĘ.
potem smażymy resztę pulpecików
Nasze kofty są już gotowe, odkładamy je na bok i zabieramy się za przepyszny sos curry!
SKŁADNIKI NA SOS CURRY :
- 2 cebule
- 200g pomidorów z puszki
- sól do smaku
- chilli w proszku
- 1 łyzka pasty imbirowo-czosnkowej
- 1-2 łyżeczki kuminu (cumin powder)
- 1 łyżeczka kolendry (coriander powder)
- 1-4 łyżeczki kurkumy (tumeric powder)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
1. Zaczynamy od usmażenia na brąz cebuli
gdy jest już gotowa, wkładamy ją blendera
dodajemy 5 łyżek jogurtu i blendujemy do uzyskania pasty (może być blender ręczny)
tak ma wyglądać :)
2. Na odrobinie oleju smażymy powstałee pure z cebuli, aż lekko zbrązowieje
3.Blendujemy 200g pomidorów z puszki i dodajemy do puree z cebuli
i mieszamy, oraz gotujemy 2-3 minuty
czas na wszystkie przyprawy i paste imbirowo-czosnkową
4. Znowu mieszamy, chwilkę razem gotujemy i wkładamy nasze kofty
na tym etapie dodajemy wodę, w zależności od tego jak gęsty chcemy sos, ja dodałam 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszałam :)
5. Zakrywamy i gotujemy na malym gazie 30 minut, lub do miękkości mięsa.
Teraz juz wystarczy tylko pokroić chilli i kolendrę, przekroić duże kofty na pół i zajadać :)
Smacznego !